Как се приема ксанакс и какви са страничните ефекти

Лечението с ксанакс не бива да се прави на своя глава, тъй като неправилната употреба може да доведе до пристрастяване

Въпреки че има и природни начини за лечение на депресия, паническо разстройство, страхови неврози и безсъние, някои по-тежки случаи изискват и медикаментозно лечение. Едно от най-известните и често предписвани такива лекарства е ксанакс, който част от медикаментозната група на бензодиазепините.

ксанакс

Лечението с ксанакс не бива да се прави на своя глава, тъй като неправилната употреба може да доведе до пристрастяване

Лекарството се приема само след като ви го е изписал лекар и се прилага по схема, определена от него. Докторът преценява това в зависимост от диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние на пациента.

Лечението с ксанакс не бива да се прави на своя глава, тъй като неправилната употреба може да доведе до пристрастяване. Най-често обаче лечението трябва да продължи два-три месеца, като дозировката и продължителността не трябва да се променят. Срокът включва и етап на постепенно намаляване и спиране на медикамента.
Грешка, която доста хора правят, е да спрат необходимия ксанакс изведнъж, мислейки, че състоянието им се е подобрило иповечене се нуждаят от него.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
ксанакс

Лечението с ксанакс не бива да се прави на своя глава, тъй като неправилната употреба може да доведе до пристрастяване

Както всяко подобно лекарство, и ксанакс си има свои опасни странични ефекти. Най-често те са свързани с функциите на стомашно-чревния тракт или нервната система. Възможно е да има оплаквания от гадене, намаляване на апетита и отслабване, запек.
При някои пациенти може да се наблюдава раздразнение, нарушение в мисловната дейност като влошаване на паметта, концентрацията и способността за координация. Могат да се получат нарушения в говора, замайване и объркване, а при някои дори се засилват депресивните симптоми.

Не е изключено да се прояви засилена враждебност и агресивност, нервност и безсъние, главоболие, отклонения в месечния цикъл и отслабване на либидото, напълняване, влошаване на зрението. Много рядко се получават отоци по лицето, гърлото и крайниците.

Най-опасно за пристрастяване към ксанакс е употребата на алкохол или друг медикамент. Заради тази опасност,най-добре е лекарството да се назначава от лекар и той да определя колко дълго и по каква схема да го приемате. Никога не правете опити сами да спрете ксанакс отведнъж. Това се прави постепенно, като обичайната доза се намалява плавно по индивидуална схема.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *