Лечение на хемороиди – чудодейни народни рецепти, билки, вани и мехлеми

Лечение на хемороиди с топ рецепти и средства от народната медицина. Кои са най-добрите свещички, мехлеми и лекове за вътрешни, външни и кървящи хемороиди (наръчник).

Съдържание на статията: ♣ Лечение на хемороиди и какво представляват. ♣ Причини за появата на хемороиди. ♣ Симптоми за хемороиди. ♣ Диагностика. ♣ Традиционно лечение на хемороиди. ♣ Лечение на хемороиди с народни средства. ♣ Рецепти от народната медицина. ♣ Наръчник за най-добрите свещички за вътрешни, външни и кървящи хемороиди. ♣Мехлеми. ♣ Лекове. ♣ Упражнения за хемороиди. ♣ Популярни и малко известни рецепти от народната медицина. ♣ Паста мехлем от обикновена луличка (Linaria vulgaris). ♣ Алое – един лесен начин, популярна рецепта. ♣ Народно лечение на хемороиди с невен. ♣ Дафинов лист. ♣ Костилки от дренки. ♣ Обелки от кедрови ядки. ♣ Конски кестен. ♣ Лечение на хемороиди с жълтурчета у дома. ♣ Тинктура от прополис. ♣ Листа от живовляк. ♣ Ефективен мехлем против хемороиди. ♣ Лечение с трепетлика у дома.

Лечение на хемороиди и какво представляват.

Няма точно поставено определение за хемороиди. Всеки човек има такива. Нормално те представляват образувания, които се намират в аналния канал (това са последните 4 сантиметра от правото черво), чието предназначение е да служат като „възглавнички”, състоящи се от кръвоносни съдове и съединителна тъкан – мускулни и еластични влакна, които подпомагат изхождането. При дефекация „възглавничките” се пълнят с кръв и така защитават аналния канал от евентуални наранявания.

Обикновена луличка - Linaria vulgaris

Обикновена луличка – Linaria vulgaris

Какво представлява болестта хемороиди

Патологичното увеличаване на тези „възглавнички” представлява хемороидалната болест. От нея страда около 24% от населението на земята. Най-често се проявява между четиридесет и пет и шестдесет и пет годишна възраст. Еднакво са засегнати както мъжете, така и жените.

Артериите, които снабдяват с кръв аналния канал са от ректума и образуват в ануса наситена мрежа кръвоносни съдове. Това прави хемороидите много кръвоснабдени и при тяхното изменение често се наблюдава кървене с яркочервена кръв.

Поради честото раздуване и свиване, тъканната маса на хемороидалните „възглавнички” загубва своята еластичност, раздува се и се уголемява в аналния канал.

“Фигурин

Усложненията, до които могат да доведат хемороидите са тромбоза и изменения хемороидалния възел, придружена от силни болки. Честите кръвотечения могат да предизвикат отпадналост.

Причини за появата на хемороиди.

Патологично изменение.

Появата на хемороидална болест може да бъде генетична предразположеност – слабост на съединителните тъкани, но ако няма отключващ фактор може и никога да не се прояви. Провокиращи появата на патогенни хемороиди фактори са най-вече: заседнал живот; проблеми с изхождането; лоши навици – прекаляване с алкохол и кафе, неправилно хранене и подобни.

Други фактори, причиняващи хемороиди са запекът; хроничната диария; неправилните тоалетни навици, като твърде дълго заседяване по време на изхождането, прекомерно третиране с тоалетна хартия, стискане (подтискане позивите за изхождане).

Патологично изменение на хемороидите е възможно да бъде провокирано от застоялият начин на живот, защото нарушава циркулацията на кръвта в областта на таза.

Недостатъчното приемане на вода или пиене на голямо количество диуретични течности като кафе и др. втвърдява изпражненията, по този начин дразни хемороидите и също може да предизвика заболяване.

Хранителен режим, беден на баластни вещества може да предизвика появата на хемороиди.

Хемороидите биват три вида: външни, вътрешни и смесени. Вътрешните се намират вътре по аналния канал. Те не се виждат от пациента. Външните  хемороиди се намират по външната част на ануса.

Симптоми за хемороиди.

Първи стадий: Началните симптоми за наличие на хемороидална болест са лек сърбеж в областта на ануса. Сърбежът постепенно се засилва.  Повечето хора не обръщат внимание  на тази симптоматика.

През този стадий може да се има също и кървене, но без да причиняват болка.

Втори стадий: Хемороидните възли изпадат при изхождане, но след това се прибират сами без да се налага помощ с ръцете.

Трети стадий: В този стадий хемороидите изпадат при всяко физическо натоварване и се налага да се прибират с помоща на ръцете.

Четвърти стадий: Възлите постоянно изпадат от ануса, без да могат да се приберат. Често кървят. Отделни възли често предизвикват болка и подуване на ануса, което още повече да затрудни дефекацията.

Диагностика.

Диагностицирането на статуса на хемороидите става чрез четири основни метода:

 1. Външен оглед: при покой и напъване се наблюдава поведението на хемороидите.
 1. Ректално туширане: представлява пръстово опипване на ануса, за да се определи разположението и измененията (ако има такива) на хемороидалните възли.
 1. Аноскопия: оглежда се вътрешността на канала на ануса с куха тръба, която има осветление отпред.
 1. Ректоскопия: или по-известна като колоноскопия – това е вид ендоскопско изследване на вътрешната част на ануса и ректума. То е необходимо, за да се изключат други болести на дебелото черво, защото много често хемороидите могат да бъдат объркани с доста по-сериозни заболявания като чревни тумори например.

Традиционно лечение на хемороиди.

Традиционно лечение на вътрешни и на външни хемороиди

Традиционното лечение на хеморидалната болест може да бъде извършено по следните три метода: лечение включващо методи на третиране чрез консервативно лечение, мини-инвазивно лечение и оперативно лечение. Методът на лекуване трябва да бъде избран много точно от специалист съобразно симптоматиката и стадият, в който се намира патологичният хемороид.

Консервативно лечение на вътрешни и на външни хемороиди

В първия и втория стадий хемороидите могат да бъдат лекувани консервативно. Това включва комплекс от методи и медикаментозна терапия чрез контролиране дефекацията и консистенцията на изпражненията посредством спазването на подходящ хранителен режим богат на фибри; прием на медикаменти; физиотерапия и при необходимост – мини-инвазивно лечение. Трябва да се подчертае, че адекватното комбиниране на различни методи и медикаменти дава най-добър резултат.

Друга особено ефикасна терапия през тези два ранни етапа е употребата на подходящи хранителни добавки, както и прилагане средствата на народната медицина.

По отношение на хранителния режим е нужно да се консумират най-вече храни, които са богати баластни вещества и фибри.

Освен тях, трябва да се пие достатъчно количество течности, необходими за правилната дефекация.

При лечение на начални хемороиди също така помага лека физиотерапевтична гимнастика определена от специалист.

В първите два статия на заболяването, хемороидите могат да бъдат лекувани с медикаменти, които повишават тонуса на вените, нормализират кръвния поток и циркулация, облекчават болките и намаляват кръвотеченията. Такива са най-различни мехлеми, гелове, таблетки, свещички (супозитории), кремове, пяна, локални анестетици, противовъзпалителни средства. Както и тромботични и венотонични препарати, които регулират и подобряват венозния тонус и микроциркулацията.

Методи – неоперативни за лечение на вътрешните хемороиди: Мини-инвазивни методи

Това са тези неоперативни методи, насочени основно към вътрешните хемороиди, при които се извършват манипулации с цел изсушаване на патологично изменения възел, който пада и се изхвърля чрез дефекирането.

Склеротерапия: подходяща за кървящи вътрешни хемороиди. Представлява инжектиране на разтвор, който втвърдява хемороида, изсушава го и той пада. Методът е подходящ само за малки хемороиди в първи и в следващия втори стадий. Ефектът е дългосрочен, но не лекува лекува хемороидалната болест.

Криотерапия: при този метод се извършва изсушаване чрез замразяването на хемороида с течен Азот. Участъкът се третира в за две-три минути. Възелът изсъхва и пада.

Легиране с гумени пръстени: тази не е възможна при напредналите стадии. При него със специален вакуумен апарат се поставя много стегнат ластиков пръстен в основата на възела. Това прекъсва кръвоснабдяването му. Той изсъхва и пада в интервал от три до седем дни. На неговото място се образува малка раничка, която зараства до около три седмици. Този метод е с прекрасни резултати и може да ви спести оперативното лечение.

Склеротерапия: при тази процедура чрез инжектиране на специален разтвор в зоната на хемороидалните възли (а не директно в тях) се „фиксира” лигавицата на правото черво. Така се намалява кръвоснабдяването в тази област, отокът на хемороидите спада и възлите много по-рядко изпадат от ануса.

Инфраред коагулация: тук се използва халогенна лампа, като източник на инфрачервена светлина. Чрез специален светоотвод се загрява лигавицата в областта на засегнатата хемороидална зона. Ефектът е подобен на склеротерапията.

Оперативни методи за лекуване на вътрешните заболели хемороиди

Оперативно лечение се налага евентуално в по-късните етапи от заболяването (трети и четвърти). То се препоръчва само когато: има продължително кървене; при хемороиди, които са в третия и четвъртия стадий и когато всички възможности начини за консервативно лечение не са ефективни. Ето най-често използваните оперативни методи за лечение не хемороидална болест:

Класически методи: при тях основният принцип е да се намали кръвния поток към хемороидния възел и отстраняване само на излишната тъкан от него. Това са много ефективни методи с най-дълготраен ефект. Но са болезнени и продължителна неработоспособност на пациента.

Механичен съшивател: Методът е сравнително нов и модерен. Въведен от Антонио Лого през 1997 година, той се препоръчва при хемороиди в трети и четвърти стадий. Не е възможно приложение, ако има абцеси и фистули. При него чрез апаратът „хемороидален съшивател” първо се изрязва лента от лигавицата точно над аналния канал и после се поставят два реда малки скоби, за да съединят краищата на оставащата от двата края лигавица. Целта на изрязването на този лигавичен маншон точно над хемороидите е да се прекъсне храненето с кръв към възлите.

Оперативно лечение на външните хемороиди.

В зависимост от състоянието и броя на патологично изменените хемороидални възли, това лечение се извършва чрез един или няколко етапа под локална анестезия. Представлява премахване на заболелите външни хемороиди.

При тромбоза на външен хемороид най-често се използва методът с биполярна коагулационна пинсета, чрез която се отстранява напълно целият възел.

Страдащите от хемороиди обаче трябва да знаят, че окончателно могат да се отърват от тях единствено чрез операция.

Лечение чрез Нетрадиционна медицина на вътрешните и на външните хемороиди: Народна медицина

Народната медицина може да бъде използвана като допълнително средство, но не и като първолечение на хемороиди. Нейните методи могат да облекчат болките и дискомфорта, но не могат да отстранят заболяването.

Освен това лекуващите химически вещества при народната медицина са значително по-малко от тези при фармацевтичните лекарства и поради това могат само временно да помогнат и притъпят симптомите, но след време болестта ще се завърне отново. Затова те се препоръчват за лечение в най-ранните стадии. Тогава при обостряне на заболяването симптоматиката може да бъде третирана успешно със средствата от народната медицина.

Обърнете внимание, че лечението на хемороиди трябва да започне възможно най-скоро! Преди  това обаче, трябва да бъдете сигурни, че имате точно хемороиди. Затова е наложително да посетите лекар проктолог.

Чесънът е полезен за много болести и състояния, също и за хемороиди

Чесънът е полезен за много болести и състояния, също и за хемороиди

Лечение на хемороиди с народни средства.

Народните средства за лечение на заболели хемороиди са много и разнообразни. В основни линии това са: Домашни свещи (супозитории); мехлеми; клизми; рецепти за вътрешен прием; билкови отвари за вътрешен прием; вани на тялото и домашно лечение.

Наръчник за най-добрите свещички за вътрешни, външни и кървящи хемороиди.

Можете да си направите в домашни условия свещички за облекчаване симптомите на хемороидите. Ето някои от най-ефикасните рецепти:

 1. Свещичка от суров картоф: Облекчава болката и възпалението. Приготвяне: Оформяте свещичка от суров картоф с размер на палец, така че да няма остри ръбове. За да сложите по-лесно свещичката можете я намажете със слънчогледово олио. Прави се вечер и се спи така. Лечението се прилага за десет дни. Ако се налага след около един – два месеца може да се повтори.
 2. Свещичка от захаросан мед: Също намалява болката и възпалението. Медът се формя като свещичка с големината на палец и се слага в ануса. Можете да приложите по всяко време.
 3. Свещичка от начукани скилидки чесън: Помага като облекчава възпалението. Счуканата в хаванче половин скилидка чесън (но да не бъде съвсем на каша) се смесва с малко вазелин или свинска мас. Оформя се като свещичка, оставя се във фризер да стегне, после се поставя в ануса. Това се прави вечер и се спи така.
 4.  Ледени свещички: в пръстите на латексова ръкавица се изсипва отвара от лайка (отвара от лайка: една лъжица лайка се попарва с чаша кипяща вода, стои тридесет минути. Прецежда се. Слага се във фризер или в камерата на хладилника, за да замръзне. Изваждат заледените свещички и се пъхат в ануса. Ако прилагате този метод в продължение на два месеца, това чувствително ще намали болките и кървенето.

Мехлеми.

 1. Мехлем от невен и свинска мас: сто грама цвят от Невен се смесва с двеста грама свинска мас и ври на водна баня половин час. После се прецежда. Оставя се да стегне и се намазва навътре и около ануса. Особено ефикасно средство, което намалява болката и възпалението.
 2. Мехлем с лук: Изпържва се една глава лук в половин литър горещо растително олио. Прецежда се. Към топлото олио се прибавя сто грама пчелен восък. Маже се при нужда.

Клизми от народната медицина за лекуване на вътрешните хемороиди

 1. Клизма, която за една седмица намалява отокът от хемороиди: една лъжица естрагон се слага в литър кипяща вода, ври шест-седем минути. Сваля се от котлона. Престоява пет-шест часа. Прецежда се. Прави се клизма. Може да се редува и със клизма от сок от цвекло.
 2. Клизма за болка от хемороиди: тридесет грама лайка; петдесет грама див кестен; тридесет грама салвия – всичко това се смесва с два литра много гореща вода. Запарваме за три-четири часа. Прецеждаме. Правим клизма с отварата.
 3. Противовъзпалителна и кръвоспираща клизма при хемороиди: по две лъжици от дъбова кора, ленено семе и лайка се слагат в съд с половин литър вода на котлона да заврат. Отстранява се от котлона. Оставя се да изстине. Прецежда се. Прави се клизма с отварата.
 4. Клизма против възпаление от хемороиди със суров картоф: Изстискайте сок от суров картоф една лъжица и го изтеглете в малка спринцовка. Вкарайте течността в ануса. Прави се вечер преди лягане. Преспива се така. Прилага се десет дни.

Сокове от народната медицина за пиене при хемороидална болест:

 1. Направете смес: сок от моркови, сок от марули и сок от спанак в съотношение 4: 3: 2. Приемайте напитката 3 пъти преди ядене. Дозата за деня е около 600 мл.
 1. Пийте по половин литър сок от меката част на пъпеш два пъти дневно. Вместо сок можете да консумирате направо плода. Имайте предвид, че той има леко слабително действие и е подходящо също при запек.
 1. Пие се сок от презрели къпини по една лъжица три пъти препоръчано преди да се нахраните. Има леко слабително, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.
 1. Можете да пиете също сок от саламура на кисело зеле. На ден по чаша три до четири пъти преди да започнете да се храните. Приема се при запек с кръвотечение.

Лекове.

Билки и настойки от народната медицина за прием при лекуване на вътрешните и външните хемороиди:

 1. Мощно противовъзпалително средство: Смес от равни части: невен, бял равнец, градински чай (листа), мента, цвят от лайка, Оман -корен и коприва. Две лъжици се попарват със завряла вода половин литър. Престояват около десет часа. Взема се по 50-75 мл. Три пъти за деня преди хранене.
 1. Противовъзпалително: чай, направен от върхове на моркови в съотношение: 40 г на литър. Приема се по чаша 3 пъти за две седмици.
 1. При кървящи хемороиди: Отвара от хвощ – четири-пет лъжици хвощ се варят в четиристотин мл. в продължение на петнадесет минути. Използва се като лосион. Можете да направите готовата отвара и като ледени свещички (виж приготвяне на ледени свещички).
 1. Противовъзпалително: Прави се смес от еднакво количество от следните билки: Сена – листата, бял равнец, кората от зърнастец, плодове от кориандър и корен от женско биле – корен. Една лъжица се залива с двеста мл. кипяща вода. Прецежда се когато изстине. Пие се по сто мл. дневно.
 1. Регулиращо храносмилането средство: смесва се кората на един дъб със следните билки в ето това съотношение към количеството на кората от дъб: 3 части от ленено семе – 3 части от лайка. Две лъжици се изсипват в половината от литър вряла вода. Стои десет часа, прецежда се. Пиете по сто мл. три пъти дневно.
 1. Отвара от корен на глухарче: нарязвате малко от корена – около две лъжици и киснете 8 часа в чаша студена преварена вода. Ползвайте по 1/4 чаша четирикратно през деня преди да започнете да ядете храна.
 1. При възпаление на ректума: Нарязан пелин се смесва със сто грама ракия. Оставя се 10 дни. Прецежда се. Между 12 и 15 капки от тинктурата се разреждат в една лъжица вода сутрин и вечер.
 1. Кръвоспиращо при хемороиди: 15 г бял равнец се попарва с чаша гореща вода. Престоява един час. Взема се по лъжица 3-4 пъти преди да се храните. Курсът на приемане продължава 6 до 7 дни.

Отварите от билки могат да се използват също и за клизми.

Седящи вани от народната медицина с приложение за лечение на вътрешните и външните хемороиди:

Седящите вани имат стягащо, противовъзпалително, антибактериално, спазмолитично и възстановително действие. Те не трябва да бъдат твърде много горещи, но и не много студени. При ваните се стои определено по рецептата време в леген пълен със съответния разтвор.

Рецепти за седящи вани:

 1. В един литър хладка вода сложете няколко кристалчета калиев перманганат да се получи нежно розов цвят. Седнете и стойте в разтвора около пет минути.
 1. Направете отвара от тридесет грама корени от Аир и 1 литър вода. Сложете в леген и стойте докато изстине.
 1. Смес от 2 части градински чай – лист, 3 части цвят от лайка и 5 части кори от дъб. Три лъжици се заливат с литър кипяща вода. Киснат 6 часа. Можете да си направите седяща вана или компреси от тази отвара.
 1. Сто грама листа от бреза се попарват с два литра вряла вода. Държи се така тридесет минути. После се правят седящи вани.

Домашно лечение от народната медицина на хемороидална болест.

 1. Седяща вана от кора от лук за лечение на хемороидни възли :

Три шепи кори от лук се заливат в достатъчно количество вряща вода. След като се охлади малко, се изсипва в леген и сядате в него. Стоите докато водата изстине и стане хладка. След това избършете тялото без да се измивате с вода. Правят се от осем до десет процедури.

 1. Свещичка от Здравец: вземате няколко листа от Здравец. Измивате ги добре под течаща вода. Намазвате ги с растително олио. Навивате на тръбичка и пъхате в ануса.
 1. Поглъщат се цели парченца от нарязани на едро скилидки чесън. Чесънът не се усвоява и остава във фекалиите. По този начин преминавайки през дебелото черво прегаря засегнатата повърхност и лекува.

Народни средства за лечение при запек от хемороиди.

 1. Направете смес от равни части лист от сена, кора от зърнастец, корен от женско биле и плод от кориандър. Една лъжица се попарва с чаша кипнала вода. После трябва да се охлади. Пие се сто и петденест мл. преди лягане.
 1. Смесете в еднакво съотношение коприва и кора от зърнастец. Осем грама от сместа прибавяте към един литър завряла вода. Да ври десет минути. Отстранява се от котлона и кисне половин час. Следващата стъпка е прецеждане. Употребява се по 300 мл. четирикратно.

Рецепти и препоръки за външни хемороиди.

 1. Налагане върху ануса на студен компрес (с вода или някоя от билковите отвари) след всяко изхождане. Компресът се прави след измиване на ануса. Прилагате за три до шест седмици. Това е периодът, в който хемороидните възли трябва да изчезнат.
 1. Хоризонталното положение на тялото и спокойствието, както и дългата почивка в леглото допринасят значително при лечението на хемороиди. Затова трябва да се избягват работата в изправено положение и алкохолът.
 1. Плодове от черен бъз се варят като сладко, но без да се прибавя захар. Варенето продължава до получаване консистенция гъста като конфитюр. Вземайте от него по една лъжица преди ядене.

Рецепти и препоръки за вътрешни хемороиди.

 1. Хората, които страдат от болни хемороиди, трябва да ограничат консумирането на храни като: месо, млечни храни, пикантни подправки и лютиви билки. Полезни храни за тях са: яйчни жълтъци, ядки, ориз, картофи.

Диета за хемороиди:

Спазването на хранителен режим е изключително важно за лечението на хемороидалната болест.

Трябва да се приема достатъчно количество течности, за да не се втвърдяват изпражненията и така при дефекиране да дразнят аналния канал.

В дневното меню на хора, страдащи от хемороиди задължително трябва да бъдат включени храни богати на баластни вещества и фибри. Баластните вещества представляват несмилаемите части от храната. Такива са въглехидрати и липиди като целулоза, лигнини, хитини, бета-глюкан, олигозахариди, восъци, пектини и др. Ролята на баластните вещества е да придават обем на храната, което помага тя по-лесно да се придвижва в червата. Храни богати на баластни вещества са тиква, праскови, картофи, пшенични трици, ръжен хляб, варено жито, малини, касис и фъстъци. Дневното количество баластни вещества, които човек трябва да консумира е двадесет – тридесет грама дневно. Храни, които съдържат много фибри са: цвекло, ленено семе, смокини, моркови, морски водорасли, пшенични трици и др.

Не се препоръчва употребата на пикантни подправки, люти чушки и незрели плодове.

В заключение ви съветваме да не се лекувате самостоятелно. Необходимо е да посетите лекар проктолог. Той трябва да диагностицира заболяването, стадия в който се намира и да препоръча адекватни методи за неговото лечение.

Упражнения за хемороиди.

Може да се опита следните упражнения за лечение на хемороиди, те биха облекчили положението.

Прибиране на ануса, докато седите и лежите.

Коремните преси са препоръчани при лечение на хемороиди за подобряване на кръвообращението

Коремните преси са препоръчани при лечение на хемороиди за подобряване на кръвообращението

”Раздвижване” на задните части.

Както сте стъпили на малкото ходило на краката, тялото се разклаща от едната страна, след това към другата с време за 2 до 5 минути.

Във всички посоки коремни упражнения – преси напред, наляво, надясно, от легнало положение вдигане на единия крак, другия, на края и двата.

Пешеходна разходка 3-5 км на ден.

Преодоляване на стълби вертикално нагоре и надолу.

Клякания с изправено тяло 30-40 пъти.

Подскачания – 30-40 пъти.

Застанете на горната част на гърба или на раменете, както се правят упражненията полусвещ или свещ, което Ви е по-удобно. Това упражнение помага за получаване на отлив на кръвта от вашите хемороиди и бързо води до подобрение. За хора с проблеми в главата не трябва да стоят дълго време в тази поза или да внимават поне дали не им вреди. По-опасно става ако правите стойка на глава.

Стойка на раменете или свещ се препоръчва при хемороиди

Стойка на раменете или свещ се препоръчва при хемороиди

Има и един интересен начин за борба със запека, който допринася много за появата на хемороиди. С него можете да ис помогнете и без лекарства и билки. Има някои специални упражнения, които са подходящи за прилагане сутрин, докато сте още в леглата. Те действат за активиране на червата и да ги накарат да работят. Затова си запишете следните упражнения:

Лежейки по гръб, повдигайте постепенно коремната стена – първо се прибира стомаха, така че да хлътне навътре и да изглежда така, сякаш е залепнал за гърба, а след това отпускате със сила, така, че да се получи изтласкване нагоре. Обикновено това е съпроводено с изпускане на въздух първо и след това с поемане на колкото можете за изтласкването на коремната стена нагоре.

Легнете на лявата си страна в позиция като бебе, когато е още в утробата на майка си – коленете приближени до брадичката му, а ръката поставете на дясното подребрие. Енергично действайте като премествате коремната стена – отпускане и стягане. Направете същото след това с на дясната страна. Упражнението стимулира потока на жлъчката, която ви позволява да активирате червата.

Легнете по гръб и направете няколко пъти упражнението „велосипед“. Движете краката в легнало положение така както карате велосипед.

Както лежите по гръб, натиснете върху корема точно под пъпа с ръка няколко пъти. Налягането в този момент действа добре за стимулиране на червата.

Упражненията не трябва да се изпълняват по време на обостряне на болестта, защото е опасно и не е от полза за подобряване на състоянието. Народното лечение на хемороиди е известно отдавна, защото и болестта е позната на хората от много векове. Известни са рецепти от преди много време, но и такива, които са от 19-ти и 20-ти век, когато се използват и по-нови неща. Има много методи и рецепти за лечение на хемороиди.

Добре е пациентите да прилагат набор от упражнения за коремните мускули, задните части и перинеума, които помагат за оптимизиране на притока на кръв към аноректалния регион. Това е особено подходящо и полезно за обездвижените хора, които имат заседнал начин на работа, като например на компютър, шофьори и други. Комплексът се извършва 2 пъти почти всеки ден или всеки ден поне за 10-15 минути. Тези упражнения са показани само за не обострени хемороиди.

Изходно положение: стойте прави. Ритмично напрягайте мускулите на бедрата и ануса. Повторете 10 пъти.

Изходно положение: седнете на един стол, изправете гърба, тялото леко да се наведе напред. Ритмично напрягайте мускулите на ануса. Повторете 10 пъти.

Начална позиция: Легнете по гръб, сгънете краката в коленете на широчината на раменете. Опирайте се на краката и раменния пояс и се повдигайте от пода и повдигнете таза. Повторете 10 пъти.

Начална позиция: лежи по гръб, повдигайте краката изпънати право нагоре.

Популярни и малко известни рецепти от народната медицина.

Има отлично доказано средство, което е ефективно за дълго време с таблетки и рибено масло..

Ще са ви нужни 6 таблетки аспирин, 5 таблетки стрептоцид (съдържа сулфаниламид), 100 гр рибено масло.Таблетките на прах се смилат на прах и се смесват с рибеното масло. Вкарайте сместа със спринцовка в ануса по време на почивния ви ден. Хемороидите избледняват за дълго време. Помогнете си с тази рецепта за вашето здраве!

При начално лечение на хемороиди, може да се използва кората на трепетлика.

В народните средства за защита и за лечение на хемороиди, често се използват листа от трепетлика за компреси, но тази рецепта е за орално приложение. Необходимо е да си съберете 100 г кора от трепетлика, и още по-добре – млади пъпки, през пролетта – в началото на движението на соковете. За лейте 100 гр сурова кора с 1 литър 70% алкохол. Престоява за 2
седмици. Ползвайте по 1 лъжичка трикратно, препоръчително е 30 минути преди ядене. Терапията с тази рецепта е за 1 месец. Продължава след 10 дни почивка и още 2 курса се провеждат за лечение на хемороиди.

За следващата рецепта трябва да вземете няколко ролки от брезова кора – кори от дърва за огрев – изтръгват се от трупите за огрев. След това ги поставете в чиста суха кофа, сложете я на огъня на върха на пламъка, но така че огънят да не угасва, а кората да не гори, а да тлее като излъчва лечебен дим. Постелете си нещо меко по острите ръбове на кофата, за да седнете и се наслаждавайте на пушека, който е полезен за хемороидите. Това трябва да помогне!

Билка фломис - Phlómis tubérosa, известна и като железник и зопник на руски, се използва при лечение на хемороиди

Билка фломис – Phlómis tubérosa, известна и като железник и зопник на руски, се използва при лечение на хемороиди

Билка фломис ((Phlómis tubérosa), известна и като железник и зопник на руски) с мляко – ефективно лечение у дома.
С тази рецепта пациентка се е излекувала от болестта за 15 дни и 20 години след това хемороидите не се появяват. Билката се слага в 1 литър мляко в съд на котлона и се вари малко – само за 5 минути. Оставя се да престои 30 минути и се консумира за един ден. Един лечебен курс е 15 дни и остава 20 дни да се почива. След това лечението може да се повтори.

Мехлем на основата на мед и представете си отровния тютюн и още 1 лъжичка борен вазелин, 1 лъжичка масло от сметана, 1 лъжичка мед, съвсем малко тютюн за емфие на върха на лъжицата. Вместо такъв за емфие може да се ползва част от цигари „Прима“. Взетият от тях тютюн трябва да се втрива чрез парченце найлон в праха, така че да няма зърна. Смесвате всички съставки. Преди да се направи препоръчаната процедура е добре да се поседи в леген с вода със слабо разтворен калиев перманганат. Изсушете се и смажете възлите като се опитате да натикате плънката от сместа по-надълбоко с пръст в дебелото черво. Тази малко популярна рецепта е била от полза да се възстановят десетки хора страдащи от болестта.

Билка фломис - Phlómis tubérosa

Билка фломис – Phlómis tubérosa

Тютюнът отдавна се използва за коментираното лечение на вътрешни хемороиди.

Предлагаме Ви 2 рецепти с листа от тютюн, които са помогнали бързо и ефективно да заздравеят даже хронични хемороиди и да се спре болката.

За подготовката на първата рецепта, за нея ще се нуждаете от няколко тютюневи листа със среден размер, можете да използвате предварително изсушени листа и вряща вода. Залейте листата с водата и ги оставете да киснат докато температурата не се изравни с тази на човешкото тяло. След това болният да седне в леген с подготвената течност  за 20-30 минути. Трябва да се отбележи, че инфузията на тютюневи листа може да бъде загрявана няколко пъти (не повече от три). Имайте предвид, че тази рецепта действа да се спасите от дори хронични хемороиди след 3-4 процедури.

За втората трябва да си купите пакет цигари и свинска мас. Разкъсайте филтъра от цигарите, като внимавате да се запази използваната за целта структура на тютюна, докато отстраните тънката хартия. Свинската мас се загрява и се излива върху тютюна от цигарите. След като тютюна абсорбира достатъчно количество мазнина, той се слага в хладилник за замразяване. Вечер преди лягане направете си една импровизирана свещ и я вкарайте в ануса. Това средство е особено добро за борба с вътрешните хемороиди.

Билки и рецепти за лечение на хемороиди

Билки и рецепти за лечение на хемороиди

Рецепти за много бързо лечение на хемороиди в домашни условия.

Направете свещ от марля и тютюн за смъркане и ги намокрете с водка, след това я вмъкнете в аналния канал, където да престои за през нощта. Свещичката с тютюна ще пощипе малк, но трябва да се потърпи. След две процедури изпълнени по този начин, всичко ще бъде изчистено. За да има резултат трябва да се направят 3 процедури.

Друга рецепта с тютюн – за нея ще трябва свежо, леко омекотено масло и тютюн (може и от цигари, които се продават в магазините). Тези компоненти се смесват старателно, за да образува повече или по-малко хомогенна смес, с богата маса тютюн. От сместа внимателно се правят малки свещи, които са поставени във фризер да се охлаждат.

Друг вариант е да се стопи вътрешността на свинска мас и да се добави смачкан тютюн за емфие. Разбърква се за кратко и остава да се отстрани от огъня. Желаният мехлем е готов. Намажете възпалените места и се опитайте да хо набутате толкова дълбоко, колкото е възможно.

Както виждате, рецептите с народни средства с тютюн, помагат да се справят болните със симптомите на това заболяване, те са много прости, но не по-малко ефективни, отколкото конвенционалните свещи и мазила, които могат да бъдат закупени в аптеките.

Народно лечение на хемороиди с картофи.

Те са често прилагани в домашното лечение на хемороиди. Те бързо възстановяват чревната лигавица, лекува намалява всички възли.
Поставете в ануса свещ от картофи. След дефекация вмъкнете нова свещ в ануса. Ако направите това преди дефекация, ефектът се губи.

Компреси от настъргани картофи – да се прилагат към възлите, закрепени с лепенка. От това болките отшумяват бързо.

Рецепта с масло от колофон: 1.5 лъжички растително масло се загрява и се добавят други 2 супени лъжици колофон и се разбъркват докато смолата се разтваря. В домашното лечение на хемороиди се използват тампони, пропити с това масло.

Домашно лечение на хемороиди с използването на цветове от копър. Наберете половин чаша от предложените цветове от копър, смелете ги и добавете 1 яйце и още не много трохи от хляб. Разбъркайте всички тези съставки. Разделете ги на три части и ги изяжте за деня на 3 пъти. Дъвчете бавно и гълтайте по малко. Това лечение се провежда 1 седмица. Рецептата е народен лек за хемороиди, който е помогнал много бързо за лечение на хемороиди.

Билката репей се прилага и за лечение на хемороиди

Билката репей се прилага и за лечение на хемороиди

Вани от билката репей – срещу досадните хемороиди с трайни резултати.

Пригответе си 8-10 листа от репей, измийте ги и ги добавете към 3-4 литра вода, да кипне на котлона и се вари, да се получи лековита настойка. Когато разтворът стане топъл, изсипете го в купа и седнете директно върху листата. Стойте така, докато изстине. На сутринта разтвора се затопля и след това вземете отново вана. Направете го 5 поредни дни, без никакви пропуски. С тази процедура можете да подобрите лечението на хемороиди като вместо листа, сложете топки от цветове от репеи. Наберете си цветове почти с размера на палците на ръцете. Варете ги във вода 3 литра и ги отделете от нея и изхвърлете. Направете си баня с инфузията от цветовете. След такова лечение, заболяването би трябвало да си отиде завинаги, твърдят лечителите.
Отвара от цветове и бодили от репей е желателно да се ползва и вътрешно: на гладно половин чаша 3 пъти за 3-4 дни като се вземе една шепа цветове на репей (те са лилави на цвят). За направата на отварата се слагат набраните цветове в 1 литър завряла вода и стоят за 2 часа да киснат. Пийте тази доза през целия ден. Тази популярна рецепта за лечение на хемороиди ще донесе облекчение още на следващия ден. Народните лечители твърдят, че даже и хронични хемороиди се лекуват за няколко дни.

Следната рецепта предлага как да се излекувате от хемороиди с помощта на меден сулфат.

Пригответе си 1 кокоши яйчен жълтък, растително масло 2 супени лъжици  и меден сулфат колкото е главата на кибритена клечка. Съставките се смесват и се разбъркват, държат се в хладилник. Вечер се взема 1 чаена лъжица от приготвената смес и се пъха в ануса. Това народно средство помага след провеждане на 2-3 процедури.

Лечение на хемороиди с универсалния народен лек – чесън.

Това средство може да се използва за целта само, при липсващи наранявания или напуквания в ректума. Ако има, необходимо е първо да се лекуват. За тази цел се разрежда калиев перманганат с прясно урина до леко розово. С този лек намазвате раничките и пукнатините, а ако те са дълбоко – с душ, докато преминат. След това трябва да поставите в ануса скилидка чесън, но предварително намазана с растително масло, за да можете да го изваждате. С това домашно лечение болестта се лекува за три дни, а при най-тежките случаи – за 10 дни.
Лечение на хемороиди у дома с трайни резултати

Лечение с глина (хума) на външни хемороиди  – при необходимост от налагане еднократно на компреси от глина, разредени до получаване на мека консистенция като на сметаната. Задръжте компреса от тази смес 2 часа сутринта и още 2 през нощта. След 2-3 прилагания ще се усети, че става по-лошо състоянието, но това е добре – глината започва да действа. След 10 дни проблемните възли изчезват. Желателно е да се направи още пет дни, за да се гарантира успехът на терапията веднъж дневно.

За лечение на вътрешни хемороиди у дома помага билката бял имел. Купете си от аптеката 50 г бял имел. Сложете 1 лъжичка от него в студена вода 1 чаша и нека се накисва през нощта.  Пийте на следващия ден това количество разделено на три отделни дози. Курсът е до края на пакетчето от 50 гр бял имел. Обикновено хемороидите напълно преминават след това.

Лечение на хемороиди с ихтиолов мехлем. Ако хемороидите не са хронични, ще помогнат обикновени компреси с ихтиолов мехлем.

Красивата обикновена луличка (Linaria vulgaris) се използва за лечение на хемороиди

Красивата обикновена луличка (Linaria vulgaris) се използва за лечение на хемороиди

Свещи от масло (или масло от сметана), восък и терпентин помагат, да се справите с болестта. Рецептата е народен лек за лечение на хемороиди, твърде е ефективен и в различните рецепти често съставките се срещат в различни пропорции при медицинска употреба. Необходимо е да си набавите 200 грама краве масло, разтопете го (или масло от сметана), пчелен восък с обем 2 кибритени кутии и същото количество терпентин (смола от кедър, бор или смърч). Всички са загряват и се разбъркват, докато се разтворят. След това се охлажда малко и в затоплената смес се добавя 1 лъжица разбит мед. Получава се кремообразно ароматно миро. Както е прието и за други смеси, то се държи в хладилник. Правят се свещи и се пъхат в ануса вечер преди лягане.

Паста мехлем от обикновена луличка (Linaria vulgaris).

Смелете 2 части суха билка на прах и ги нагрейте свинска мас в 5 части за 3 часа. Остава да прецедите и смажете с мехлема хемороидите. Има и друг метод за лечение на хемороиди, с препоръчаната билка обикновена луличка. Сложете 20 г от нея в половин литър мляко и ги загрейте за половин час на слаб огън. Получената суспензия се прилага под формата на компреси.

Алое вера се препоръчва при лечение на хемороиди

Алое вера се препоръчва при лечение на хемороиди

Алое – един лесен начин, популярна рецепта.

От листата на 3-годишно алое се отрязват шиповете и се правят свещи, намазват се с вазелин, за да влезнат в ректума. Терапията се провежда два пъти – сутрин и вечер в течение на месец.
Как се лекуват хемороиди с чай от моркови.

Листата на 3 ​​моркова се слагат в литър завряла вода и престояват през нощта. Пийте по чаша 2-3 пъти за деня. Терапията е за 10 дни. Същевременно слагайте подложки на ануса с масло от морски зърнастец. Могат да помогнат понякога и 20-минутни седящи бани на половината тяло със запарка от листата от върховете на морковите преди лягане за 3 процедури.

Народно лечение на хемороиди с невен.

Слагат се 20 г пресни цветове от невен да престоят 21 дни в 100 г растително масло в тъмно място и се прецежда. Намажете върховете на възлите, за да влезе в маслото по-навътре в ректума чрез пръст или марля. Провежданото лечение на хемороиди е до тяхното пълно изчезване.

Дафинов лист.

В  3 литров съд с вода се сипват 30 грама дафинови листа, вари се до кипване и още 2 часа продължава да се вари. Ползвайте 3 пъти за един ден четвърт час преди ядене по 1/4 чаша. Съхранението му е както за повечето лекове в хладилник. Това е едно просто, но много ефикасно средство за обсъжданото лечение на хемороиди.

Костилки от дренки.

Костилки от дренки – много ефективен народен лек. Сварете вариво от дренки като запазите костилките и ги отделите от плодовете. Когато съберете 2 чаши костилки, ще можете да започнете лечение на хемороиди. Достатъчно е да гълтате тези костилки от дренки на малки порции за 3 дни. Този метод лекува даже тежки случаи на хемороиди.

Обелки от кедрови ядки.

Това е едно много лесно домашно лечение на хемороиди, което в замяна на това е дълго. Една чаша и половина обелки от кедрови ядки се слагат във вряща вода 1 литър. Ползвайте по половин чаша преди всяко ваше ядене 3 пъти за деня. Курсът продължава цели 3 месеца.

Конски кестен

Конски кестен

Конски кестен.

Сложете в чаша завряла вода 3 конски кестена. Употребяват се само по 2 лъжици супени три пъти за деня преди вашето хранене. Това е препоръчан народен лек за коментираното лечение на хемороиди, което по своето действие премахва образуването на кръвни съсиреци във вените, той помага и за сърдечно-съдови заболявания. За да е ефективно, едно лечение трае 10 дни, следва 3 дни почивка и се изпълнява още един курс. По изключение от другите лечения, за това е необходима проверка за състоянието с кръвен тест. Ако нивото на протромбина е понижен, извършването на терапията трябва да бъде прекратено, защото резултатът е постигнат.

Лечение на хемороиди с жълтурчета у дома.

Една шепа жълтурчета се слагат в завряла вода, да престоят и да се охлади до търпима температура. Всяка вечер се правят бани на седалищната част и половината тяло, докато настойката не се охлади твърде много. Такова лечение на хемороиди понякога помага да се излекува болестта за две седмици редовно изпълнение на процедурите.

Камфорни свещи за хемороиди.

Прави се свещ от памук тънка колкото пръстите и се накисва с камфорово масло и се пъхат в ануса за четвърт час до 20 минути вечерно време. Преди да се направи процедурата, мястото трябва да се отмива с хладка вода. След 2-3 такива процедури настъпва подобрение.

Тинктура от прополис.

Пригответе си у дома тинктура от прополис (20 г прополис на 200 мг етилов алкохол). С тази настойка се навлажнява тампон от марля и се прилага външно. Първо се усещат болки за няколко минути, много болезнено. Но след това те намаляват и стават по-лесно поносими. След известно време ще бъде възможно да се слага тампон и през нощта. След това лечение хемороидите на някои пациенти са били излекувани напълно.

Листа от живовляк.

Това е едно лесно средство прилагане на народно лечение на хемороиди. Достатъчно е да поставите едно листо живовляк в ректума. След 30 минути напрежението и болката затихват, а след 8-10 дни настъпва значително подобрение. Слагайте лист от живовляк 2-3 пъти през деня, след което трябва да се смени с друг.

Ефективен мехлем против хемороиди.

Вземете 10 таблетки стрептоцид (съдържа сулфаниламид) смачкани на прах, смесен с малък парче вазелин и добавете 5 към тях и капки от ментово масло. Намажете изпъкналите неравности с този мехлем и те ще изчезнат след 3-4 дни.

Трепетликата се използва при стрес, безсъние, за лечение на хемороиди и други

Трепетликата се използва при стрес, безсъние, за лечение на хемороиди и други

Лечение с трепетлика у дома.

Слага се компрес от листата за 2 часа, промива се засегнатия участък, прави се малко почивка и отново се налага компрес от листата. Както повечето рецепти и тази е неприятна, но за два дни се получава подобрение. Това може да насърчи пациента да продължи лечението.

Много добра полза и решава проблемите с възлите, раничките и ректалните белези шнурче с мед.

Медът се разтапя на водна баня. Прави се едно шнурче от конци като фитил с дебелината на молив, накисва се в меда и вечер се пъха в ректума директно. На следващата сутрин се изважда.

Ползвайте свещи проктогривенол и пийте таблетки от лекарството венесцин по 2 таблетки. Откажете се от алкохола и от кафето. Народните лечители съветват да не се стои на сянка, на течение и върху камък.

Може да си направите мехлем от прополис, зехтин, пчелен восък и стрептацид (от аптеката). Сложете 2 части зехтин към една част пчелен восък, добавете и смлените таблетки стрептацид. С полученият мехлем мажете проблемните места.

Приканваме читателите да коментират и да споделят свои рецепти и начини на лечение на хемороиди, които може да са прилагали и да са имали полза от тях.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *