Няколко съвета как да се спасим от летните жеги

Пийте повече течности, за да не се обезводни организма ви

Специалистите съветват хората, които имат сърдечно-съдови проблеми да не излизат навън в най-големите горещини. Излизайте само рано сутрин по хладно, а след това прекарайте целия ден на сянка и на хладно вкъщи.

Вода с резенче лимон тонизира организма ни през лятото

Всички се потим лятото от високите температури и по този начин изхвърляме голямо количество вода от организма си. За да нямаме проблеми с бъбреците трябва да приемаме повече течности, за предпочитане вода.

Газираните напитки не са препоръчителни, както и кафето през горещите летни дни. От натуралните сокове не се препоръчва тези от кайсия, праскова и касис, тъй като те допълнително усилват жаждата.

Жаждата освен с вода се утолява и с натурални сокове от портокал, лимон и грейпфрут. Те имат леко кисел вкус и са особено подходящи в жегата. Специалистите препоръчват пиенето на топли напитки като чай, например. Топлите напитки балансират температурата на нашия организъм с тази на околната среда и така понасяме жегата много по-леко.

Пиенето на английски, цейлонски, черен и зелен чай е много подходящо решение. Те също така заместват кафето, тонизират и ободряват организма ни. Освен тези видове чай, организмът се ободрява и от резен лимон сложен в чаша вода.

Айрянът и тараторът също са много подходящо и питателно решение за горещината. Студените постни и зеленчукови супи хидратират организма. Яжте краставици и домати, плодове.

По време на горещините носете шапки на главите, чадъри, но в никакъв случай черни. Мокрете дрехите си с вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *