Подути лимфни възли може да е признак на Ходжкинов лимфом

Ходжкинов лимфом се открива трудно в началната фаза на заболяването, затова проверявайте за подуване на лимфните възли

Медицината все още няма точен отговор точно какво причинява лимфомите и в частност Ходжкинов лимфом, все пак се знае, че болестта настъпва като последица на имунен дефицит и слаб имунитет.

Установена е определена връзка между заразяването с Епщайн-Бар вирус и развитието на Ходжкинов лимфом.

У големи деца и възрастни, боледували от Ходжкинов лимфом, се открива антитела срещу Епщайн-Бар вирус само в около 15-20%.

Доказването на EBV няма прогностична стойност, но преболедувалите от серологично доказана EBV инфекция имат 4 пъти по-голям риск от развитието на Ходжкинов лимфом.

В ранната фаза лимфомът, който може да се прояви в над 30 основни вида, се разпознава доста трудно.

Лимфомът е рак и всъщност представлява безконтролно размножаване на изродени лимфоцити.

Той има две форми – Ходжкинов лимфом и Неходжкинов лимфом, които от своя страна също имат различни модификации.

Ходжкинов лимфом

Коварният Ходжкинов лимфом се открива трудно в началната фаза на заболяването, затова проверявайте за подуване на лимфните възли

Характерен знак на заболяването е подуване на лимфните възли – първо на шията, а после и в слабините и под мишниците, като постепенно се обхващат повече възли.

Но тъй като в началото проявите са незабележими и често се срещат и при други по-банални възпаления, диагнозата се поставя трудно и може да се забави.

Някои от признаците са повишена температура, нощни изпотявания и чувствително отслабване, които се използват от лекарите за определянето на стадия на заболяването.

Ако лимфомът е в друга част на тялото, извън лимфните възли, симптомите може да бъдат напълно различни.

През последните 20 години случаите на Ходжкинов лимфом или Неходжкинов лимфом се увеличават и затова влияят нездравословните навици, условията на живот и стресът.

Доказването на Ходкинов лимфом както и на всички останали лимфоми става по един начин – с изследване на клетки от възела.

Прави се биопсия, при която се взема парченце от променената тъкан, което се оглежда.

Лечението на Ходкинов лимфим и всички останали лимфоми се прави чрез комбинирана имуно- и химиотерапия, но понякога се налага и лъчетерапия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *