Красивата латинка ще Ви помогне срещу стрес, импотентност и анемия

Освен, че е красива, билката латинка е полезна и за здравни проблеми

Красивото растение латинка (Tropaelum majus) е от род Tropaeolum и семейство Tropaeolaceae. Те са 80 вида едногодишни и многогодишни растения. Произхождат от Южна Америка. В тези видове са включени и градински цветя. Някои видове са много устойчиви н студове като T. Polyphyllum, който е най-издръжливия. Вирее  в Чили, където коремите му оцеляват при температури 15 градуса под нулата.

Красивата латинка ще Ви помогне срещу стрес, импотентност и анемия

Красивата латинка ще Ви помогне срещу стрес, импотентност и анемия

У нас тя е разпространена като стайно и декоративно цвете. Латинките са били познати на индианците и са били използвани както за храна, така и за лечение на различни болести и състояния. Те са ги отглеждали заради клубените им и се използват дори в наши дни. От тях се правят различни ястия. В Европа са пренесени през 16-ти век.

Състав на билката латинка

Използват се семената, листата и цветовете на латинката за отвара и лек при различни болести. Берат се август – септември. В нея са открити йод, калий, фосфор, витамините С, В1 и В2, бета каротин, етерично масло, растителни антибиотици, фитонциди.

Ползи за здравето

В наши дни, латинката е почти забравена като лечебно растение. Тя обаче е полезна за лечение на грип, защото има растителни антибиотици, при белодробни болести, за дихателните пътища, при климактериум, импотентност (използват се семената), депресия, потиснатост, кожни раздразнения, проблеми с бъбреците, анемия, при проблеми със сърцето например коронарна болест, за болни стави (мажат се вечер с листа от билката или с отвара от нея). Тя действа антимикробно, противогъбично, антибактериално и укрепва имунната система.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Латинка - Tropaelum majus 2

Латинка – Tropaelum majus 2

Употреба при импотентност

Една чаена лъжичка се натрошени семена се заливат с вряла вода и се оставят така на топло за 2 часа. Настойката се прави сутрин рано и се изпива след обяд след 17 часа, но на два пъти. Същата се използва и за анемия и други болести.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *