Лековито питие от билки дарява дълголетие и здраве

Питие от билки цели настинки, стомах, главоболие и други болести, помага за дълголетие

В Шуменския край една баба е доживяла до 103-годишна възраст, за която се говори легенда, че е ползвала питие от билки, което й давало здраве и доживяла до дълбока възраст. Тя не била ходила на лекар през целия си живот и се лекувала с вълшебното питие от билки. Бабата пийвала вечер и сутрин по 30-50 г от билковата напитка, зимно време само затопляла леко стаята си и по този начин изживяла старините си. Еликсирът е бил причина за нейното дълголетие.

Лековито питие от билки дарява дълголетие и здраве

Лековито питие от билки дарява дълголетие и здраве

Днес друга жена от нейния край разпространява рецептата за билковото питие, което й дало дълголетие и младост. Марийка Добрева се казва тя и е на 70 години. Живее в село Дойранци и е известна из околността като лечителка, пише вестник „Десант”. Тя помага на хората със съветите си. Рецептата е научила по случайност от своя братовчедка. Билковото питие се прави от 40 билки с ракия и лекува язви, аритмия, сърдечни проблеми, болки в гърлото и главата, грип, настинка, болен стомах и други здравословни проблеми. Може да се ползва и външно като се маже тялото.

Едно важно условие е билките да бъдат набрани, когато цъфтят или е времето им за бране. От всяка билка се взема по една шепа смесват се и се слагат в буркан от 3 литра. Долива се с 1,5 литра ракия – домашна, средно силна. Така направената билкова рецепта се разбърква силно и се оставя да престои 20 дни. Сместа се разклаща от време на време с дървена лъжица. След изтичане на този период от време отново се разбърква билковата смес и се прецежда и изстисква добре.

Демир бозан билки за бъбреци

Прецеденият билков еликсир се пресипва в бутилки и се затваря добре. Екстрактът се взема по една супена лъжица 3 пъти дневно. Прилага се е и външно като се маже болното място.

Леля Марийка споделя, че освен еликсира се стреми и да се храни със здравословни храни като в на трапезата й присъстват повече плодове и зеленчуци, риба, чесън и лук. Откакто вземала този билков еликсир наистина не е боледувала.

Списък на растенията употребявани в рецептата

Списък на растенията употребявани в рецептата

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лековито питие от билки дарява дълголетие и здраве

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *