Лекарства за косопад

Неприятният косопад е често срещано състояние сред много хора

Загубата на коса е много често срещано състояние и засяга повечето хора в някакъв момент от живота им. Андрогенният косопад се наблюдава както при мъжете, така и при жените, макар и по-рядко от мъжете. Алопеция ареата (обезкосмяване на отделни петна по главата) е сравнително честа причина за загуба на коса, която обикновено преминава от само себе си.

Причини за косопад

Лекарства за косопад

Лекарства за косопад

Заболявания на щитовидната жлеза, анемия, дефицит на протеин, ниски нива на витамини, прекалено високи нива на тестостерон при мъжете, нервно изтощение и стрес може да доведат до косопад.

Предотвратяване на загубата на коса включва добра хигиена коса, редовно миене с подходящ шампоан или с обикновен или бебешки сапун и добро хранене.

Много мъже и жени може да забележат леко физиологично изтъняване на косата, което започва през 30-те и 40-те години. Стресови преживявания, перипетии, включително болест, емоционални травми, лишения от протеин (по време на строга диета) и хормонални промени, подобни на тези при бременност, пубертет, менопауза могат да причинят обратима загуба на коса.

Лекарства за косопад

За да се забави косопада, има най-малко четири потенциално ефективни, основни медикаменти. Те включват миноксидил и пропеция, които са за дългосрочна употреба. Спирането им ще върне пациента към състоянието, в което е бил преди да започне да ги прилага.

Миноксидил (Rogaine): за това достъпно лекарство не се изисква рецепта. Може да се използва при мъже и жени. То действа най-добре на темето, по-малко на предната част. Миноксидил се предлага като разтвор на 2%, 4%, допълнително подсилен 5% разтвор в пяна или мус препарат ( за мазане). Той помага да порасне малко косата, но по-скоро е ефективен да запази тази, която е все още останала.  Има няколко странични ефекта с него.

Основният проблем с това лечение, е необходимостта да се запази прилагането по един или два пъти дневно, а повечето мъже се уморяват от него след известно време. В допълнение, миноксидил има тенденция да действа по-малко в предната част на главата, което е мястото, където плешивостта притеснява повечето мъже. Непредумишлено прилагане на лицето или шията на може да предизвика нежелан растеж на косата в тези области – окосмяване.

Пропеция (Finasteride): Това лекарство е одобрено за използване от FDA само за мъже с андрогенен косопад. Finasteride е в един клас от лекарства, наречени инхибитори на 5-алфа редуктазата. Смята се, че за да се намали загубата на коса, то блокира действието на естествените хормони в скалпа космените фоликули. Пропеция е версия с по-ниски дози на търговската мрежа лекарство, наречено Proscar, който помага да се свие уголемената простата в средна възраст и в по-напреднала възраст за мъжете. Жени с детероден потенциал трябва да избягват финастерид.

Демир бозан билки за бъбреци

Пропеция с 1 мг таблетки се предлага с рецепта и се приемат веднъж дневно. Тя може да предизвика косата да расте и да се сгъсти до известна степен за някои хора, но основната му употреба е да я запази (поддържа) тази, която е все още на главата. То може да бъде най-добро за хората, които все още имат достатъчно коса за запазване, но също така може да помогне на някои да им възстанови косата.

Неприятният косопад е често срещано състояние сред много хора

Неприятният косопад е често срещано състояние сред много хора

Възможно е да има странични ефекти включващи импотентност или намалено сексуално желание (либидо). Проучванията показват, че тези нежелани реакции вероятно са били малко по-чести, отколкото се представя на населението като цяло и са обратими, когато лекарството е спряно. Цената е около $ 70- $100 на месец.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *