Консултирайте се с лекар при лечение на розов лишей

Дерматолог трябва да извърши лечение на розов лишей, тъй като това е доста упорито заболяване

Лекар дерматолог трябва да направи лечение на розов лишей, тъй като заболяването е доста упорито и не се подава лесно на терапия. Розовият лишей има сериозен характер и ако забележите първите симптоми, непременно потърсете лекар. Той всъщност е остро кожно заболяване, смятано за вирусно, при което се наблюдават зачервени люспести петна по кожата. Спадът в имунитета и след прекарано простудно или вирусно заболяване може да избие розов лишей по кожата.

лечение на розов лишей

Дерматолог трябва да извърши лечение на розов лишей, тъй като това е доста упорито заболяване

Съществува и твърдение, че розовият лишей може да избие и в резултат на обличане на нови и неизпрани дрехи, особено ако са втора употреба.
По-често розовият лишей се появява внезапно и без видима причина през пролетта и есента. Заболелите забелязват кръгло или овално зачервено и лющещо се петно, което има розов цвят и съвсем леко надигнат ръб.
Не си мислете, че честото къпане ще ви помогне, дори напротив. Розовият лишей се влошава именно от къпането. Най-често след къпане възникнат нови обриви и се появяват още сърбежи. Единственото, което е позволено при лечение на розов лишей в случая, е хладък душ, без използване на сапун и търкане с хавлиена или каквато и да е друга кърпа.
Потта също е голям проблем, затова трябва да се избягва. Вредно е също излагането на слънце, носенето на грубо бельо или дрехи, които да дразнят кожата.
Лечение на розов лишей както казахме се нуждае от намесата на лекар дерматолог, който трябва да прецени и да назначи общо и локално лечение. При общото лечение на розов лишей се прилагат в случай на сърбеж антихистаминови препарати.
За локалното лечение на розов лишей се използват различни пудри и мазила, които да облекчават лющенето и сърбежите. Ако състоянието е много тежко, дерматологът може да изпише и локални кортикостероиди.
За предпазване от розов лишей е необходимо да изпирате старателно всички дрехи, които сте си купили, а така също да засилвате имунитета си като се храните с пресни плодове и зеленчуци, да пиете билкови чайове с мед и да спортувате.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *