Защо да смесите куркума и черен пипер?

Днес ще ви разкажем за полезната комбинация между две любими наши подправки, а именно куркума и черен пипер.

Няма да разкрием само кулинарните им качества, които са наистина неоспорими, но ще се спрем и на полезността им, която също е ненадмината. Ако на рафта ви с подправки място намират куркума и черен пипер, то нашият съвет е да ги смесвате възможно най-често, а в следващите редове ще ви кажем защо.

Преди да започнем да описваме едно по едно полезните им свойства, искаме да споменем, че ароматната смес засилва метаболизма и намалява риска от онкологични заболявания. И това далеч не е всичко.

Комбинацията от куркума и черен пипер намалява възпаленията, а тук е важно да отбележим, че всяко хронично възпаление може да доведе до далеч по-сериозни хроничи болести като артрит, болести на сърцето, чревни проблеми, дори Алцхаймер и рак. Сместа от двете подправки обаче сериозно засилва защитните функции на тялото, за да го предпази от всичко това.

Куркуминът е активното вещество, което, комбинирано с черен пипер, предпазва мозъчните клетки от действието на свободните радикали, също така подобрява паметта и увеличава притока на кръв към мозъка.

Ако имате проблеми с храносмилането, можете да започнете да добавятв куркума и черен пипер към храните, които консумирате. Те успокояват подуването на стомаха, газовете, също така намаляват възпалението на храносмилателния тракт. Също така сместа има свойството да подобри чревната перисталтика.

Миксът от черен пипер и куркума има свойството да намали риска от сърдечни заболявания. Това се дължи отново на куркумина, който влияе на функциите на слоя епителни клетки, които покриват кухините на сърцето и кръвоносните съдове отвътре. Ако тази тъкан не функционира донре, това може да намали кръвното, да попречи на кръвосъсирването и да предизвика още куп сериозни проблеми.

Не на последно място, комбинацията от куркума и черен пипер може да намали болката при болести като остеоартрит или пък ревматоиден артрит. Тази смес се бори активно със свободните радикали, които могат да предизвикат сериозни възпаления.

Хубавото на тази смес е, че можете да я консумирате по множество различни начини. Така например можете да я добавяте към салати, супи, сосове, кумус, храни с ориз или пък да овкусите с нея топло мляко с мед, към което да сложите още малко канела, която също може да се похвали с множество полезни свойства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *