Пийте чай от лавандула срещу стрес и безсъние

Билката лавандула е ароматна и добре известна на ароматотерапевтите

Лавандулата е билка, която расте по целия свят, но за нея климатът е най-добър в Северна и Източна Африка, Средиземноморието, Южна Европа, Индия и Арабия. Чай от лавандула може да помогне в предотвратяването на безсъние и да успокоява при стрес.

Също така чай от лавандула облекчава симптомите на раздразнителност и тревожност. Тя се използва и за облекчаване на стреса и подобряване на настроението. Полезна е за успокояване на раздразнена храносмилателна система и други проблеми с нея като лечение и облекчаване на стомашни и чревни инфекции и това е полезно и когато става въпрос за облекчаване на симптомите на депресия и намаляване на главоболието и при мигрена.

Пийте чай от лавандула срещу стрес и безсъние

Пийте чай от лавандула срещу стрес и безсъние

Ако чай от лавандула се прилага външно, т.е. на повърхността на кожата, той помага за намаляване на симптомите на настинка, астма и бронхит. Стимулира изпотяването и помага за регулиране на телесната температура. Освен това съдържа редица полезни съставки: флавоноиди, танини и етерични масла, които действат положително върху общото здравословно състояние.

Установено е, че билката лавандула има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, съчетанието, на които е много добро. И те действат благоприятно на здравето и помагат за предотвратяване на много заболявания, включително сърдечно-съдови и диабет тип 2.

Ето и рецепта за чай от лавандула

Сложете 2 супени лъжици цвят от лавандула в 1,2 л вряла вода. Оставете ги да киснат 5 минути и ги извадете. След като изстине малко чаят добавете 2 супени лъжици пчелен мед и лимонов сок от един лимон. Може да замените меда и лимоновия сок с овесено мляко по желание.

Билката лавандула е ароматна и добре известна на ароматотерапевтите

Билката лавандула е ароматна и добре известна на ароматотерапевтите

Освен това може да ползвате и масло от лавандула като ароматно лечебно растение. С това тя е по-известна, но едно важно свойство е, че помага за изчистването на организма от токсини. Ароматът на билката може да повлияе на ензимите, а с това и на химическия състав на нашия организъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Пийте чай от лавандула срещу стрес и безсъние

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *