Какъв лек за натъртено да изберем

Пригответе си сами вкъщи лек за натъртено, за да се предпазите от полилавяване на кожата и да излекувате травмата

Всеки от нас е падал, удрял се е доста силно и после на мястото на удареното се появява кръвоизлив, който варира във всякакъв цвят – от жълто-зелено, та чак до синьо-лилаво.

Но можем веднага да приложим лек за натъртено, който ще помогне при тази травма.

Всъщност натъртването представлява закрита травма, при която от разкъсаните кръвоносни съдове се излива кръв в съседни органи.
Един важен лек за натъртено е да се осигури покой на засегнатото място и да се поставят там студени компреси, за да се ограничи кръвонасядането.

лек за натъртено

Пригответе си сами вкъщи лек за натъртено, за да се предпазите от полилавяване на кожата и да излекувате травмата

Друг важен лек за натъртено е компрес, който може да си направите и сами у дома, ако сте се ударили. Взема се средно голям картоф се настъргва, а настърганото се поставя върху натъртеното място и отгоре се поставя марля и бинт.

Лек за натъртено е също бързо да извадите от хладилника формичките с лед, да ги поставите в чиста кърпа и да ги поставите за около десетина минути върху травмата.

След това е хубаво да направите топъл компрес и така да редувате студен и топъл.

Ако е наранен кракът ви, вдигната го нагоре, за да може отокът и травмата да спаднат по-лесно.

Като лек срещу натъртване може също така да напоите и кърпа с оцет или студена вода, която да сложите на мястото на удареното и да задържите по-дълго.

Веднага след като усетите, че натъртеното не вече така болезнено, отидете до аптеката и си вземете мазила на билкова основа с арника, черен оман, лайка, салвия или евкалиптово дърво. Може и само ди си приготвите такъв лек за натъртено като към 50 милилитра масажен крем, добавите 10-15 капки етерично масло от билките. Мажете се с мехлема два-три пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *