ЛЕЧЕНИЕ на камъни в бъбреците чрез диета

Лечебното хранене зависи от вида на камъните –оксалатни, уратни или фосфатни

Ако имате камъни в бъбреците, първото нещо, което трябва да разберете, е с какъв химичен състав са те. Диетата зависи именно от този факт и затова трябва да уточните това след лабораторно изследване.
По принцир по-често се срещат оксалатните камъни. Тези образувания показват, че имате нарушена обмяна на минерали в организма. За да го коригирате ще ви помогне диетата, основното предназначение на която е да ограничи постъпването на оксалатни киселини в организма.

Диетата при камъни в бъбреците са прави в зависимост от вида камъни

Те се съдържат в спанака, в зелените салати, в шоколада и, разбира се, най-много – в лапада. Тези четири продукта са абсолютно противопоказни за болни с камъни в бъбреците. Достатъчно е да ги изключите от менюто си и във вашите бъбреци ще престанат да постъпват опасните киселини. Освен това желателно е да спрете витамин С, ако го приемате, защото той стимулира образуването на оксалатната киселина. При наличието на оксалатни камъни аскорбиновата киселина, която се съдържа в цитрусовите плодове, във френското грозде, в някои сортове ябълки, може сериозно да навреди, вместо да донесе полза. Това трябва да се отчете и болният да премине към приемането на витамин В6. Този витамин може лесно да се справи с оксалатната киселина. За да се подсили действието му, трябва да се премине към консумацията на едрозърнест, диетичен хляб, овесена каша, в които съдържанието на витамин В6 е голямо. Изключително полезно при такива ситуации е консумацията на фасул, тиква, патладжан и цветно зеле.
При наличието на уратни камъни в бъбреците диетата в дадения случай трябва да бъде съставена така, че реакцията на урината да стане нормална. Това може да стане само при положение, че не консумирате месо. Освен него, от менюто трябва да се изключат и рибата, и т. нар. субпродукти: черен дроб, бъбреци, мозък. Разбира се, категорично се забранява консумацията на пушени меса и на топени сирена, а също така и храни от бобови растения и гъби. За предпочитане са млечните и киселомлечните продукти, каши, хляб, картофи, мед и сухи плодове – те притежават очистително действие.
Има още едно химично вещество, което понякога може да се открие в бъбреците при страдащите от бъбречнокаменна болест. Това са фосфатните камъни. Месото и рибата окисляват урината, от която понякога се образуват подобни камъни. Особено бързо растат, когато се консумират прекалено много мляко и млечни продукти. Затова при наличието на фосфатни камъни лекарите съветват да се избягва консумацията на млечни продукти. Не трябва да се прекалява и със зеленчуковите супи и с плодовите сокове – за съжаление често те предизвикват обостряне на проблемите с пикочопроводните пътища.
При наличие на уратни камъни на някои пациенти помага и германското лекарство уралит на гранули, което се разтваря във вода и действително стопява камъните. За да предотвратите образуването на нови, яжте много лимони. Ето и една рецепта за това –
изтискват се 3-4 лимона в шише от 1.5 л, добавят се 1 голяма супена лъжица мед и щипка сода за хляб, разбива се хубаво и се пие през деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *