Лайка – красиво цвете и уникално домашно лекарство

Красивата и ароматна лайка се използва за ревматизъм, колит, рани, подагра, ангина, грип и е една от най-популярните билки

Съдържание на статията: Лайка. За какво се използва лайката. Чай от лайка действие. Етерично масло от лайка. Масло от лайка. Масло от лайка цена. Чай от лайка. Инхалации с лайка. Инхалации с лайка и сода. Чай от лайка за бебе. Отвара от лайка. Лайка и бременност. Лайка за коса. Изсветляване на косата с лайка. Изрусяване с лайка. Лайка за очи. Конюнктивит лечение с лайка. Капки за нос от лайка. Екстракт от лайка.

Лайка.

Билката лайка (Matricaria chamomilla или Matricaria recutita) е eдногодишно растение, от голямото семейство Сложноцветни (Asteraceae) и род Matricaria. Известна е и с имената полска лайка, лайкучка, матрикария, магьосническа тревичка, унгарски лайка, немска лайка, ароматно подрумче или дива лайка.

От детството тя ни е позната като ароматно цвете и обект за игри за познаване на децата. Например късайки листата едно по едно те си ги наричат за някого дали ги харесва или не, или дали ги обича или не. С други растения също се играе така. Това могат да си спомнят хората от по-старото поколение, когато нямаше толкова много техника и технически залъгалки.

Името Matricaria е с латински произход - mater, означаващо "майка". За това я наричат и майчината билка и се използва при заболявания на жените и майките.

Името Matricaria е с латински произход – mater, означаващо „майка“. За това я наричат и майчината билка и се използва при заболявания на жените и майките.

Билката расте из цяла Евразия, Северна Америка и се явява най-фармакопейното растение. а специално в България растението се среща на различни места из страната до 1000 м. над м.в. Използва се като медицинска суровина в повече от 26 страни и дори се култивира специално на огромни насаждения. Полезните й свойства са познати на всички – от ароматните съцветия се правят инфузии и компреси, подготвят се масла и лекарствени препарати.

Нейният връх е сложно съцветие на миниатюрни цветове. Удивително е, че венчелистчетата на лайката също се явяват крайни цветчета, образувани в резултат на обединяването на няколко процеса.

Лайката е популярно и предпочитано растение за производство на чайове, тинктури, лечебни отвари.

Видове лайка:

Медицинска (лекарствена) лайка, научно име Matricaria chamomilla. Има силен аромат, който се произвежда от съцветията, стъблата и листата на растенията. От другите видове се отличава с меко, кухо съцветие. В природата има много от нейните подвидове – азербайджански, южни, златни, месестоплодни.

Ароматна лайка – Matricaria matricarioides (без бели листенца). Има ясно изразен аромат, подобен на ябълка, отсъстват белите листенца. На едно късо стъбло израстват много малки съцветия.

“Фигурин

Едра лайка – Matricaria inodora (без миризма). Тя расте предимно в дивата природа и се счита за плевел. Ароматът е слаб, стъблото и листата нямат миризма изобщо.

Понякога маргаритката (Leucanthemum vulgare) се нарича лайка, но от ботаническа гледна точка това е погрешно. Нейните големи цветове са с добре развити венчелистчета. На всяко стъбло расте по едно съцветие.

Лайката е известна отдавна в Западния свят. За използването й за лечебни цели е писано още от древността, от автори като Гален, Хипократ, Парацелз и други. Изявените светила на медицината, като Хипократ и Парацелз, я смятали за отличен антиконвулсант, използван за тумори и стомашни болки. Авицена й приписва способността да ни отърве от нервните разстройства, да успокоява чревни колики, да предотвратява физическо изтощение. Плиний Старши препоръчва да се използва като противоотрова за ухапвания от змии (всички части на растението) и отвара като ефективен диуретик. Древните лекари са оценили високо лечебните свойства на лайката, но не са забравили и за противопоказанията, които свидетелстват за голямата им мъдрост.

За какво се използва лайката.

Ползи за здравето

Това обикновено цвете се използва за много заболявания, сред които са:

заболявания на стомаха и червата (колики, газове, метеоризъм, гастрит и други.);

настинки, остри респираторни инфекции и ARVI;

бронхопулмонарни заболявания   – тонзилит, астма, ТОРС, трахеит (като измиване, вдишване, изплакване);

възпаление на назофаринкса – с фарингит, ринит, ларингит (отварата се използва като напояване);

нервни заболявания, стрес, безсъние;

на черния дроб и жлъчния мехур;

на пикочно-половата система;

болезнени периоди и нарушения по време на менопаузата при жени;

температура и кашлица при деца, детски колики, регургитация, интертриго и неспокоен сън;

кожни заболявания и обриви;

трофични язви, гнойни рани, абсцеси, абсцеси;

изгаряния;

очни заболявания – конюнктивит, зачервяване, подуване (като компреси и изплаквания);

Растението е едногодишно с голо, добре разклонено стъбло, високо до половин метър.

Растението е едногодишно с голо, добре разклонено стъбло, високо до половин метър.

алергии от различни видове;

намален апетит при деца;

ревматизъм, болка в ставите, подагра;

отлагане на соли;

инфекциозни заболявания на устната кухина (стоматит и други), кариес, пулпит;

мастопатия, тумори на гърдата;

възпаление на средното ухо;

червен плосък лишей;

загуба на коса, пърхот;

проблеми с кожата на лицето;

детски болести – лайката е широко използвана в педиатрията за лечение на детски болести, за зъби, за безсъние и възпаление на кожата.

Лечебни свойства на маслото от лайка:

Противопоказания

Лайката е противопоказана, ако се взема продължително време и по–концентрирано при намалена киселинност на стомаха, диария, психични разстройства, стомашна язва, остър гастрит, бременност, генитални заболявания, алергия.

Лековитата лайка не трябва да се взема дълго време. В допълнение към анемията човек, който обича чай от лайка, може да получи симптоми като: главоболие; кашлица и дрезгав глас; конюнктивит; жените могат да получат твърде много болезнена менструация.

В тежки случаи може да възникнат дори психични разстройства (според академик Гродзински), проява на раздразнителност, страх и панически състояния, халюцинации и мании. Това се случва в редки случаи и се свързва не само с предозирането и продължителната употреба на лайката, но и с особеността на психиката на всеки отделен човек.

Приемайте я при бременност само с разрешение на лекар, прекомерната консумация може да доведе до спонтанен аборт.

Възможна е алергична реакция и непоносимост към компонентите й, зачервяване, сърбеж и дори дихателни спазми.

Много предпазливо да се употребява от хора, страдащи от диария.

Дългосрочната употреба причинява анемия, атаки на главоболие, кашлица.

Все пак, всичко това е много индивидуално, всеки орган, отговаря по различен начин на лечение с лайка, затова не е необходимо, да се лекуваме самостоятелно.

С повишено внимание, трябва да вземат средствата на базата на цветове от лайка хората, страдащи от сърдечни патологии – растението може да увеличи пулса. Не се препоръчва да комбинирате лайка с успокоителни, разредители на кръвта и диуретици.

Растението напълно губи полезните си свойства, ако се събира в замърсени райони – в този случай употребата на лайка е противопоказана. Ако цветът расте по пътищата, магистралите, пунктовете за изхвърляне на отпадъци и индустриалните съоръжения, използването му само ще навреди на тялото.

Терапевтичен ефект няма да има, ако събирате нелекарствената форма на лайка – например маргаритка (Leucanthemum vulgare) или едра лайка (Matricaria inodora), която е без мирис.

Проучване

Проучване осъществено в Медицински университет в Нотингам, открива, че лайката отпуска нашите кръвоносни съдове и гладките мускули на вътрешните органи. Тези свойства се потвърждават в изследването на университета в Eulji, разположен в Южна Корея.

Медицинското училище в Пенсилвания е провело проучване, потвърждаващо изразените антидепресантни и анти-тревожни свойства на растението. От допълнителни експерименти се установи, че надземната част на цветето (включително стъблото и листата) има радиоактивни свойства.

Медицинският факултет на Тексаския университет „Галвестън“ експериментално доказва, че редовното използване на чай от лайка понижава опасността от смърт при над 65-годишни хора.

Химичен състав на лайката

Лайката е едно от най-известните и популярни лечебни растения. Разбира се, всички са чували за полезните й свойства от родителите и от баби и дядовци. Човечеството отдавна познава лечебната сила на билката, успокояващият й ефект върху човешкото тяло. Затова от ранните времена лечители и познавачи на народната медицина използват това растение, за да помогнат на хората да се възстановят от болести, да възвърнат силата, веселието и да успокоят човека, ако е разстроен или нервен.

По-късно, през 20-ти век, учените успяват да разкрият тайната, благодарение на която красивото цвете има такива прекрасни качества. Причината за всичко е в нейният уникален състав, който включва разнообразие от химически елементи. Всъщност в лайката има идеално съотношение в съчетаването на бизаболол оксид, кадинени, фарнезени, кумарини, холин, етерични масла, полизахариди, фитостерол и ноилови и изовалентни органични киселини. И благодарение на флавоноидите в състава й (кверцетин, аигенин, лутеолин), лайката показва както антибактериални, така и антивирусни свойства.

Най-важното е, че сега не е нужно да събирате лайка, за да се възползвате от всички прекрасни свойства, просто трябва да я купите от аптеката.

Полезни вещества в цветовете на лайката:

кумарини (герриерин и умбелиферон);

производни на биофлавоноиди на апигенин, лутеолин и кверцетин;

полиинови съединения;

слуз, мазнини;

горчиви вещества;

несвързани органични киселини (никотинова, каприлова, антиминова, изовалерична, салицилова, салицилова, валерианова, аскорбинова);

флавоноиди (апигенин), фитостероли;

Цветовете са събрани в съцветия (кошнички) по върховете на стъблата и имат дълга дръжка.

Цветовете са събрани в съцветия (кошнички) по върховете на стъблата и имат дълга дръжка.

полизахариди;

витамини (С, В4, В2, В1, D);

каротен;

протеинови вещества, танини;

восък, слуз, горчиви вещества.

Макро и микроелементи: никел, калий, бор, хром, калций, фелязо, манган, магнезий, цинк, алуминий, селен, кобалт, йод.

Сухите цветове съдържат етерично масло до 1 – 2%. То има син цвят и богат състав. Най-ценната съставка е хамазулен, чието съдържание варира в диапазона от 1-9%, и дори до 15% от етеричното масло на цветето, но в зависимост от сорта. Хамазуленът се синтезира от лактоните на матрицина и матрикарина в процеса на дестилация на суровините чрез водни пари. Има изразена антиалергична, противовъзпалителна и бактериостатична активност.

До 50% от състава са други сескитерпеноиди: фарнезен, бизаболол, монотерпен мирцен и други. Алфа бизабололът намира голямо приложение в козметиката за благоприятното му въздействие върху кожата. Намира приложение най-често в продукти срещу акне, за чувствителна кожа, грижи за бебето, за устната кухина, за след излагане на слънце и след бръснене.

Други съставки на етеричното масло са азулен, изовалерианова и каприлова киселина.

Чай от лайка

Чай от лайка

Чай от лайка действие.

Действие: успокояващо; противовъзпалително; кръвоспиращо; спазмолитично; омекотяващо; анксиолитично; антимикробно (доказано ин витро); антимутагенно; антисептично; антиоксидантно (доказано ин витро); не малка антитромбоцитна активност (също доказано ин витро).

Установени са и свойствата на лайката да увеличава количеството на кърмата.

Лайката помага за дефекацията и е добра против запек. Същевременно не действува слабително. Така тя помага косвено за лекуване на хемороиди вътрешното, без да се мажат, но отделно могат да се намазват. С действието си да намалява температурата и да уталожва жегата тя била считана в Древен Египет за цвете на слънчевият бог.

Етерично масло от лайка.

Лечебното масло от лайка е уникален и ценен продукт. За производството на 1 литър масло са необходими около 200 кг съцветие. Най-висококачественият продукт е масло, произведено от синя лекарствена лайка, която расте в Русия, Германия и Европа. Външно, тази лайка не се различава от обичайното, но съдържа висока концентрация на хамазулен – вещество с виолетов цвят. То дава богат син цвят при производството на масло от лайка от този вид.

Ароматерапия

Без остра или екзотична миризма, етеричното масло от лайка се понася добре от пациентите, включително и от деца и възрастни, повлиява положително всички органи и системи и дезинфекцира въздуха в стаята. Междувременно човек трябва да свикне с това – не всеки обича вкуса на горчивината. Добавете няколко капки към лампата за аромат и прекарайте 15-20-минутна сесия, за предпочитане вечер.

Вътрешно приложение

Външно приложение

Нанасяйте етеричното масло от лайка за 7-10 дни подред.

То е обогатено с всякаква козметика – кремове, лосиони в размер на 3 капки масло на 5 мл от готовия продукт.

Използвайте маслото от лайка за масаж в смес с основното масло (примерно 5 капки масло за 10 мл зехтин).

За ароматизацията на ваните са достатъчни 10 капки, предварително разтворени в основата (топло мляко, мед).

То добре се комбинира с други етерични масла, повишавайки ефективността на последните: кипарис, бергамот, роза, здравец, горчив портокал, маржоран, лавандула, градински чай.

Масло от лайка.

Масло от лайка – мазило на базата на лайка

Насипват се в буркан с около 300 мл вместимост, сухи цветове от лайка. До върха остава например недопълнен с 2 пръста примерно. Залива се с рафинирано растително олио, затваря се с капак или с нещо подобно и се оставя на тъмно за 3 седмици. Целебното масло е готово.

Използва се за намазване на рани, абсцес, трофически язви, подсичане при деца и други.

Масло от лайка цена.

Етерично масло от лайка

Етерично масло от лайка

Цената предлагана на сайта rivana.eu, за немска лайка е 25.30 лева. Препоръчва се да се капват поп 6 – 7 капки в аромалампа, за гаргара – 1 – 2 капки в ч.л. топла вода, за вана 6 – 8 капки, за аромамедальон – 1 – 2 капки.

Био масло от немска лайка се предлага от магазин Зоя – zoya.bg, за 21.95 лева за 5 мл в шишенце.

Етерично масло от лайка Етерика, се предлага от аптеки Фрамар за 12.60 лева, за шишенце от 5 мл.

Чай от лайка.

Обикновен чай от цветове на лайка

Обикновеният чай с лайка или дори само инфузия на неговите цветя има отлични успокояващи и аналгетични свойства. Удължава съня, сваля напрежението, облекчава стреса след тежък работен ден. Можете също да изплакнете устата си с него, ако имате язви или по време на възпаление на венците. Ако горещият чай ви придава дискомфорт или болка, можете да го използвате в охладена форма.

Освен това чаят от лайка помага да се отървете от холестерола, да премахнете възпалението, да понижите риска от рак и дори да нормализирате нивото на кръвната захар.

За да направите класически чай от лайка, достатъчно е 2 супени лъжици цветове да залейте с чаша завряла вода и я покрийте с капак. Позволете му да запари за 10-20 минути и го прецедете, след което можете да го използвате както в чиста форма, така и с други видове чай.

Чай със седативен ефект и газогонно действие

Вземат се 3 части цветове от лайка, 5 части семена от ким и 2 части корени от валериана и се разбъркват. Две лъжици от сместа сипете в 2 чаши завряла вода, престоява за около 20 минути, прецедете. Вземайте по 100 мл сутрин и вечер.

Чай за отслабване

Вземете 200 мл вряла вода и сипете в нея чаена лъжичка сухи цветове и оставете да се запари за 10 минути. През деня трябва да пиете до 5 чаши от по 200 мл, за 2 седмици, не повече!

Шипка и лайка

Този чай е чудесна помощ за настинки, и спомага за поддържането на добро настроение. Смесете по равни части лайка и плодове от шипка, изсипете ги в 200-300 мл. вода и оставете да се запарят за 20 минути. Можете също така да добавите малко измита портокалова кора в инфузията.

Жълт кантарион и лайка

Чай от лайка - Matricaria chamomilla

Чай от лайка – Matricaria chamomilla

Тази инфузия е най-добре да се приготви въз основа на няколко приеми. Вземете равни дялове от лайка, жълт кантарион и брезови пъпки (те също се продават в аптеките) и ги добавете във вряща вода – половин литър вряща вода за лъжица от сместа. Оставете напитката да се запари за 20 минути и се филтрира, след което можете да я консумирате. Ако желаете, можете да я подсладите, като добавите малко мед.

При редовно приложение тази колекция подобрява обмяната на веществата, бъбречната функция, нормализира функцията на черния дроб и улеснява чревната функция. Тя помага на организма да се отърве от холестерола и други вредни вещества.

Салвия с лайка

Въпреки че салвията се използва повече като външно средство за защита, но ако се добави към чай от лайка, без съмнение ще засили ефекта му. За да направите това, смесете билки в същите пропорции и ги изсипете във вряла вода (250 грама вода за 2 лъжици билки). Оставя се да се запари за 15-20 минути и може да консумира.

Чай с мента и лайка

За да направите този чай, е желателно да се смелят цветовете предварително. След това трябва да смесите лайка и мента по равни части и ги сложете в някакъв съд – една лъжица на чаша вряща вода. Оставете билките да се варят за 12-15 минути и можете да ги консумирате. Този чай ще ви помогне да се успокоите, да се отпуснете, и ще служи и за добра профилактика срещу камъни в жлъчката и мигрена.

Чай от мащерка с лайка

Този чай ще ви помогне да запазите кожата гладка и еластична, както и да се борите срещу пъпки. Можете да го приготвите чрез смесване на лайка, мащерка и подбел в равни пропорции и добавете супена лъжица от сместа към 250 мл вряла вода.

Лайка и невен

Невенът притежава силни  бактерицидни свойства, перфектно се бори срещу стафилококи и стрептококи. Използва се за гастрит, стомашни язви, хипертония и менопауза. Традиционната медицина е използвала това растение от древни времена за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, далака, при стомашни спазми и камъни в пикочния мехур. В комбинация с лайка, невенът ще засили благоприятния си ефект върху човешкото тяло.

За да приготвите отварата, съберете еднакви части от цветовете на невен и лайка, и ги добавете във вряла вода в съотношение на 2 чаени лъжички в една чаша и оставете да се варят за 10-15 минути. След това можете да я пиете като обикновен чай.

Маточина и лайка

Маточината като лайката помага да се отпусне човек след тежък работен ден, да се успокои, помага да заспи, и също така укрепва имунитета и дава бодрост на сутринта. Ето защо, в комбинация с лайка, тези билки само укрепват лечебните си свойства една на друга.

Подгответе чай с маточина и лайка, разбъркайте ги в еднаква степен и сипете в 150-200 мл вряла вода лъжица от колекцията. След 10-15 минути инфузията ще бъде готова и може да се филтрира и смело да се консумира.

Конвулсии

Пълна чаена лъжичка лайка се залива с чаша кипнала вода и престоява 15 минути и се изпива.

Колит

Вземат се по чаена лъжичка червен кантарион, салвия, лайка и червен кантарион. Сместа се вари в чаша кипнала вода и престоява половин час. Приема се по супена лъжица на всеки 2 часа. След 3 месеца се удължава постепенно времето между приемите до 12 часа.

Ечемик

По две супени лъжици лайка и очанка се заварят в чаша кипнала вода и престояват 10 минути. Получената кашица се слага на марлена салфетка и се прилага докато е гореща върху ечемика.

Цистит

Смесват се парче глина с големина колкото юмрук с 2 супени лъжици брашно и чаена лъжичка ябълков оцет. Отделно пригответе отвара от лайка от 2 супени лъжици цветове от билката и 300 мл вода, като се вари 5 минути на слаб огън. Получената отвара се смесва с глината, прави се продълговата лапа и се прилага върху корема за 2 часа. Такъв компрес се прави през ден, и се пие също чай от лайка по чаша трикратно през деня.

Вземат се 4 супени лъжици цветове от лайка, 4 чаени лъжички пъпки от черна топола, 2 супени лъжици мента. От сместа се взема лъжица и се запарва с чаша завряла вода за 4 часа. Приема се по половин чаша 5 пъти през деня.

Вземат се по супена лъжица от билките лайка, невен и бял равнец, се заливат с вряла вода и престояват да се запарят 2 часа. Запарката се употребява топла по 200 мл (2/3 ОТ чаша), половин час преди хранене, трикратно през деня, а продължителност 2 седмици. При хроничен цистит към тази смес трябва да се добави царевична коса и да се употребява по 10 дни всеки месец, общо за 6 месеца.

Камъни в жлъчката

Подагра

Приготвят се по равни количества лайка и цвят от черен бъз. Заливат се с неголямо количество завряла вода и се вари на слаб огън. Билките се слагат във възглавничка от кърпи, и се прилагат към болното място.

Промивки с лайка у дома

Много ефективно лекарство за много заболявания при жените е душ за промивки у дома. Те са ефективни за млечница, колип, вулвовагинит, ерозия на шийката на матката, помагат за премахване на сърбеж и избелване, които често мъчат жените в напреднала възраст.

В повечето случаи се приготвя основната инфузия.

За да направите това, пригответе лъжица със сушена билка с литър вряла вода, разбъркайте с лъжица, покрийте съдовете с капак и оставете да престояват, докато се натопят. Инфузията трябва да е топла, а не под телесната температура. След това прецедете през 4 слоя марля и внимателно изсипете буркан. Получената инфузия се излива в аптечна спринцовка с маркуч (гумената круша за душове не е добра!) И в легнало положение се извършва процедурата.

При ангина

Запарете лъжица лайка с чаша вряща вода, да престои известно време и прецедете. Можете да си купите лайка в пакетчета за чай за еднократна употреба (чай от лайка) и да ги използвате за изплакване, след което не е необходимо да филтрирате. Добавете непълна лъжичка сол в чашата с инфузията, разбърквайте и правете гаргара 4 пъти на ден. Също така капвайте в носа по 2 капки във всяка ноздра.

Билкова комбинация при проблемна кожа

При грип

– При грип в ранните дни на заболяването често се появява тежко възпалено гърло. За лечение, пригответе силна инфузия на лайка от 2 лъжици сушени билки и чаша завряла вода. Престоява 1 час, прецежда се и се прави гаргара трикратно за деня. Със същата инфузия е добре да измивате носа си сутрин и вечер.

– Смесете по лъжичка лайка, евкалипт и невен. Заварете една лъжица в чаша вряща вода, запарва се до преди да изстине, прецежда се през марля и се прави гаргара 3-4 пъти за деня.. Много е полезна в първите дни на заболяването.

При всички заболявания на гърлото

В настойка от лайка добавете лъжичка алкохолен хлорофилиптик и правете гаргара 3-5 пъти на ден.

Възпаление на сливиците

Подгответе сбор от три лъжици цветове на лайка, лъжица цветове от липа и две лъжици дъбова кора. Една лъжица от сместа се изсипва в чаша завряла вода, кипва се на слаб огън за пет минути и престояват за час. Правете гаргара с инфузията, като се добавя чаена лъжичка мед.

Тинктура от лайка

Лекарствената тинктура от лайка може да бъде закупена в аптеката или приготвена самостоятелно. В дома да приготвите лекарството не е трудно, имате нужда от следните съставки:

250 г алкохол или водка;

100 г сушени цветове от лайка.

Съцветията се нарязват и смачкват, поставят се в стъклен съд, напълнен с алкохол. Сместа се държи на тъмно място за 2 седмици. Тогава тинктурата трябва да се филтрира и да се съхранява в хладилника. „Правилната“ тинктура има прозрачен цвят и мирише добре.

Тинктурата се използва за втриване в лицето при акне, за изплакване на гърлото (разредена), за вани при изпотяване краката. Също така е полезна за намаляване на пигментацията, както и за третиране на косата.

Инхалации с лайка.

Лековитата лайка е незаменима за болните от астма. Инхалациите могат да се правят при настъпване на пристъп. Няколко капки от нейното етерично масло се добавят в инхалатора. То облекчава дишането и когато е поставено в аромалампа. Тъй като не причинява алергия, може да се използва и от малки деца.

Билката облекчава и проблеми с дишането причинени от алергични реакции и в такива случаи действието й е подобно на антихистаминовите медицински препарати.

Билката дължи лечебната си сила на съдържащия се в нея хамазулен, чието действие е анестетично и противоалергично.

Инхалации с цветето могат да се правят при хрема, синузит или настинка. Те помагат да се освободят синусите от секрета и помагат за облекчение на симптомите при настинка и хрема.

В емайлиран съд се сипва литър вода, една шепа от сушената билка, лъжица мед и лъжичка сода бикарбонат. След завирането на течността, вдишвайте от парите й за поне пет минутки. Към това върху главата наметнете хавлиена кърпа и постойте над горещата течност.

Този метод с инхалациите помага и за пресипнал глас. Освен, че има ефект на облекчаване, парите отделяни от врящата вода се отразяват положително и на лицето, защото лекуват възпаленията и отпушват порите.

На заболелите дихателни пътища инхалациите с лайка действат много добре. Може да ги ползвате самостоятелно или в комбинация с други билки.

Обикновено инхалация се прави като 1 с.л. лайка се попарва в литър завряла вода и се дишат парите. Маслото от лайка също се използва за инхалации при пневмония, настинка, ларингит и бронхит. То притежава високи противовъзпалителни бактерицидни, свойства, убива патогенните бактерии, намалява темпаратурата, стимулира имунната система.

Инхалации с лайка и сода.

Бабите много са уважавали лайката, и много от тях са правили чай, мехлем с домашна мас и много неща са лекували с нея. При възпалено гърло се прави гаргара с отвара от нея като се слага и половин лъжичка сода за хляб.

Инхалациите с цветето могат да се правят при хрема, синузит или настинка. Те помагат да се освободят синусите от секрета и помагат за облекчение на симптомите при настинка и хрема, за което писахме по-горе.

В емайлиран съд се сипват от сушената билка колкото една шепа, литър вода, лъжица мед и лъжичка сода бикарбонат. След завирането на течността, вдишвайте от парите й за поне пет минутки. Към това върху главата наметнете хавлиена кърпа и постойте над горещата течност.

Чай от лайка за бебе.

Лайка за къпане на новородени

За съжаление, съвременните хора са заобиколени от много изкуствени добавки и сложни в структурата си медицински препарати, които често, в допълнение към лечението, имат и негативни последици. Ето защо е желателно да се ограждат новородените деца от такива вещества и да се използват естествени препарати за къпане и лечение, ако е възможно.

Днес, дори и опитни педиатри съветват майките да си къпят децата в отвара от цветове от лайка и много майки отговарят, че поради тези грижи за къпането, децата им имат здрав сън и се държат спокойно. Лайката отстранява всякакви раздразнения, възпаления и помага за предпазване на кожата на новороденото бебе.

Приготвянето на разтвор за лечение с лайка не е трудно! Вземете лъжица цветове, залейте ги с литър вряща вода и ги покрийте. Отварата ще бъде готова, когато лайката си отдаде всичките си полезни вещества – обикновено просто трябва да изчакате, докато всички цветове сами потънат до дъното.

Прецедете отварата през тензух, можете спокойно да я добавите към водата, но внимателно се уверите, че цветовете на лайката не попадат върху чувствителната кожа на бебето.

Децата под 3-годишна възраст са нежелани да използват каквито и да е синтетични лекарства, а билката е естествено и универсално лекарство, подходящо за лечение на много детски болести.

Педиатрите препоръчват лайка за деца като бани, чай, инхалации за пара.

Полезен чай.   Слаб разтвор от лайка се разрежда с вода 1:1. Давайте на децата при оток на червата, колики след хранене.

За лечение и профилактика на настинки. Чаят от цветето може да бъде пит при възпалено гърло, ангина, кашлица. При фоликуларна ангина, изплакването на гърлото със слаба отвара от лайка е важно. Отвари и настойки от лайка ще помогнат за премахване на болката, убиването на бактериите, намаляване на температурата. За да се подсили имунитета, се препоръчва чай от лайка за деца през студения сезон, в комбиниран с ехинацея.

Отвара от лайка.

Отварите са чудесни за гаргара и устната кухина, тъй като облекчават възпалението. Те се използват за компреси и лосиони за възпаление на кожата и дори за лечение на хемороиди.

Лайката също може да бъде добро средство за защита на кожата. По-специално, билкарите често предписват билката за измиване на лицето, за да се поддържа кожата в добра форма, и за укрепване на косата, е препоръчително тя да се мие с отвара всеки ден. Освен това е използвана много години в парфюмерията и козметиката.

Отварите от лайка са идеални за козметични цели и ще са от полза и за вашата кожа:

Тя ще помогне да се омекоти кожата, да се облекчи леко, да се премахне акнето и да се облекчи запушването на порите. За да направите това, изсипете цветове от билката във вряща вода и я доведете до кипене за няколко минути, а след това – нанесете инфузията на памук върху лицето на дискове или мека кърпа.

За да почистите мазна или суха кожа, трябва да кипнете лайка за около 15 минути. След това покрийте главата си с кърпа и задръжте лицето си толкова дълго, доколкото се изпарява инфузията.

Ако искате да премахнете кръгове под очите, навлажнете малко памучна вата в инфузията и я прикрепете към очите. Повторете тази процедура няколко пъти на ден и бързо ще забележите резултата.

Лайка и бременност.

За бременните жени има много противопоказания за различни продукти. Ето защо, преди да вземете чай от коментираното цвете, консултирайте се с лекар, който може да извърши подробен анализ на вашето здраве. По-специално, лекарите са на мнение, че чаят от лайка може да бъде вреден по време на бременност, тъй като той стимулира производството на естроген, но излишъкът му може да предизвика спонтанен аборт. И така лайката определено е противопоказана за жените, които имат риск от аборт.

Въпреки това, по време на бременност, можете да приложите инфузия от лайка за измиване, вани, компрес или инхалация.

Ако сте решили да не се отказвате от лайката по време на бременност, по-добре е инфузията да е няколко пъти по-слаба и да се пие в по-малки количества – с това рискът със сигурност ще бъде понижен.

Лайка за коса.

Отвара от билката за коса

Истинската находка за хората с проблемна коса е лечебната инфузия. От голяма полза от това ще имат момичета и със суха и мазна коса. Лайката Chamomile officinalis подобрява състоянието и външния вид на косата само с няколко приложения.

Отварата за изплакване е била приготвяна и използвана от нашите предци преди много години.

Рецептата е проста: 2 супени лъжици цветове се изсипват в завряла вода 200 мл, престоява около 20-30 минути и се добавя към водата за изплакване.

Друга готова рецепта за маска за укрепване на косата:

Смесете половин чаша отвара от лайка, лъжица зехтин и яйчен жълтък. Нанесете полученото върху корените, покрийте главата с кърпа или нещо дсруго за нагряване и изплакнете след половин час след прилагането.

Изплакване на косата

Сварете една супена лъжица от билката в чаша вряща вода за десет минути. Свалете я от котлона, престоява за 20 минути, напръскайте няколко слоя марля и внимателно стиснете. Разредете получената отвара в литър вода, добавете лъжица ябълков оцет и изплакнете главата си след измиване. При изплакване на косата с нея, тя става лъскава, мека, пърхотът изчезва.

При мазна себорея

Две супени лъжици цветове се изсипват в литър вода и се кипват за 5 минути на слаб огън. С получената отвара се изплаква косата след всяко измиване.

Изсветляване на косата с лайка.

По-специално, билкарите често предписват красивото цвете за измиване на лицето, за да се поддържа в добра форма кожата, и за укрепване на косата, е препоръчително да измиване с отвара всеки ден.

Изрусяване с лайка.

За изрусяване на косата може да помогне по-горната рецепта за изсветляване.

Лайка за очи.

Как да приготвяме билката за лечение на очите?

Това цвете е само склад на витамини и полезни микроелементи. Влиянието на джаджите, компютърният монитор или лаптопът, изобщо технологията е вредно за нашите очи.

Но терапевтичното очно изплакване с отвара ще помогне срещу умората. За същите цели можете да използвате студени лосиони под формата на компрес:

Просто натиснете запечатаните торби с билката, и както са хлади ги поставете върху клепачите. В допълнение към полезни терапевтични свойства, тази процедура ще има и козметичен ефект (подобряване на цветовете, премахване на тъмните кръгове, възстановяване еластичността на кожата).

Антисептичните свойства на билката имат огромен ефект при лечението на инфекциозни очни заболявания. Как да е приготвим за тази цел?

Лайка - една от най-използваните билки и се смята за лечебна отвара, бореща се с редица проблеми.

Лайка – една от най-използваните билки и се смята за лечебна отвара, бореща се с редица проблеми.

Рецепта:

2 супени лъжици сухи билки се сипват в чаша преварена вода, престояват на водна баня за 15 минути. Отварата може да се използва, за да си измиете очите или да сложете памук натопен в отварата за очите.

Конюнктивит лечение с лайка.

Стандартната настойка се приготвя като се сипе супена лъжица сушени цветове от цветето в чаша завряла вода. Престояват 30 минути захлупени и се прецеждат.  При конюнктивит, мухички в очите и възпаление се прави измиване на очите двукратно през деня

Капки за нос от лайка.

Супена лъжица цветове от билката се залива с чаша завряла вода и престояват половин час. Приема се пои четвърт чаша три пъти през деня.

Чаена лъжичка цветове от билката се варят в чаша кипнала вода за 4 минути на слаб огън. В края се добавя непълна чаена лъжичка морска сол. Носът се промива с получената отвара.

Екстракт от лайка.

Екстрактът от красивото цвете се продава по аптеките или при козметиката. Той може да се използва за поддържане на косите, особено за русите. Чрез тези миения косата става бухнала и с красив блясък.

Метанолният екстракт от лайка е показал лабораторно силна активност против алергия, чрез понижаване освобождаването на хистамин от мастните клетки в алергични модели на клетки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *