Лунна диета – силите на природата в полза на фигурата и здравето

Известната лунна диета е полезна за желаещите да свалят излишни килограми, за подобряване на здравето, за дамите да поддържат красива фигура, и за мъжете.

Съдържание на статията: Лунна диета. Лунна диета за отслабване. Лунна диета календар. Лунна диета резултати. Лунна диета мнения. Как се прави лунна диета. Тридневна лунна диета. Лунна диета дати.

Лунна диета.

Луната въздейства осезаемо не само с блясъка си, но също така и влияе върху почти всички процеси на човешкия организъм. Тя е привлекателна за мечтатели и романтици и освен това има значение за телата ни и за здравето ни, макар че не се усеща от повечето хора. Този факт е известен от много десетилетия, и учени от цял свят не спират изненадващи открития за това небесно тяло. Случва се например при пълнолуние хората с разклатено здраве да имат проблеми със съня. За тези, които желаят да намалят теглото си, би било интересно да разберат как влиянието на Луната помага на телата им да бъдат в ред като намалят излишните килограми чрез така наречената лунна диета.

Както Луната влияе на моретата и океаните и се получават приливи и отливи, така и всеки един от жизнените процеси, протичащи в тялото ни има известна зависимост от периодичността на лунните фази. Ако имаме правилен подход към храненето и се упражнявате в различни периоди може да осигурите не само леко отслабване, но също така и ще имате полза за възстановяване на целия организъм. Основният смисъл на лунната диета е най-различните химични процеси на клетъчно ниво в нашето тяло, под влиянието на всяка от четирите фази на Луната. Съгласно тези промени и предположения се прави и график на диетата и физическата активност, така че тялото да се настрои на вълната на желаното действие, било то почистване или да се отървем от излишните килограми.

Препоръчаният план за отслабване е свързан с пълнолунието и новолунието, и това не е случайно. Фактът, че през тези дни, когато се изменя изгледът на Луната през месеца настъпват промени, характеризиращи се с промени в атмосферното налягане и въздействие на водната среда. През пълнолуние се получава период на отлив в течностите (в моретата и океаните и има подобно влияние в човешкия и в другите живи организми), тъй като те се „свиват“ и през фазата на новолунието се получава противоположното въздействие, създават се условия за „разширяване“ на водните среди изразяващо се с приливите. Така влияе луната гравитация. Във връзка с тези процеси в нашите тела се променя метаболизмът на тялото, както и разпределението на течностите и различните елементи.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

По този начин, лунната диета при пълнолуние се фокусира върху изчистване на тялото и тя се основава на директната консумация на течности. През новолунието нашият организъм е настроен на разделянето на мастните тъкани, премахването на токсините, и да се освободи от излишните течности.

В действителност, още от древни времена хората са имали възможност да планират зачеването на своето дете, или лечение на заболявания, като са съблюдавали лунния календар. Отслабването е съвсем реално също, когато е базирано върху него, но е първо трябва да се помисли за храни, които са по-подходящи за ядене в отделните фази на Луната.

Връзката между диетата и лунния календар отдавна е доказана от научни наблюдения: тя зависи от даден цикъл, и продукти, употребявани от нас за храна, съобразявайки се с това, можете да постигнете максимално изчистване на тялото или загуба на тегло.

Формулата за отслабването е проста – да се изгарят повече калории, отколкото влизат чрез храната в тялото. Но как да се постигне това на практика? Често се изтощаваме с трудни и често с опасни диети – това е много рисковано. Прекарването на много време в залите за фитнес, не е за всеки, поради финансови причини. Но можете да повишите физическата си активност на тялото и да приложите кратки диети например лунната диета като се съобразявате с нейните особеностите, за да не си навредите на здравето.

Лунна диета за отслабване.

Има един универсален вариант на лунната диета, който е за 6 дни. Трябва да се отбележи, че избраният метод на отслабване е доста строг, но по-подходящ за тези, които са нови и силно ограничават диетата си. Също така не се препоръчвам да я започвате, без да консултация с лекар, защото има противопоказания за здравето. За предпочитане е храненето да бъде четири пъти на ден. Ето някои характеристики на храната върху фазите на Луната, които трябва да се спазват:

– Плодовете се консумират сурови или задушени. Желателно е да се премахнат картофите.

– Ананаси. Този плод имайте предвид, че трябва да е пресен.

– Гъби. Можете да ядете абсолютно всякакви, но само сварени.

– Когато се пият течности без хранене, просто не се яде нищо друго. Винаги да се пият пресни сокове и зелен чай. Захар да не се използва, това трябва да е ясно за всякакви диети. Обикновено е добре да се пие просто чиста вода.

Характерното за тази лунна диета, на което трябва да обърнете внимание е, че тя трябва да започне три дни преди пълнолуние.

Добре е да се запознаем с описанието и общите принципи на коментираната лунна диета.  Разгледайте лунния календар, тъй като е необходимо да се запознаете с фазите и да изберете подходящите храни за диетата.  Пълният цикъл на Луната е с продължителност само 28 дни и е разделен на 4 фази по 7 дни, и всеки от тях е има влияние и е отговорност за някои промени в човешкото тяло. Следните препоръки за диетата през отделните фази представляват и нейните характеристики:

– Диетата при растяща Луна съдейства на организма за подобряване на нашата обмяна на веществата и за повишаване на тонуса. През този период, апетитът е най-силен и се препоръчва за набавяне на енергия да се консумират повече протеинови храни, плодове и зеленчуци без сол, средно или поддържащо ниво на калории с физически упражнения. Ограничават се или се премахнат сладкишите, стриктно се контролира процентът на въглехидратите в храната, тъй като нарастващата луна допринася за задържане на течности, и на всеки грам въглехидрати добре да се падат по 4 г вода;

– Диетата при намаляване на Луната изчиства всички вредни вещества, при нея се получава прилив на нова енергия и сила, излишната течност се отделя. Необходимо е да се откажете от сладки и също от нишестени храни, и да пиете много вода. При тази фаза на Луната се препоръчва ограничителна нискокалорична диета от типа, който е най-подходящ за вас. Не е задължително това да е моно-диета или хранене с 2-3 вида продукти, по-добре е, ако в диетата има зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и постни източници на протеини.

– Диетата при новолуние трябва да добавя сили, тъй като при новата луна те са отслабнали, в упадък са. Препоръчителни са протеиновите храни.

– Диетата при пълнолуние трябва да допринася за допълване с телесни течности в междуклетъчното пространство, и за намаляване на теглото трябва да се ядат зърнени храни и макар че някои диетолози ги отхвърлят, и млечни продукти.

– При новолуние и пълнолуние са подходящи дните за пости, и при нова луна се препоръчва течната храна като супи, плюс малко протеини, а при пълнолуние – пост 36 часа или 24 часа.

В зависимост от цикъла през дадена година се избира и най-добрият ден да започнете диета, затова лунният календар трябва да бъде необходим атрибут за спазването на правилното разпределение на храните.

Отслабването с лунна диета се поддържа от някои сертифицирани специалисти по хранене, това е факт, който е добре да се знае, преди да се запознаем с особеностите на диетата и преди да започнем да я прилагаме. Един от тях е руският диетолог к.м.н. Р.В. Мойсенко, който препоръчва да се храним с нискокалорични храни при фаза на Луната, когато тя се смалява, тъй като повечето хора наистина имат по-малко апетит по това време.

Действието на диетата се дължи на промените в магнитното поле на Земята и в човешкото самочувствие. Вярно е, че „Лунна“ и нарича и диетата свързана с менструалния цикъл на жените. Но идентифицирането на тези 2 системи за загуба на тегло не е необходимо, тъй като условията на появата на менструацията не зависят от фазите на Луната, въпреки факта, че това не се твърди от много медицински източници.

Плюсове и минуси на лунната диета.

Предимствата на тази диета включват факта, че, като се ръководи човек от лунния календар, много хора успяват да постигнат загуба на тегло до 4 кг на седмица с прилагане на диетата. В този случай всички налични продукти могат да се използват, така че всеки ден можете да направите меню въз основа на своите кулинарни предпочитания (разбира се, като се ръководите от препоръките на по-горе).

Недостатъците на тази диета са малко, но ако имате хронично заболяване, диетичните менюта е по-добре да се приведат в съответствие с препоръките на лекар.

Меню за лунна диета за 4 дни

Тази диета трябва да започне от първия ден на новолуние и неин принцип се явява яденето в определени часове. Така за 4 дни ограниченото хранене предлага намаляване на телесните килограми с такова количество, при което тялото не е подложено на силен стрес.

Меню за всеки ден от диетата от 4 дни:

– Ние имаме закуска в 8 часа сутринта: доза течност – чаша зелен чай, яжте малко захар или по-добре без нея и лъжичка мед, това е до обяд;
– В 10:00 се изяждат две добре сварени яйца;
– В 14:00 се яде 200 г варено птиче месо от домашни птици;
– В 16.00 в следобедните часове се пие чаша кисело мляко;
– В 18:00 часа се изяжда една ябълка;
– В 20.00 часа се пие чаша червено вино, според диетата, но за тези които не искат да пият алкохол може гроздов сок;
– Вечер педи лягане, около 22:00 ч., да се изпива чаша айрян.

Диета при намаляване на Луната.

През този период, най-добре е да започнете желаното отслабване с лунна диета като се храните с каша от зърнени храни и пиете просто повече, колкото е можете. През времето на коя да е фаза килограмите се намаляват с около 4-5, ако приложите предложеното меню:

– На закуска – полезният зелен чай и предпочитаните от децата овесени ядки;
– Обяд – сварен ориз и избрани от вас пресни зеленчуци;
– Вечеря – само лека салата от зеленчуци;

– Между яденетата може лека закуска от плодове.

Диета при нарастваща Луна.

В такива моменти от лунните фази има повишаване на апетита, така че е препоръчително да се правят упражнения и да се включат протеинови храни в диетата. Загубата на тегло е постепенна, и за дадена фаза може да се отслабне с 3-4 кг.

Примерно меню за всеки ден:

– Закуска – извара 200 грама, две яйца сварени твърдо, или зеленчукова салата;
– Обяд – прави се със зеленчукова супа без картофи и парче варено пилешко бяло месо;
– На вечеря – една зеленчукова салата и варена риба100 грама;
– Два часа преди лягане се пие айран;
– Лека закуска може да се прави между основните хранения, извара, сирене или коктейл с протеини.

Лунна диета за жени

За ефективно телесно прочистване, диетолозите съветват вечерта в навечерието на пълнолунието и до полунощ на следващия ден да се въздържате от храна и да пиете само негазирана минерална вода или натурални сокове. Тази диета дава резултат, при който отоците преминават и се увеличава имунитетът, а теглото намалява с 1-1,5 кг.

Лунна диета календар.

Лунен календар за лунна диета 2017 г. – от януари до юни.

Лунен календар за лунна диета 2017 г. – от януари до юни.

Лунна диета резултати.

Сред хората, които са използвали този метод за отслабване, можете да намерите разнообразие от мнения и препоръки. Повечето признават, че сега за тях тя не е просто диета, а начин на живот и стандартна система за захранване. Разбира се, не трябва да се очаква значителна загуба на килограми, но този метод е единодушно признат за доста лесен и приятен, и по-лесно изпълним за поддържане на тялото в добра форма и чудесен начин за подобряване на вашето здраве. Не забравяйте, че красивото тяло е преди всичко здраво тяло, а след това и стройна фигура. Тя е също и препоръчителна да започнете по свой собствен начин за отслабване с диетата по фазите на Луната и ще бъде едно чудесно начало към по-различен път към по-здравословен начин на живот.

Лунна диета мнения.

Според мненията на някои дами използвали диетата в коментарите в dieti.rozali.com, всички са доволни и са имали успехи и добри мнения за коментираната лунна диета. Една дама пише, че е отслабнала с 27 кг. за 2 месеца, друга 10 кг., а трета 4 кг., но за месец. Следват други мнения в коментарите, в които се споделя, че са свалили 5 кг за месец, друга 1 кг. За 1 седмица и т. н..

По други сайтове се споделят мнения за резултати, че са свалили до 7 кг, с диетата на певицата Анита Цои, друга госпожа или госпожица е свалила 3 кг по 6-дневната диета, друга 3,5 кг. За 4 дена и т. н.. Някои споделят, че им е било малко трудно особено със захранването след приключване а диетата.

Други читатели споделят, че за първи път чуват за такава диета, която е една измежду многото за отслабване. За други диетата е трудна за изпълнение и че е необичайна и че е достатъчно да се ядат храни с по-малко скорбяла.

Как се прави лунна диета.

Лунна диета на певицата Анита Цой.

Певицата Анита Цой разкрива, че няколко пъти годишно използва диета, наречена „Лунна десятка“. Тя е с продължителност от 10 дни, и за този времеви период се постига отслабване с цели 6-8 кг. Най-добре е този метод да се използва при намаляваща Луна, но на растяща може човек да си позволи да яде всякаква любима храна.

Лунен календар за лунна диета 2017 г. – от юли до декември.

Лунен календар за лунна диета 2017 г. – от юли до декември.

Специални ограничения не са налице: Анита препоръчва ограничаване на сладки, мазни храни и въглехидратни храни и да следвате предложените няколко лесни правила:

– Използвайте разделно хранене: не се комбинират месо с продукти, имащи протеини и скорбяла, не се комбинират зърнени култури и плодове, мазнини не се консумират;

– Всеки ден се правят физически упражнения;

– Всеки ден се пие поне 1,5 литра чиста вода;

– След 20:00 ч. не яжте повече нищо за деня;

– По време на лунната фаза направете 1 разтоварващ ден.

Правила, с които можете да направите успешно отслабване с лунния календар:

– Започването на диета е необходимо от първия ден на фазата;

– По време на такова хранене трябва да се премахнат от диетата мастните, пържените, нишестените и сладките храни;

– Ежедневно се пие от 1,5 до 2 л чиста вода, която да не е газирана.

Прекратяване на лунната диета.

За да излезете от диетата след разтоварващите дни използвайте менюто на първия ден от диетата. След това преминете на нискокалорична диета, ако искате да продължите да отслабнете, или поддържайте калориите, ако сте достигнали целта си.

Примерна лунна диета

Ето една примерна лунна диета с препоръка използването на метод за отслабване, който трябва да започне 2 дни преди пълнолуние. Диетата е с продължителност само 6 дни, и за такъв период от време може да се отслабне с до 6 кг излишно тегло.

Първи ден:

– Сутрин се пие чай или кафе, но по-добре е да не се употребява кофеин с кафето или от силните чайове, а по-добре да се ползват билкови чайове;
– Обяд на супа и лека салата от морски риби;
– Вечеря – само задушени зеленчуци.

Втори ден:

– На закуска варени яйца и чай;
– За обяд – препоръчано е да се яде зеленчукова супа;
– Вечеря – сварени гъби и салата.

Трети ден – разтоварване:

– Да се похапват плодове и зеленчуци в сурово състояние и да се пие отвара от цвекло и зелен чай.

Четвърти ден:

– Закуска с кисело мляко;
– За обяд, задушени зеленчуци и пием отвара от шипки;
– За вечеря чаша айрян.

Пети ден:

– На закуска твърдо сварени яйца и чай;
– На обяд супа от зеленчуци;
– За вечеря – салата само от морски водорасли.

Шести ден:

– Сутринта се яде ябълка и портокал;
– По обяд – по ваш избор на ястие от варени зеленчуци;
– Вечеря – една салата само от краставици и домати.

Тридневна лунна диета.

Следващият вид лунна диета е течна, съобразена е според фазите на красивия на спътник Луната и се спазва само един път в месеца. Препоръчва се да е с начало при пълнолуние или, ако предстои новолуние, тогава в тази фаза, но може и при другите й фази на Луната.

Трябва да се видят фазите на Луната за тази 2017 г. по дата и час и в каква фаза е Луната днес.

При избор и приготвяне на храната за лунната диета за 3 дни е важно да се запазят нейните вкусови качества, като се ограничат до минимум подправките.

През тези 3 дни на диета се пият повече течности по възможност – изворна или минерална вода и пресни сокове изцедени от сокоизстисквачката. Кафе и алкохол както в повечето диети и в здравословното хранене, не се препоръчват.

За разнообразие добре е да се ползват различни видове според вкуса ви билков чай, или при тази лунна диета – студен ментов чай, прясно изцедени цитрусови плодове или чаша топла вода с едно резенче лимон и лъжичка мед.

Ето примерно меню за всеки ден на тридневната лунна диета:

Първи ден

При сутрешното събуждане – вода една чаша и сок от половин портокал;

Закуска – ябълка и кисело мляко;

10 часа – сок от лимон и портокал;

Обяд – чаша сок от зеленчуци;

Следобедна закуска – любимият ви билков чай с мед;

Вечеря – чаша сок от цитрусови плодове;

Преди лягане – билков чай с мед.

Втори ден

При ставане – започва се с чаша вода и сок от половин сладък портокал

Закуска – само билков чай с мед

10 часа – цитрусов сок от портокал и лимон

Обяд – чаша сок от зеленчуци

Следобедна закуска – като сутрешната закуска – чай с мед

Вечеря – пюре от ябълка

Преди лягане – отново като на закуската – билков чай с мед

Трети ден

Лунна диета – силите на природата в полза на фигурата и здравето.

Лунна диета – силите на природата в полза на фигурата и здравето.

При ставане – билков чай с мед една лъжичка;

Закуска – разбит на пюре банан и кисело мляко;

10 часа – сок от грейпфрут една чаша;

Обяд – сок от зеленчуци и още един от 2 портокала;

Следобедна закуска – отново любимият ви билков чай с мед;

Вечеря – чаша билков чай без мед;

Преди лягане – отново билков чай с мед.

За запазване на теглото и за отслабване след известна загуба на килограми, в края на препоръчаната лунна диета е правилно да започнете с по-леки храни в менюто. Препоръчително е готвенето на пара. Смесването на сурови плодове и зеленчуци не се препоръчва, макар че според инструкциите за третия ден има сок от плодове и един от зеленчуци.

Благоприятни дни за начало на лунната диета през 2017 г.

Благоприятни дни за начало на лунната диета през 2017 г.

За храната е по-добре да съдържа повече плодове и зеленчуци, и да се дава предпочитание на моркови, тиквички, зеле, целина, краставици, зелена салата и домати. Овкусяването на салатите да става без готварска сол с ябълков оцет и със зехтин.

Лунна диета дати.

В повечето случаи, коментираната лунна диета е не само ефективна, но и има положителен ефект върху цялото тяло, по-специално, тя помага за прочистване на организма от токсините и нормализира обмяната на водно-солевия баланс.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *