Лимфомата- симптоми, причини и лечение

Преди 50-сет години в повечето случаи това заболяване е имало фатален край

Лимфомата е рак на лимфната система. Лимфома се появява, когато лимфоцитите претърпяват злокачествена промяна и се размножават, изтласквайки здравите клетки и създавайки тумори. Тези тумори увеличават лимфните възли. Има два основни вида лимфома: на лимфом на Ходжкин и Неходжкинов лимфом. Вторият тип по-често се среща при по-възрастни хора.

Проба на лимфом на Ходжкин в различни варианти

Симптоми
Някои от симптомите на лимфома са сходни с тези на левкемия. Лимфомата може да започне в почти всяка част от лимфната система и се разпространява в почти всяка друга част на тялото, включително и в черния дроб, костния мозък и далака. Лимфом на Ходжкин обикновено протича с безболезнено подуване на лимфните възли (лимфаденопатия), най-често в областта на шията. Често хората с подобно подуване са само настинали. Други симптоми включват честа умора, бледност, нощно изпотяване или загубата на тегло.
Причини
Причините за лимфома все още не са установени. Появата на някои вируси и бактерии се свързва с лимфом. Например, Epstein-Barr вирусът може да увеличи риска от получаване на лимфом и хора, които са ХИВ позитивни, също имат повишен риск от лимфом. Генетичните и екологични фактори също могат да бъдат причинители на лимфом.
Лечение
През 1950 година при лимфома изходът е неизбежно фатален, но в наши дни повече от 90 на сто от тези, които наскоро са диагностицирани с лимфом на Ходжкин могат да бъдат излекувани. Не-Ходжкинов лимфом пък много по-лесно да се лекува, с общ процент на излекуване на около 75 на сто. Първото нещо, което един лекар ще направи е да извърши физически преглед, за да разсее съмненията за лимфом. Кръвните тестове също така ще дадат резултат какъв тип е заболяването. Лимфоми обикновено се лекуват чрез комбинация от химиотерапия и рентгенова терапия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *