Ето някои основни правила при кърменето на бебето! (ВИДЕО)

Преди всяко кърмене бебето трябва да бъде подсушено, за да не изпитва никакви неприятни усещания и да бъде спокойно при кърме­нето!

кърмене-основни-правила

Ето някои основни правила при кърменето на бебето! (част първа)

Непосредствено преди кърменето майката трябва да измие добре ръцете си (евентуално и гърдите си) със сапун. Да облече подходяща чиста дреха и да избърше зърното с чисто памуче, напоено с преварена вода.

Първите 2—3 мл. кърма се изцеждат с два пръста върху чиста кърпа или марля, след което детето се слага на гърдата. Това е необходимо за отстраняване на случайно попадналите в млечните канали мик­роорганизми. По време на кърменето майката поддържа с показалеца си гърдата и следи тя да не запушва нослето на бебето. Ако в нослето има секрет или корички, които пречат на дишането и сукането, то се почиства с фитилче от чист памук.

В първите дни кърменето трае само 5 до 10 минути, за да се избегне разраняването на зърната и появата на болезнени пукнатини. Постепенно продължителността на кърменето се увеличава до 15—20 минути. Установено е, че детето приема основното количество кърма (около 85—90%) в първите 5—10 минути.

Детето се кърми през 2 1 /2—3 часа, като гърдите се редуват после­дователно, така че всяко гръдно зърно да може да почива по 5—6 часа между кърменията. Препоръчва се и поне 6-часова нощна пауза от последното кърмене, за да се изпразни напълно и отпочине и стомахчето на бебето. То не бива да се оставя да спи на гърдата. Ако заспи, майката го събужда с леко пощипване на ушенцата или стъпалата, но не и на нослето!

Обикновено като се засити, бебето отпуска гърдата. Ако обаче про­дължава да я задържа, зърното трябва внимателно да се изтегли от устата му, за да не се разрани (при нужда нослето се запушва с пръс­ти).

След кърмене детето се държи няколко минути изправено, за да се оригне и изхвърли въздуха, който е погълнало при кърменето. Ако се сложи направо в леглото, при оригването с въздуха ще се изхвърли част от храната.

ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Трябва да се има предвид, че бебето се оригва лесно и при дви­жение, подсушаване или при притискане на коремчето му, понеже сто­машната му мускулатура още не е добре развита, не затваря добре отвора към хранопровода и храната лесно се връща обратно (особено в лежащо положение) след кърмене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *