Лечение на абсцес и кожни проблеми

Кожата и проблеми свързани с нея – болестното състояние абсцес

Абсцес

Абсцес

Кожата предпазва нашето тяло от инфекции, резки климатични промени и други неблагоприятни фактори на външната среда. Тя се подновява на всеки 28 дни, тъй като умрелите клетки от повърхностния слой (епидермиса) непрекъснато се излющват. В епидермиса се намира пигментът меланин, който дава цвета на кожата. Слоят под него се нарича дерма. Тя съдържа еластични влакна, белтъци и колаген. Дермата е богато снабдена с нерви, които завършват с рецептори за допир, температура и болка. Потта се образува и потните жлези, разположени също в дермата. Потта има обеззаразяващо действие и участва в топлинната обмяна, тъй като при изпаряването й тялото се охлажда. Чрез потта се отделят и редица отпадни продукти, образувани при обмяната на веществата. Дълбоко в дермата се намират космените фоликули.

Кожата е индикатор за общото състояние на организма. Признаци за заболяване могат да бъдат напр. образуването на отоци и подутини, зачервяването, посиняването, промяната на кожната температура, изсъхването или повишената влажност на кожата, бледността, промяната в пигментацията, появата на обриви и т.н.

Абсцес

АбсцесАбсцесът е гнойно възпаление, което се проявява с подуване и зачервяване на кожата. Ако се задържи за по-дълго време, може да предизвика леко покачване на температурата.

За лечението е необходимо преглед на лекар. Той може да вземе мерки за отстраняване на гнойта и да предпише антибиотици. Понякога абсцесите са признак на общо заболяване.
споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *