Лечение на кожна туберкулоза

За лечение на кожна туберкулоза се използуват всички лечебно-профилактични мероприятия

Те се прилагат изобщо при туберкулоза на другите органи, респ. при белодробна туберкулоза, и които повишават защитните сили на организма и го укрепват — диетотерапия, слънцелечение, санаторно-курортен режим, закаляване.

Вижте и най-хубавата статия по въпроса ТУК: Всичко най-важно за туберкулозата, събрано на едно!

Храната на туберкулозно болния трябва да бъде висококалорична, разнообразна, вкусна, богата на мазнини, белтъчини, витамини и минерални соли. Едновременно се дават средства, възбуждащи апетита и укрепващи организма.

Особени показания при всички форми на кожната туберкулоза има морелечението и по-специално облъчването на слънце (общо и само на засегнатия кожен участък). Прилага се и облъчване с кварцова лампа.

За лечение на кожната туберкулоза се провеждат и мощни химиотерапевтични антитуберкулозни средства, най-често в двойна или тройна комбинация и витамин D2. Местното лечение на туберкулозните изменения на кожата наред с общата терапия има важно, макар и спомагателно значение.

лечение-туберкулоза-кожа

Лечение на кожната туберкулоза

При някои форми, като брадавицовидна туберкулоза и др. чрез него може да се постигне бърз и добър резултат. С местното лечение се цели да се разруши туберкулозната тъкан и на нейно място да се получи съединителнотъканен ръбец. За тази цел се употребяват преди всичко хирургични методи.

Цялостно отделяне (ексцизия) на дадено огнище (когато е разположено на удобно място) с нож, като се вземат 1—2 см от здравата кожа. Друг хирургичен метод е кюретажът, т. е. отделяне с остра кюрета на отделни възелчета и брадавицовидни разраствания до здрава кожа, което може да се последва от изгаряне. По-фин способ, който се прилага при туберкулозни изменения, локализирани около носа и устата, е скарификацията.

Най-добър резултат при лечението на кожната туберкулоза се постига с умелото индивидуализиране и комбиниране на различните общи и клоални средства на лечение.

Успешното лечение на туберкулозата на кожата изисква правилна организация и методи.

споделяне в социални мрежиБОЯН МАГА – АСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ГАДАНИЯ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *