Невероятната лайка е превъзходен лек за тялото

За лечение на болно гърло и колит ще Ви помогне билката лайка

Терминът лайка всъщност се отнася до набор от различни подобни на маргаритка растения, които са членове на семейство Сложноцветни. Има много различни видове от лайка, двата най-често употребявани са немска лайка (Marticaria) и римска лайка (Chamaemelum Nobile). Те са били използвани от древни времена заради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, и всяка предлага собствените си допълнителни ползи за здравето.

layka chay

layka chay

Билката лайка се отглежда в страни като Германия, Египет, Франция, Испания, Италия, Мароко, както и части от Източна Европа. Различните видове растения са много и изискват свой собствен набор от условия, за да растат. Например, римската лайка е многогодишно растение (което означава, че ще живее повече от две години). Тя расте близо до земята и има неголеми цъфтящи цветове. Обикновено е горчива, когато се използва в чайове. Немската лайка, от друга страна, е със сладък вкус. Тя е едногодишно растение и може да расте с големи цветове до 50 см височина. У нас се среща до 1000 м. н. в.

Активни съставки

Лечебните свойства на растението идват от неговите цветове, в които са оъкрити летливи масла (включително matricin, бизаболол, бизаболол оксиди A и B), както и флавоноиди, каротин, витамин С, кумарини, слузни вещества, салицилова киселина, никотинова киселина, глицериди на олеиновата, стеариновата, палмитиновата и линоловата киселина и други терапевтични вещества. Използват се цветовете, които се берат през май, юни и юли, когато цъфти.

Демир бозан билки за бъбреци

Ползи за здравето

Лайката е била използвана от векове като лек за много болести, помага за лечение на треска, за релаксиращ сън, настинки, стомашни неразположения, колити и като противовъзпалително. Тя може да се използва вътрешно или външно.

Обширни научни изследвания от 2000 г. досега са потвърдили много от традиционните начини за използване на растението и установените фармакологични механизми за терапевтичната активност на растението, включително антипиперично, спазмолитично, антибактериално, противогъбично, противовъзпалително и антиалергично действие.

С последното изследване бяха установени специфичните й свойства като противовъзпалителни, антибактериални, мускулен релаксант, спазмолитични, антиалергични и седативни свойства, които са издигнали нейната репутация. Това внимание изглежда е увеличило популярността на лайката и в днешно време тя е включена като лекарство във фармакопеята на 26 държави.

Конкретно, приложенията на лековитата лайка са за:

Като чай за ревматични проблеми и обриви, за лумбаго.

Като мехлем се използва за рани и хемороиди.

Като инхалации се използва за облекчаване на настинка или астма.

Облекчаване на безпокойство, начални стомашни проблеми и колики при децата.

Облекчаване на алергии като антихистамините.

За храносмилането, при гастрит и язвен колит, като чай след хранене. За облекчаване на сутрешното гадене за бременни. За лечение на рани, кожни язви, изгаряния. Намалява възпалението и улеснява движението на червата, без да действа директно като очистително.

Използва се за измиване или компресирате за проблеми и възпаления на кожата, включително възпаление на меките тъкани.

При безсъние – леко седативно, отпуска мускулатурата може да помогне да заспите по-лесно.

Лайка

Лайка

За лечение на възпаление на очите и инфекциии. Охлажда се чай от лайка и се прави компрес, за да помогне и успокои, уморени, раздразнени очи и то дори за лечение на конюнктивит.

Полезна е и при афти в устата и за предотвратяване заболяване на венците, за намаляване на менструални спазми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *