Лечение на рак на панкреаса

Ракът на панкреаса (задстомашната жлеза) заема шесто място по разпространение сред онкологичните заболявания

и четвърто по предизвикани туморни случаи сред възрастното население.

Атакува предимно възрастни хора и по-често мъже.

През целия 20 в. в западните страни се забелязва повишена заболеваемост от този вид рак, в някои региони до пет пъти.

рак на панкреасаВ САЩ, например при имигрантите от първо поколение заболеваемостта се запазва в рамките на статистиката, характерна за страните от които идват, в следващите поколения обаче се появява тенденцията, характерна за американското население.

Което може би означава, че средата играе съществена роля за развитието на рак на панкреаса, но това не е доказано.

Забелязва се и известно повишаване на риска от рак на панкреаса при пушачите, макар тази връзка да не е така явна както при рака на белите дробове.

Болните от хроничен панкреатит са изложени на по-голяма опасност да развият рак на панкреаса.

 

Какви са симптомите на рак на панкреаса и може ли това заболяване да се открие в ранен стадий?

Ракът на панкреаса често не може да бъде открит преди настъпването на късния стадий, когато трудно се поддава на лечение.

В повечето случаи симптомите се развиват след като туморът се е увеличил и е започнал да се разпространява.

Два са най-често срещаните типове рак на панкреаса: инсулиноми и в 95% от случаите – аденокарценоми,

затова първо ще опишем техните симптоми, след което и признаците на редките форми на рака на задстомашната жлеза.


 

Симптоми на рак на панкреаса, свързани с местоположението на тумора

В началото ракът на панкреаса протича без симптоми и без болка. Когато туморът достигне достатъчно големи размери за да предизвика симптоми, той вече излиза от границите на задстомашната жлезата.

В този стадий признаците зависят от местоположението на тумора в жлезата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Отслабване, жълтеница, болки в корема, мазнини в изпражненията – това са симптомите на рака на главата на задстомашната жлеза.

Ракът на тялото и опашката на задстомашната жлеза обикновено предизвиква болки в корема и намаляване на теглото.

Като цяло симптомите при рака на главата на задстомашната жлеза се появяват по-рано от тези при рака на тялото и опашката.

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ СИМПТОМИ

Те са преобладаващи, защото злокачественият тумор на задстомашната жлеза расте във важни части на храносмилателната система.

 • болки в корема – 80% от хората с рак на панкреаса с развитието на болестта изпитват болки в корема. Може да се появи тъпа болка в горната част на корема, както и в гърба. Болката може да не е постоянна, а да се появява и да затихва.
 • подуване – Някои болни изпитват ситост преди да са се нахранили и подуване на корема, което причинява неудобство
 • гадене
 • диария
 • мазнини в изпражненията (стеаторея) – те се получават, защото ракът намалява способността на задстомашната жлеза да произвежда разграждащи ензими. Подобни мазни изпражнения могат да имат странна миризма и да се задържат по-дълго от обикновено на повърхността на водата
 • светло оцветени изпражнения – Ако жлъчните канали към червата са блокирани от тумор, изпражненията могат да загубят кафявия си цвят и да станат бледи или с цвят на глина. Урината може да потъмнее.

СИСТЕМНИ СИМПТОМИ

С разрастването и разпространението си туморът на рака на панкреаса поразява целия организъм.

Към системните симптоми спадат:

 • загуба на тегло
 • дискомфорт
 • загуба на апетит
 • повишено ниво на захар в кръвта. Някои пациенти с рак на панкреаса развиват диабет, защото ракът влияе на способността на задстомашната жлеза да произвежда инсулин. Въпреки това в повечето случаи диабетиците не са болни от рак на панкреаса.

  рак на панкреаса

  Пожълтяването на очите може да бъде симптом на рак на панкреаса

КОЖНИ СИМПТОМИ

 • жълтеница. Тъй като ракът на задстомашната жлеза блокира канала, по който жлъчния секрет се отделя в червата, компонентите на жлъчния секрет се събират в кръвта. Затова кожата и бялото на очите пожълтяват.
 • сърбеж. Хората, болни от рак на задстомашната жлеза, понякога се оплакват от сърбеж по цялото тяло, най-често причината за това е запушването на жлъчните канали.

Симптоми на редките форми на рака на задстомашната жлеза

Панкреатичните невроендокринни тумори възникват в клетките на задстомашната жлеза, които изработват хормоните. Те могат да бъдат както злокачествени (ракови),  така и доброкачествени.

Невроендокринните тумори се срещат твърде рядко. Също както и аденокарциномите, този вид тумори могат да предизвикат болки в корема, намаляване на теглото, гадене и повръщане.

И доброкачествените и злокачествените невроендокринни тумори могат да произведат излишно голямо количество хормони, които също могат да предизвикат симптоми.

 1. Инсулиноми (излишен инсулин) – предизиква потене, тревожност, световъртеж и загуба на съзнание заради ниското ниво на захар в кръвта.
 2. Глюкагономи (излишен глюкагон) – предизвиква диария,честа жажда, уриниране, намаляване на теглото.
 3. Гастриноми (излишен гастрин) – предизвиква болки в корема, незарастващи язви в стомаха, рефлукс (връщане на стомашната киселина в хранопровода), намаляване на теглото.
 4. Стоматостатиноми (излишен стоматостатин) – намаляване на теглото, болки в корема, зловонни мазни изпражнения.
 5. ВИП-оми (излишен вазоактивен пептид)- стомашни спазми, воднисто разстройство, почервеняване на лицето.

Коварните РАННИ СИМПТОМИ на рак на панкреаса

Изключително малко са болните от рак на панкреаса, при които се забелязват симптоми още в началния стадий.

рак на панкреаса

Загубата на апетит може да бъде симптом на рак на панкреаса

За съжаление, учените досега не са успели да определят признаците, по които заболяването може да бъде открито.

Доколко сложна е тази задача илюстрира изследване на 305 пациенти с рак на задстомашната жлеза.

Така например, приблизително 4% от анкетираните са съобщили за внезапно появило се отвращение към любими вкусове – кафе, цигарен дим, вино повече от 6 месеца преди да се появят каквито и да било други симптоми.

5 % от хората били загубили апетит, изпитвали ситост още преди да се нахранят, усещали силна слабост също около 6 месеца преди да развият очевидни симптоми на заболяването.

При 1% пък се появили пристъпи на остър панкреатит половин година преди да им бъде поставена диагнозата рак на панкреаса.

Тези редки ситуации доказват за пореден път колко е сложно по раните симптоми да се хване заболяването докато е в излечим стадий.

Симптоми като намаляване на теглото, продължителна липса на апетит, бледи изпражнения винаги трябва да заострят вниманието.

Упорит или влошаващ се дискомфорт, гадене, повръщане, диария също са тревожни признаци, които изискват да се обърнете към лекар.


 

ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПАНКРЕАСА

Хирургична намеса

Оперативното лечение е възможно при много малко болни.

Целта е да се отстрани целият тумор, ако той е ограничен само в задстомашната жлеза и пациентът е достатъчно млад за да издържи операцията.

В зависимост от локализацията на тумора може да се наложи да бъде отстранена част или цялата жлеза.

рак на панкреаса метастази

Ракът на панкреаса може да метастазира

Също така може да възникне необходимост от премахването на части от стомаха или от дванадесетопръстника, от жлъчния канал или разположените в съседство лимфни възли.

След такава операция е необходимо на пациента да се вкарат ферменти на задстомашната жлеза под формата на капсули или да се бият инжекции с инсулин за да се компенсират веществата, които като правило се произвеждат от тази жлеза.

Ако туморът не може да се отстрани по хирургичен път и блокира жлъчния канал, като предизвиква жълтеница, то за да се намали непроходимостта, може да се прибегне до различни хирургически процедури.

Лъчетерапия

Лъчетерапията се прилага след като хирургически е бил отстранен туморът за да се унищожат и най-малките огнища на ракови клетки, които е възможно да са останали след операцията.

От скоро се проучва възможността лъчетерапията да се провежда преди оперативното лечение за да се намали големината на тумора и да се увеличи вероятността за пълното му премахване.

Благодарение на тези изследвания вече е възможно оперативно лечение и при пациенти, чиито тумори преди това са били смятани за не подлежащи на операция.

Друго изследване показва, че ако се комбинират лъчетерапията и химиотерапията, това може да подобри лечението на рака при болните не подлежащи на операция, при които обаче туморните клетки не са прораснали извън задстомашната жлеза.

Освен това, лъчетерапията облекчава болките.

Страничните ефекти от лъчетерапията са неприятни – гадене, повръщане и диария, но като правило те успешно могат да бъдат преодолени с помощта на лекарства, и още преди да завърши курса на лечение изчезват.

Химиотерапия

При лечението на рака на панкреаса ролята на химиотерапията е ограничена и все още недостатъчно оценена.

Както вече споменахме, в съчетание с лъчетерапията химиотерапията може да допринесе за подобряване на състоянието при пациенти с не подлежащи на операция тумори, ако обаче раковите клетки не са обхванали други органи.

Схемата за прием на лекарства включва препарати на основата 5-флуороурацил/5-ФУ/, а най-честите странични ефекти са гадене, повръщане, диария и стоматит, които могат да бъдат предотвратени с помощта на лекарства.

Хормонална терапия

За много от туморите на задстомашната жлеза е характерно високо съдържание на естрогенни рецептори.

Всъщност това е белтък, който – съединен със съдържащия се в кръвта естроген – стимулира нарастването на раковите клетки.

Има известни доказателства, че препаратът тамоксифен, който не позволява на рецепторите на раковите клетки да се свържат с естрогена, може да има ефект за удължаването на живота на болните.

Облекчаване на болките

Постоянната болка причинява големи страдания на пациентите с рак на панкреаса.

Още при самата й поява – за да се намали чувствителността на нервите, водещи до задстомашната жлеза – се правят инжекции с химични препарати , което има добър ефект за облекчаването на болката.

Прогноза

Малко болни от рак на задстомашната жлеза могат да бъдат излекувани чрез оперативно отстраняване на тумора.

При повечето пациенти настъпва рецидив, тъй като след операцията в организма остават дребни огнища на ракови клетки. При тези болни, чийто тумор не може да бъде отстранен по оперативен път, се провежда лечение за отслабване на симптомите и за подобряване на качеството на живот.

Съществуващите днес възможности не позволяват напълно да бъде излекуван този вид рак. Учените продължават да изследват прилагането на лъчетерапевтичните и химиотерапевтичните методи в случаите, когато е невъзможно туморът да се оперира, а също така и как да се подобрят резултатите преди и след оперативната намеса.


 

Рак на панкреаса е лоша диагноза, но това не означава, че е 100% нелечима. Витамини, различни добавки и някои имуностимуланти  може да помогнат.

Трябва да се подчертае, че нито една от следните експериментални терапии не са били тествани в широкомащабни клинични проучвания при рак на панкреаса, но те са безопасни и е малко вероятно да причинят големи щети.

Билки и витамини при рак на панкреаса

За COX-2 инхибитори, подклас на нестероидни противовъзпалителни средства, се знае, че имат някои противоракови свойства.

куркумин рак на панкреаса

Хранителната добавка Куркумин се препоръчва при рак на пранкреаса

Куркуминът от подправката куркума е COX-2 инхибитор, който също така има и някои други свойства, антитуморни. Куркуминът се предлага под формата на добавка.

Друга  добавка, която може да бъде полезна при рак на панкреаса е Nigella Sativa. Тя съдържа химикал, наречен тимокинон,  който намалява секрецията на няколко възпалителни цитокини и посредници. Тези противовъзпалителни свойства изглежда убиват клетките на рака.

За витамин D се знае, че има някои противоракови свойства, за това пациенти с рак трябва да проверяват редовно нивата си на витамин D.

Интравенозно витамин С може да бъде обещаващо  лечение за рак. Той има антитуморни ефекти в много видове рак, въпреки че не е бил тестван  специално при  рак на панкреаса. Концентрациите на витамин С, необходими за антитуморен ефект, не могат да бъдат постигнати чрез орално приемане.

Имуностимуланти

Добавка с ниска доза налтрексон (LDN) е имуностимулант, който действа антитуморно при някои видове рак. Тя е била използвана за лечение на няколко вида солидни тумори като форма на имунотерапия.

Баклофен е мускулен релаксант, съдържащ  гама-аминомаслена киселина, която  може да помогне за лечение и профилактика на рак на панкреаса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *