Лечение при плантарен фасциит

Какво е плантарен фасциит и какво лечение се прилага?

Възпалението на тъканта, която свързва пръстите а краката със стъпалото и се нарича плантарна фасция представлява заболяването плантарен фасциит. Една от най-честите болки в петата се причинява главно от него. Обикновено болката е остра, пробождаща и внезапна и се проявява още с първите стъпвания при ходене сутрин страдащият от нея.

Болката в крака може да изчезне след като се раздвижи човек малко по-късно и отново да се появи след дълго стоене прав или претоварване с ходене и изправяне от седнало положение.

Лечение при плантарен фасциит – упражнения за разтягане

Лечение при плантарен фасциит – упражнения за разтягане

Една от често страдащите от плантарен фасциит групи хора са лекоатлетите, а освен тях бременни жени, хора с наднормено тегло и такива, които са носили или продължават да носят неподходящи обувки, от които се получава неправилна опора на краката.

Главни симптоми за плантарен фасциит са болките в крака рано сутрин, която се усилва постепенно. Обикновено е засегнат само единият крак от заболяването, а по-рядко двата.

Диагнозата се установява от лекуващия лекар като ви прегледа и ако не е достатъчно може да ви прати за рентгенова снимка или на ядрено-магнитен резонанс. Самото място на болката може да помогне да се разбере причината.

Лечение при плантарен фасциит се прилага чрез по-добра грижа за краката, компреси, пиене на болкоуспокояващи, почивка и упражнения.

Така например добро приложение намират ледените компреси на крака, за облекчаване на симптомите. Добре е компресите да са с продължителност поне 10 минути и да са няколко на ден. Те намалят болката и особено след тренировка и ходене.

Упражнения при плантарен фасциит включват главно разтягане. Например от седнало положение на стол с ходила опрени с пода да започнете да търкаляте с краката си топка за тенис. Движете я във всички посоки, а колената да са под прав ъгъл. Друго упражнение е да седнете на пода с изпънати крака и да сложите кърпа под стъпалата си и да започнете да я дърпате към себе си. Може също и да сменяте вида спорт, за да се получи натоварване на различни групи мускули. Например смяна на бягане с плуване.

“Демир

От болкоуспокояващите може да ви бъде предписано от вашия лекуващ лекар стероиди, които се инжектират в областта на болката. Слагане на шини само за вечерта докато спите. Третиране с ултразвук на болното от плантарен фасциит място. При тази процедура звуковите вълни се насочват към областта на петата, за да стимулират заздравяването, но не е доказано, че е много ефектива. Тя може да доведе до посинявания, подувания и изтръпване.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Лечение при плантарен фасциит

  1. След много опити с какво ли не да се отърва от болката, решението дойде от мазане с магнезиев гел. За около месец болката изчезна почти напълно.
    Успех

    • Здравейте ,тази болка ме мъчи вече 2месеца ,какво ли не пробвах,пих и не не не.От къде закупихте този магнезиев гел

      • Търсете магнезиево олио и магнезиев гел в магазините за здравословни храни, в дрогериите или в магазините за хранителни добавки за фитнес

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *