Ако искате да откажете цигарите, пийте отвара от лобелия

Чай от билката лобелия помага срещу болести на белия дроб като астма, пневмония и бронхит

Хората, които искат да откажат цигарите като същевременно да прочистят белия си дроб, трябва да ползват в ежедневието си билката лобелия. Тя е мощна билка, която помага за успокояване на ума и отпускане на тялото, като по този начин дава подкрепа на хората, които са решили да се откажат от тютюнопушенето. Тази билка се вари и се пие под формата на чай. Поради парливия вкус на билка лобелия тя се използва почти винаги с лайка.
След употребата на отвара от лобелия тютюневият дим направо отблъства, тъй като предизвиква много лош вкус в устата.

лобелия

Чай от билката лобелия помага срещу болести на белия дроб като астма, пневмония и бронхит

Лобелия също така е билка, полезна при астма, кашлица и други заболявания на дихателните пътища и белия дроб.
Родината на билка лобелия е Северна Америка, където се среща на много места сред природата. От там тя е пренесена и в България и се отглежда за лечебни цели.
Тя е едногодишно растение и се ползва надземната част, когато цъфти, тогава се събират стеблата. Тя има красиви светловиолетови цветове и разположени пирамидално по стъблото. Цъфти през месеците юни и юли.
За да се запазят полезните й качества, тя трябва веднага да се изсуши след събирането й. В нея се съдържат гликозиди, органични киселини и алкалоиди. При засаждане е важно да се избират почви не съдържащи влага и богати на хранителни вещества за растенията.
Билката лобелия съдържа алкалоида лобелин, характерен със свойството си да прекъсва набъбването на лигавицата в дробовете и дихателните пътища и да разрежда секретите. Освен това тя стимулира отделянето на адреналин от надбъбречните жлези и с това отпуска дихателните пътища и помага да се облекчи дишането. Лобелия служи и за отпускане на гладката мускулатура и затова е използвана в много медикаменти срещу простуда и кашлица. Благодарение на тези свойства, тя е използвана за респираторни болести като астма, бронхит и пневмония. Тя действа отхрачващо и помага за изчистване на дихателните пътища, което е важно за страдащите от астма.
Ако се ползва в средни или неголеми дози, лобелия може да предизвика негативни реакции като гадене и може да се стигне дори до кома.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ако искате да откажете цигарите, пийте отвара от лобелия

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *