Липса на витамин Д води до диабет, рак и депресия

Липса на витамин Д в организма води до по-висока честота на някои видове рак – на млечната жлеза, на простатата, на дебелото черво

Допреди няколко години учените не отдаваха толкова голямо значение на витамин Д и възхваляваха повече други по-известни витамини. Но сега те са на мнение, че той е много важен и без него биха могли да се получат много болести в човешкото тяло. Липса на витамин Д в организма води до по-висока честота на някои видове рак – на млечната жлеза, на простатата, на дебелото черво, а така също по-често развитие на захарен диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и депресии.

липса на витамин д

Липса на витамин Д в организма води до по-висока честота на някои видове рак – на млечната жлеза, на простатата, на дебелото черво

Витамин Д всъщност е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила. Когато нивото му е оптимално, се наблюдават значително по-малко симптоми на простуда или грип.
Има някои отчетливи признаци, че имате липса на витамин Д в организма. Ако ни болят костите, усещате болки и схванатост в мускулите и костите, особено през зимата.
Друг признак е унило настроение и по-често изпадане в депресия. Витамин Д подобрява на нивата на невротрансмитера серотонин, което от своя страна може да повдигне духа ви.
Ако сте над 50 години е препоръчително да започнете да приемате витамин Д, тъй като с напредването на възрастта кожата просто започва да произвежда по-малко от него, а бъбреците започват по-неефективно да го преработват във формата, която тялото употребява. Друга причина за липса на витамин Д е, че възрастните хора по-рядко излизат на слънце.
Също е препоръчително да си набавяте от този полезен витамин, ако сте с наднормено тегло, тъй като по-високата концентрация на мазнините в тялото се отразява на нивата на витамин Д в кръвта. Това е така, защото витамин Д е мастноразтворим, което означава, че той се „разрежда” в по-голямото количество телесни мазнини.
Имате липса на витамин Д и ако имате по-тъмен тен на кожата или пък ако получавате обилно изпотяване на главата. Вторият признак е един от първите класически признаци на дефицит на този витамин.
При липса на витамин Д в тялото трябва да се излагате повече на слънце, да приемате под формата на хранителни добавки или капки и не на последно място – с храната.
Основен източник са тлъстите риби – сьомга, сардина, скумрия и други. Друг източник са гъбите, които също синтезират витамин Д под въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *