Храни съдържащи незаменимия лизин

Аминокиселиниата лизин е незаменима и затова е добре да знаем как да си я набавим

Една от незаменимите аминокиселини лизин е от голямо значение за организма. Тя е от най-важните за нас, защото е от групата на есенциалните аминокиселини и за разлика от някои други, не се образува в тялото и затова трябва редовно да си го набавяме чрез храната. Лизинът подобно на хистидина и аргинина влиза в състава на всички белтъчини и затова те са базови аминокиселини.

Хранителна добавка с лизин

Хранителна добавка с лизин

Аминокиселината лизин влиза в състава на всички белтъци в човешкия организъм и е нужен за растежа и изграждането на тъканите, за производството на ферменти, хормони, антитела и албумин. Установено е отдавна, че тя действа противовирусно по отношение на херпесните вируси и при респираторни инфекции. За да има по-голям ефект против вирусите се прилага лизин заедно с биофлавоноиди и витамин С.

Незаменимият лизин участва във възстановяването на тъканите и в изграждането на тъканите и затова се използва в периода на възстановяването след операции и на получените травми. Той помага за усвояването на калция и затова е добре да се обърне внимание на децата и на тяхното хранене, за да може костната им система да се изгради добре.

От голямо значение е приеманото количество лизин и аргинин, тъй като двете аминокиселини се намират заедно в храната и трябва да се усвояват комбинирано, но лизинът да е малко повече от аргинина. В повечето храни обаче тази комбинация не в такава пропорция, а аргининът е повече от лизина. Такива храни са тестените, които ядем всеки ден и затова когато ядем повече тестени храни е вероятно да получим недостиг на лизин. При недостиг се чувства умора.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Източници на незаменимия лизин

Дневната необходима доза лизин е 3-5 г. в по-голяма концентрация се намира в сирената, киселите млека, сметаната, маслото и също така в желания през лятото сладолед, който обаче е с мляко или сметана. Други добри източници са рибата, плодовете и зеленчуците като авокадо, манго, папая, кайсии, ябълки, круши, цвекло, домати. От месата трябва да се избягват мазните, а да се предпочитат тези, които имат повече мускулни влакна като пилешките и пуешките бутчета.

Екзотичните плодове манго и папая са добри източници на лизин

Екзотичните плодове манго и папая са добри източници на лизин

В 100 г риба треска сушена се съдържат 5.77 г лизин, в изолиран соев протеин – 5.33 г, в сушен замразен магданоз – 3.12 г, в бяло пилешко месо – 2.91 г, в агнешка плешка – 2.9 г, в сухо обезмаслено мляко – 2.82 г, пилешко месо – 2.58 г. пъстърва – 2.45 г, скумрия – 2.19 г, козе сирене твърдо – 2.19 г, сушен магданоз – 2.1 г, нискомаслено, колби или чедър сирене – 1.87 г, червена леща – 1.74 г, бял боб – 1.6 г, обезмаслено сирене крема – 1.5 г, печени тиквени семки – 1.39 г, суров нахут – 1.38, суров жълтък от яйце – 1.22 г, сирене фета – 1.22 г, изсушен босилек – 1.15 г.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Храни съдържащи незаменимия лизин

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *