При хемороиди, болни черен дроб и бъбреци помага магарешки бодил

Красивият магарешки бодил помага за изчистване на организма като помага на черния дроб да се възстановява

Едно бодливо, но много красиво растение – полезният магарешки бодил – е лечебна билка, която много хора използват. Кой под формата на отвари, чай, кой като масло от магарешки бодил, кой тинктура от дрогата.
Растението е най-полезно за черния дроб и възстановяването на този важен орган. Освен за регенерация на чернодробната тъкан, магарешки бодил намира широко приложение в народната медицина.

магарешки бодил

Красивият магарешки бодил помага за изчистване на организма като помага на черния дроб да се възстановява

Лечебното действие и приложение на растението са пикочогонно, отчасти дезинфекционно действие, с което засилва секрецията на всички отделителни жлези и помага за изчистване на тялото. В малки дози магарешки бодил възбужда, а в големи – потиска нервната система. Той засилва сърдечната дейност и повишава кръвното налягане като същевременно притежава и бактерицидно действие.
Прилага се като ободрително средство, при кашлица, за бани при хемороиди, за компреси при рани, циреи и кожни инфекции.
В българската народна медицина цветът на магарешки бодил се използва при задух, хемороиди, кожни обриви, сърдечни заболявания, лишеи, циреи, злокачествени рани, заболяване на пикочните пътища, стомашна язва. Семената и листата на лечебното растение се препоръчват като ободрително средство и при бъбречни страдания.
Осве вътрешно, магарешки бодил може да се прилага и външно. Той се използва при екземи. Сок от пресни листа пък могат да помогнат при кожен рак, а надземната част – за бани при кожни обриви. Употребява се за бани на деца при възбудена нервна система. Семената, изпечени и смлени на кафе се употребяват при хемороиди.
За да си приготвите отвара от магарешки бодил ви трябват 5 цветни кошнички или 2 супени лъжици, които трябва да залеете с 400 милилитра вряла вода. Така дрогата се кисне около час, прецежда се и се приема по една кафена чашка преди ядене, 4 пъти дневно.
В българската народна медицина се използва и по-дребния магарешки бодил. Неговите цветни кошнички се използват при кръвохрачене, неврози, безсъние, туберкулоза, слабо сърце. Отвара от корените пък се приготвя ако имате пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *