Магарешки бодил – уникален лек за много болежки

Растението магарешки бодил е лековита билка, считана за плевел, която е полезна за много болести и болестни състояние, включително и за сексуални смущения.

Съдържание на статията: Магарешки бодил. Магарешки бодил билка. Магарешки бодил рецепти. Мед от магарешки бодил. Магарешки бодил чай. Магарешки бодил цена. Магарешки бодил черен дроб. Магарешки бодил таблетки. Чай от бабини зъби и магарешки бодил.

Магарешки бодил.

Билката магарешки бодил е двугодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae), род Гингер (Onopordum) известен още и с имената обикновен гингер, магарешки трън, камилски бодил, жълтеникав онопордум. Научното му название е Onopordum acanthium, и често се бърка с друга бодлива билка – бял трън, която си има название Silybum Marianum L.. Ботаническото наименование на рода Onopordum се получава от древногръцки думите όνος (ONOS = магаре), πέρδω (pérdo = пръдня) и άκανθος (ácanthos = трън), което означава „магаре пръдня трънлива храна”.

Магарешки бодил - Onopordum acanthium

Магарешки бодил – Onopordum acanthium

Магарешкият бодил се среща из цялата страна до 1600 м. н. в. и е разпространен първоначално в Азия, Европа и Северна Африка, а в другите континенти Австралия и Северна Америка е пренесен по-късно, но там става проблем за земеделието с бързото си разпространение. Расте по каменисти сухи и слънчеви места, край сгради, езера, реки, стръмни поляни и пътища.

Магарешкият бодил е медоносно растение, привлича пчелите и е избран за национален символ н Шотландия от времето на царуването на крал Александър III – 1249 – 1286 г.. Освен това е част и от логото на известната Британска енциклопедия, и от символите на провежданото Био рали в град Гурково. На билкарите в България са известни 14 вида магарешки бодил. Тези бодили често пречат много на другите растения да се развиват и за храната на горските животни, ако са расли нагъсто и са изолирали достъпа им до техните пасища.

“Фигурин

Магарешки бодил билка.

Днес все повече и повече хора се интересуват от традиционните методи на лечение. Дори лекарите не избягват народните рецепти, особено когато се отнася до билковата медицина. Много от тях са изненадани да научат, че някои от плевелите, които градинарите безмилостно унищожават, са много полезни. Едно от тези растения е бодливият магарешки бодил. Много често се бърка с белия трън поради сходство на цветовете, но някои особености позволяват правилно да се определи кое от растението е магарешки бодил. На снимките можете да видите техните различия.

Бял трън - Silybum Marianum L.

Бял трън – Silybum Marianum L.

Дългият му, бодлив, разклонен нагоре ствол може да достигне височина от два метра. Това, както и формата на листата са различни от тези на белия трън. Снимката на растението показва, че те са големи и имат овална форма. За разлика от белия трън, който има малки листа и едно единствена дълго стъбло, почти без бодили.

По цветовете обаче те си приличат: светло лилаво или виолетова шарена топка с форма на кошница, малко космата по краищата. Когато цъфтят и двете растения трябва да се разбере как да се определи кое от тях е магарешки бодил и бял трън.  Магарешкият бодил цъфти от юли до септември. Това растение получава името си от факта, че почти напълно обхванат от големи, остри жълтеникави шипове. Те са дори по краищата на листата и съцветията.

Магарешки бодил

Магарешки бодил

Обикновено магарешкият бодил е доста непретенциозен. Поради това из цяла Европа той се разраства почти навсякъде с изключение на Далечния Север. В градините често го унищожават, като се има предвид, че е гибелен за другите растения плевел. Но освен че притежава полезни свойства, магарешкият бодил също е добро медоносно растение. Той се отглежда по промишлен начин в района на Москва и в Беларус.

Преди да започнете да събирате билката за терапевтични цели, е необходимо да се научите да разграничавате магарешки бодил от бял трън. Снимките са направени с помощта да не се бърка.

За осигуряването на суровината трябва да носите старите кожени ръкавици и да сте въоръжени с нож или остри ножици. Необходимо е да се отрежат само млади, не повредени листа и леторастите. Те се поставят в кутия или кошница, за да не се чупят. Цветовете е желателно да се поставят отделно. Събирането им се препоръчва по време на цъфтежа. Преди сушенето е необходимо да се премахнат шиповете, защото те не са включени лечебните части на растението, а големите листа се нарязват по дължина.

Понякога се използват също и корените на растенията през първата година от живота им, които са изкопани в края на есента. Билките се поставят върху чиста настилка или решетка и се оставят да изсъхнат на сянка под навес. Допълнително изсушаване на суровините може да става във фурната. Магарешкият бодил е много горчив, така че след като сте работили с него, добре е да си измиете ръцете старателно. Изсушената суровина не се съхранява в продължение на не повече от 2 години. Най-доброто съхранение от всички възможности е в кутии облицовани отвътре с хартия или торбички от плат.

Магарешкият бодил доста широко е използван, както в официалната така и в народната медицина. За да се отървете от кашлица, настинки, симптомите на астма, цистит и хемороиди, отвара от растението се използва като диуретик. Народните лечители отдавна са установили, че бодилът повишава сърдечната честота, мускулният тонус и кръвното налягане.

Като медикаментозно средство той се използва не само вътрешно, но има и добро външно приложение, например за направата на лосиони и компреси при кожни заболявания (гнойни рани и язви). Магарешкият бодил се използва за ускоряване на рехабилитацията на пациенти, които са претърпели операция за отстраняване на злокачествен тумор.

С лечебна цел се използват кошничките с цветовете, листата и младите филизи на растенията, и цялата надземна част на лековития магарешки бодил, при условие че не са налице твърде груби стъбла. Много по-малко се използват корените на растението.

В медицината се използват цветовете и листата на растението, осигуряването на суровина се извършва по време на цъфтежа на тръна: от юни до септември. От надземните части на растенията може да бъде извлечен сок (чрез пресоване) или суха нарязана билка (суровината се разпръсква на тънък слой върху хартия). Обикновено, заготовката се съхранява в стъклени буркани, торби от естествени тъкани или от хартия.

Рандеман. 1 кг сухи цветове се получават от 5 кг пресни, а 1 кг сухи стръкове се получават от 4-5 кг пресни.

В растението са намерени алкалоиди, флавоноиди, кумарини, сапонини, витамин С, инулин, сесквитерпен, лактон аркциопикрин и други. Отварите и другите продукти получени от магарешкия бодил действат диуретично, антимикробно и помагат за зарастване на рани. Беше доказано също, че той стимулира функцията на сърцето, нервната система, повишава кръвното налягане, инхибира растежа на тумори.

Диуретичният ефект на магарешкия бодил е по-забележим в лековете получени от листата и корените на растението, а всички други лечебни свойства преобладават в цветовете, които се използват най-често. Билката оказва също кръвоспиращо и стягащо действие, а в по-малки дози действа стимулиращо на функциите на храносмилателните жлези.

Полезни свойства:

– хемостатично действие (кръвоспиращо);

– повишава резистентността към неблагоприятни условия на околната среда;

– тоник и адаптоген, укрепва имунната система;

– повишава тонуса на гладката мускулатура на вътрешните органи;

– нормализира кръвното налягане и подобряване на сърдечната функция;

– противовъзпалително и бактерицидно действие;

– той е лек и ефективен диуретик;

– почиства кръвта;

– нормализира дейността на нервната система, успокоява и подобрява цялостното

Заболявания, при които се прилага:

– на бъбреците и пикочния мехур;

– сърдечносъдови заболявания, особено хипотония;

– белодробна туберкулоза, астма, кашлица или простуди;

– подагра, ревматизъм и хемороиди;

– панкреатично заболяване, гастрит;

– обща липса на енергия, хронична умора и анемия;

– неврози и безсъние;

– отварите от магарешки бодил се считат за ефективни дори за злокачествени тумори;

– помага при лечението на избуяли рани, язви и рак на кожата, дори с краста.

Да се има пред вид, че билката премахва потиснатото състояние както при Паркинсон например, но отварите приемани в по-големи количества могат да започнат потискат нервната система. Също при по-продължително ползване се повишава кръвното налягане. Използва се при болести на простатата и за полова мощ при мъжете.

Лечебните свойства и съставките на магарешки бодил.

Магарешки бодил - Onopordum acanthium – полезна билка

Магарешки бодил – Onopordum acanthium – полезна билка

Въпреки факта, че не са напълно са изяснени всички ползи и за неговото съдържание, както вече е известно той съдържа различни полезни и минерални вещества, необходими за организма. За получаването на настойки и отвари се използват въздушните и подземните части на растенията.

Полезни вещества, съдържащи се в растението бодлив трън и тяхното въздействие върху организма.

Витамин С. Участва в процеса на хематопоезата, стимулира усвояването на желязо, укрепва кръвоносните съдове, има благоприятен ефект върху растежа и развитието на съединителната тъкан, за укрепва имунната система, предотвратяване на проникването в тялото на инфекции и други вредни вещества, насърчава бързото заздравяване на рани.

Инулин. Засилва имунната система, премахва токсините от тялото, също радионуклидите, има благоприятен ефект върху липидния метаболизъм, което води до загуба на тегло, предотвратява появата на злокачествени заболявания, детоксикира черния дроб, стимулира перисталтиката на червата, предотвратява запека.

Сапонини. Допринасят за по-добро отстраняване на храчки от устната кухина, имат диуретичен и слабителен ефект, предотвратят образуването на злокачествени тумори, тонизират тялото.

Алкалоиди. Повишават артериалното кръвно налягане, благоприятен ефект дават върху нервната и сърдечносъдовата система, подобряват дихателната и храносмилателната система.

Кумарини. Те са антикоагуланти (предотвратяват образуването на тромби).

Флавоноиди. Полезни са за предотвратяване на заболяването атеросклероза. Тези вещества са полезни и при астма, алергични заболявания, онкологични заболявания. Имат диуретични, холеретични, хемостатични, спазмолитични и кардиотропни ефекти върху тялото.

Поради съдържащите се в състава на този тип растения сапонини, ползването на магарешки бодил под формата на храна, настойки или отвари, ще има благоприятен ефект върху бронхите. Освен това в тялото, сапонините имат леко дразнещо действие върху лигавицата на устната кухина, като по този начин се получава повишаване на секрецията на жлезите. Такъв ефект спомага за втечняване и по-лесно отстраняване на слузта от тялото.

Алкалоидите като съдържаща се част от това растение, могат да повишат кръвното налягане. Те имат стимулиращ ефект върху двата симпатикови възли и надбъбречните жлези , което води до повишаване на кръвното налягане.

Също билката се използва за приготвяне на вани за болни от епилепсия, повишена тревожност, спазми на крайниците и други заболявания на нервната система. Въздействието на растенията върху нервната система, се дължи на съдържанието на алкалоиди в състава, използването на които в малки дози, стимулира централната нервна система и в по-големи – успокояват.

Тинктурите и отварите от това растение имат терапевтичен ефект при гнойни рани, изгаряния, краста, херпес, псориазис, екзема и други кожни заболявания. Това въздействие на бидила се дължи на неговото съдържание на флавоноиди, които са антисептици .

Магарешки бодил в онкологията.

Един от най-важните лечебните свойства на това растение е борбата срещу злокачествени тумори и превенция на метастази разпространени в тялото. Тази функция е възможна благодарение на своя състав на растенията и особено на полезното вещество – инулин. След като влезе в тялото с храна, отвара или инфузия на магарешки бодил, инулинът намалява нивото на амоняк в червата, чието увеличаване води до развитието на тумори.

Отделно от инулина в състава на растението се съдържат и сапонини, които също са в състояние да направят положително въздействие при онкологични болести. Това вещество с въвеждането му в тялото, инхибира синтеза на ДНК в злокачествените тумори, като по този начин предотвратява техния растеж.

Ракът през последните години все повече се среща. През последните десет години броят на пациентите с това заболяване се е увеличил с 15%, което е свързано с лошата храна и лошите условия на околната среда. Използването на магарешки бодил в храната или под формата на настойки и отвари може да предотврати появата на рак. Това се дължи на факта, че част от растението съдържа полезни вещества – кумарини. С тези вещества се забавят ефектите върху тялото на канцерогените, които увеличават вероятността от появата на злокачествени тумори.

Въпреки това, трябва да си припомни, че билката не е панацея за всички видове рак, които могат да бъдат излекувани ежеминутно. В случай на рак е по-добре да се потърси помощ от официалната медицина, настойките и отварите от магарешки бодил и други билки, разбира се помагат в борбата срещу това заболяване.

За предпазване от рак помагат водни настойки от листата на растението. Една супена лъжица нарязани пресни листа се запарват в 200 мл завряла вода и се оставят да престоят 5 – 6 часа. След този период течността трябва да се прецеди през тензух и да се долее преварена вода до нивото от 200 мл. Препоръчва се консумацията на 100 мл около половин час преди хранене два пъти на ден.

В случай на рак ще помогне отвара от натрошени части на растението. За да се подготви като отвара, е необходимо 1 литър вода да се вари до кипене, добавете към нея 4 – 5 супени лъжици смачкани растения и оставете да къкри за 10 минути. След това време, получената отвара се прецежда през тензух, изчаква се да се охлади и се вземат по 50 мл четири пъти дневно.

Положителният ефект при рак има и от сока от това растение. Това ще изисква пресни листа за мелене в блендер и да се изстиска сока с марля. Приемайте по една чаена лъжичка три пъти на ден.

Приложение на магарешки бодил.

Въпреки факта, че това растение е трева и дори плевел, то съдържа хранителни вещества, които могат да се използват за много

Обикновен той се използва в отрасли като: традиционната медицина, народна медицина, козметология, готвене,

По принцип, това растение се използва в народната медицина под формата на отвари и настойки. Освен това се използва и за вани за жени, страдащи от маточни кръвотечения.

В някои страни това растение се използва в традиционната медицина. Лекарите използват магарешки бодил за превантивен ефект. Той се предписва на пациенти, които са имали операция за отстраняване на раков тумор, за да се предотврати разпространението на метастази.

Това растение се използва за козметични цели за премахване на кожни проблеми като: акне, гнойни пъпки, бръчки и други.

Ако имате някакви кожни заболявания можете да си помогнете със сок от магарешки бодил. Съдържащите се в състава на антибактериалния сок антисептични агенти (алкалоиди, инулин, сапонини) елиминират бактериите, които причиняват възпаление на кожата и по-нататъшно образуване на белези. За получаването на сок се раздробява една супена лъжица пресни листа на растения в смесител, и от получената маса се изцежда сок с марля. Разтрийте лицето 3 пъти на ден с получения сок.

Също ваната с отвара от растението стяга кожата, възстановява нейния тон и премахва целулита. Тази силна отвара се получава чрез кипване на 100 грама от растението д потъмняване на водата. Получената отвара се добавя към ваната и се ползва 30 минути.

Използването на растението в кухнята става като се добави към салати, супи и пържени ястия. Опитайте леко горчивите растения, и за да премахнете тази горчивина, те могат да се подложат на топлинна обработка и тя изчезва.

Въпреки факта, че това растение е плевел, градинарите го използват за декоративни цели, украси на градини и къщи и прилежащите им зони.

Противопоказания на билката магарешки бодил

Не се препоръчва да се използва бодлива от хора с високо кръвно налягане, тахикардия, с тенденция за алергични реакции. Обикновено, обаче, растението се понася много добре, и според лекарите е ниско токсично. Но в някои случаи, употребата му може да предизвика алергична реакция. Понякога това може да доведе до депресия на нервната система, ако се консумира в големи дози билката магарешки бодил. Затова, неговата употреба не се препоръчва за деца под 8-годишна възраст, бременни и кърмещи жени.

Магарешки бодил рецепти.

Отварата получена от листата на магарешки бодил е ефективно средство за възпаление на пикочния мехур, при подуване, хемороиди, прояви на настинки.

За да се подготви са необходими две супени лъжици смлени листа от магарешки бодил, върху които се изливат 250 мл гореща вода и се вари още 15 минути на водна баня. Прецежда се след 45 минути киснене, когато се охлади. Пиенето на течността се препоръчва след хранене, 3 пъти дневно по 1/3 чаша.

Отварата приготвена в тази рецепта може да се прилага външно: ако имате избуяли рани, язви, кожни заболявания, компресите с билката идват на помощ. Те трябва да се правят два пъти на ден.

Ако имате лошо цялостно здраве или умора помогнете си със следната запарка: три супени лъжици листа се налива 500 мл вряща вода, съхранявани в термос 12 часа, след което се варят 3-5 минути. Вземайте запарката 3 пъти на ден по 100-125 мл.

При аритмия и сърдечна невроза се прави отвара от листа и съцветия на магарешки бодил: супена лъжица нарязан изсушен материал се залива с 200 мл гореща вода и се вари 15 минути, след това се филтрува и се долива до първоначалното количество вода – до 200 мл. Пийте по  3-4 чаши на ден.

При простуда се препоръчва екстракт: две нарязани сушени листа, кошници с цветя, магарешки бодил се заливат с 250 мл гореща вода и се вари 15 минути, след което още 45 минути кисне в захлупен съд. Долива се с преварена вода, за да се достигне до първоначалния обем. Употребява се по 0,5 чаша три пъти на ден.

При язви, лупус, рак на кожата, и след отстраняване на тумора е ефективно следното средство от съцветия на бодила: пригответе бутилка с капацитет 0.5 л, запълнете я с цветове, налейте водка и един месец са оставя да стои на топло място и на сянка като не се забравя редовно да се разклаща съдържанието. Когато изтече този срок, съцветия се изстискват и се прецеждат, и настойката е готова. Консумацията при тези заболявания се препоръчва да бъде по две 30 мл по 2 пъти дневно, но не повече от 2 пъти седмично.

Отвара от корените за инхалация.

Приготвят се 30 грама сухи прахообразни корени и се варят на водна баня в един литър вода за 15 минути. След това отварата трябва да ври на пара и да се вдишва. Тази процедура се прави два пъти на ден, за да се отървете бързо от кашлица и простудата.

Отвара от корените при заболявания на стомашно-чревния тракт.

20 грама сушена билка в литър вода се кипва на 5-10 минути и се захлупва с капак докато напълно се охлади. Отварата се прецежда и трябва да се изпие на малки порции 5-6 пъти на ден до пълното изцеление.

Отвара от магарешки бодил за възстановяване на силите.

Използва се по-горе описаният метод, за приготвяне на отвара от стъбла, листа, цветове и корени на растения. Тя е полезна за подобряване на имунната система, за успокоява и добавяне на сила. Тя трябва да се взема по половин чаша два пъти на ден.

Използването на прах от сушена билка.

За производството на лекарството, трябва да се вземат в равни части сушени корени и надземната част на растението. Суровата билка се смила в кафемелачка и се вземе по една супена лъжица, която се разрежда в малко вода. Този лек е много добър за заболявания на пикочния мехур.

Сироп от цветните кошници на билката.

Той се прави от 400 грама вода, 100 грама захар и цветове от магарешки бодил, така че те да са напълно покрити с вода. Сварете сиропа наполовина, след това е необходимо да кисне докато се охлади и се прецежда. Получава се отлично лекарство против кашлица.

Запарка за високо кръвно налягане.

Цветни кошнички и листа от магарешки бодил – по 10 грама се сипват в чаша завряла вода и киснат за през целия ден. Дори по-добро е приготвянето й в термос. Вземайте по три пъти на ден по една супена лъжица. Инфузията също почиства и кръвта. Прекаляването и предозирането с билката може да доведе до повишаване на кръвното.

Пресният сок от листата и стеблата на растението има широк спектър на действие:

– той може да се капва в носа, в синусите;

– да се направят лосиони за хемороиди;

– втриване в кожата при гнойни пъпки и различни възпаления.

Тинктура от цветните кошници със спирт – отлично средство за всякакви кожни заболявания. За приготвянето му се сипват цветовете в еднолитров буркан, добавя се чист алкохол и престояват на тъмно място най-малко един месец, като се разбърква ежедневно.

Мед от магарешки бодил.

Лековитият магарешки бодил растение е много добро медоносно растение. От един хектар с това растение пчелите извличат най-много нектар, който е достатъчно, за да се произведе 200 – 250 кг мед. Бодливият плевел има период на цъфтеж през юли – септември, така че той е в състояние да осигури на пчелите нектар, не само през лятото, но и през есента, когато повечето медоносни растения са прецъфтели.

Медът получен от нектара на растението, е много вкусен и ароматен, има антибактериални и стягащи ефекти върху тялото. В допълнение, медът от това растение помага за пречистване на кръвта и има отхрачващо действие при кашлица. За да се премахне кашлицата е достатъчно да се приготви една супена лъжица мед разреден с 200 мл вода, добавя се сол на върха на ножа и получената смес се загрява на котлона да кипне, филтрува се и се използва една чаена лъжичка 4 – 5 пъти на ден.

Има и друг вариант за лечение на кашлица и бронхит – чрез вдишване – инхалации. За тази цел в 500 мл кипяща вода се добавят 2 супени лъжици мед от трънливия магарешки бодил, вари се 4 – 5 минути и през устата и вдишват два пъти дневно по 15 – 20 минути в рамките на 2 – 3 седмици. След леченията с вдишване може да се увеличи сухотата на гърлото или да се появи назофарингеално дразнене. За да се избегнат тези странични ефекти на процедурата трябва да се консултирате с вашия лекар, който ще Ви посъветва относно възможността или невъзможността за използване на определени компоненти от вдишването.

Медът от билката има противомикробно действие. Препоръчително е да се ползва при смущения в сърдечносъдовата дейност, високо кръвно налягане, оплаквания от стенокардия и аритмия, и бронхиална астма. Освен за кашлицата, той е полезен и за простатата и за понижаване на кръвното. Успокоява нервната система, но да се има пред вид, че самата билка в  по-големи дози действа потискащо на дейността на нашата централна нервна система!

Медът от магарешки бодил действа и на жените и на мъжете с като подобрява либидото и самочувствието и увеличава потентността при мъжете. Достатъчно е да вземате една – две чаени лъжички дневно, за възвръщане на увереността при полов контакт и за пълноценен интимен контакт. Не е желателно да се превишава дозата, за да не се стига до нежелан ефект.

Най-добре е билката се използва на чай или тинктура. Значително се усилва действието й в съчетание с други билки като то се усилва и го прави по-дълготрайно. (bgbilka.com)

Магарешки бодил чай.

За приготвянето на чай от магарешки бодил има няколко варианта. Те се различават по пропорцията и технологията на изпълнение. Избрахме да Ви предложим рецептата с розови цветове, която е класическа. За да си направите този чай е достатъчно да си приготвите две лъжици супени от цветовете на билката, и трябва да ги варите в 600 мл вода за 10 минути. Полученият чай се филтрира и се изпива през деня на малки глътки.

Магарешки бодил цена.

Цената на билката магарешки бодил продавана по аптеки и билкарски магазини, не е висока и по-различна от повечето билки. Тя е от порядъка на 1 лев до 1,50 лева. Когато се продават корени, тя е с около 50 стотинки по-висока.

Магарешки бодил черен дроб.

За чернодробната дейност е полезна билката бял трън (която съдържа полезното вещество силимарин), и е абсолютно неправилно да се нарича магарешки бодил. Посленият обаче може да помогне а изчистването от токсини н черния дроб, благодарение на съдържащият се в него инилин. Кактпо писахме по-горе, той детоксикира черния дроб и оказва други допълнителни въздействия върху тялото.

Освен с отвари и тинктури той може да се ползва и на салати.

Салата с хрян и магарешки бодил.

Магарешки бодил – безценен лек за куп болежки

Магарешки бодил – безценен лек за куп болежки

Съставът на тази салата се състои от следните продукти: листа от магарешки бодил – 250 грама; настърган хрян – 50 г; чесън – 20 г; заквасена сметана – 4 супени лъжици; лимонов сок – 1 супена лъжица; подправки на вкус.

Начин на приготвяне:

Почистват се листата от тръните, налива се вода и слага да ври на умерен огън за 5 минути. След това листата се охлаждат и се смилат в блендер. Към нарязаните листа се добавя настърган хрян, лимонов сок, подправки и нарязания на ситно чесън. Всичко се смесва и се слага в хладилника за 2 часа, след което се смесват със заквасена сметана.

Използването на тази салата дава благоприятен ефект върху храносмилателната и имунната система, черния дроб, бъбреците и ставите, поради наличието в нея на хрян. Също салатата има антимикробни и антивирусни свойства поради нейното съдържание на чесън. В допълнение, чесънът намалява холестерола в кръвта, оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и увеличава потентността при мъжете.

Отвара от магарешки бодил за черния дроб. В тази рецепта се използват плодовете на растението – продълговати кафяви, които се появяват през септември и октомври. За да се подготви отварата трябва една супена лъжица плодове да добави към 500 мл вода и се вари 10 минути. Взема се по няколко пъти на ден, по 80-85 мл.

Магарешки бодил таблетки.

Ако търсите таблетки с магарешки бодил, обикновено ще попаднете на такива с бял трън, но с надпис, че са магарешки бодил. Това са 2 различни билки, като по-популярна и полезна за черния дроб, потентност и други проблеми е белият трън – Silybum Marianum L., който съдържа активното вещество силимарин.

На него и на другите му съставки се дължат полезните свойства на тръна. Таблетки с бял трън, но с име магарешки бодил можете да си закупите от аптеките и онлайн, а цената варира от около 14 до 30 лева.

Магарешки бодил (Onopordum acanthium) се среща също и на таблетки.

 

Чай от бабини зъби и магарешки бодил.

Чай от билките бабини зъби (Tribulus terrestris), и магарешки бодил (Onopordum acanthium), обикновено се използва за увеличаване на мъжката потентност, при сексуални смущения и за подобряване на спермограмата. Половин литър вода се кипва и се слага по лъжица от билките. Оставя се да ври още 3-5 минути, и престоява половин час. употребява се три пъти на ден.

От български специалисти и по-точно от акад. Хлебаров е създадена течната форма на билките с още други полезни съставки, известна като ”Менмакс”. За нея има много положителни мнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Магарешки бодил – уникален лек за много болежки

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *