Причини за кръв от носа и домашно лечение

Появата на кръв от носа може да бъде плашеща

Повечето кръвотечения от носа (епистаксис ) не са сериозни и може да се справите доста лесно. За щастие повечето случаи на появата на кръв от носа, не са сериозни и не представляват проблем, кървенето може да спре от само себе си. То се разделя на два вида, в зависимост от това дали идва от предната част, отпред на носа или от задната част на носа. В някои случаи кървенето може да бъде драматично и плашещо.

Причини за кръв от носа и домашно лечение

Причини за кръв от носа и домашно лечение

Кръвотеченията от носа в предната му част съставляват повече от 90% от всички кръвотечения от носа. Кървенето обикновено идва от кръвоносен съд разположен в предната част на носа. Кръв от носа в предната му част обикновено е лесно да се контролира, като се приложат мерки, които могат да бъдат извършени в дома или от лекар.

Задните кръвотечения от носа са много по-чести, отколкото предните. Те са склонни да се появяват по-често при възрастните хора. Кървенето обикновено идва от артерия в задната част на носа. Тези кръвотечения от носа са по-сложни и обикновено изискват допускане до болницата и лечението му от специалист отоларингологист (по уши, нос и гърло).

Кръв от носа е по вероятно да се появи по време на зимните месеци и при по-сух и студен климат. Те могат да се появят на всяка възраст, но най-често това се случва при деца на възраст от 2 до 10 години и при възрастни на възраст 50 до 80 години.

Причини за появата на кръв от носа

Най-често, травма на носа предизвиква кървенето му. Травма на външната страна на носа, като например удар в лицето, или травма в носа, като издъхване на носа от неговите секрети или многократно дразнене от студено, може да доведе до проблема.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

По-рядко то е процес на основно заболяване, като неспособност на кръвта да се съсирва, може да допринесе за кървенето. Неспособността на кръвта да се съсирва, най-често се дължи на разреждащи кръвта лекарства като варфарин (Coumadin) или аспирин.

Чернодробно заболяване също може да попречи на образуването на кръвни съсиреци. Отклонения в кръвоносните съдове или рак в носа са редки причини за кървенето. Високото кръвно налягане може да допринесе за кървене, но почти никога не е единствената причина за кървене от носа. Друга причина може да бъде стресът и слабите стени на кръвоносните съдове.

Домашно лечение

Малко кървене от носа не изисква особена намеса. Може да се предизвика от кихане, от инфекция в синусите, настинка, отделяне на секрети. Избягването на всяко по-енергично издухване на носа, кихане, или баране на носа обикновено е достатъчно, за да се запази от влошаване на кървенето му.

За да спрете кръвотечение от носа запазете спокойствие, седнете изправени, облегнете главата си напред, накланянето назад ще предизвика само преглъщане на кръвта. Стиснете ноздрите заедно с палеца и показалеца си за 10 минути. Изплюйте кръвта от устата си. Ако кървенето не спре потърсете лекар. Поглъщането може да ви накара да повръщате.

След спиране на кървенето опитайте се да избегнете дразненето на носа, като кихане или издухване, в продължение на 24 часа.

Ледените компреси не помагат. Излагането на сух въздух, като в затопления дом през зимата, може да допринесе за решаването на проблема. Добавянето на влага във въздуха с овлажнител или изпарител ще задейства повече кървенето. Друг вариант е да се постави тиган, пълен с вода в близост до източник на топлина, като радиатори или печки, който позволява на водата да се изпари и добави влага във въздуха.

Появата на кръв от носа може да бъде плашеща

Появата на кръв от носа може да бъде плашеща

Могат да се пият чайове от бял равнец (действа свиващо на кръвоносните съдове), хамамелис и камшик за укрепване на кръвоносните съдове и боровинки, за да се намали тяхната чупливост. Витамините С и К също укрепват кръвоносните съдове.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *