Магарешки бодил за хормонален баланс и при кашлица

Приложението на отварата от магарешки бодил е срещу много болести и състояния

Растението магарешки бодил с латинско наименование Onopordum acanthium е болдиво двугодишно тревисто с месест и вретеновиден корен. То е от семейство Сложноцветни. Стъблото достига височина 1-2 метра и е сивовлакнесто, широко разклонено, със странични разклонения и малки бодили до половин сантиметър дълги. Има последователни листа, приседнали и бодливи. Билката има двуполови цветове. Магарешкият бодил или трън както още се нарича, цъфти през летните месеци от юни до септември.

Чай от магарешки бодил за хормонален баланс и при кашлица

Чай от магарешки бодил за хормонален баланс и при кашлица

Среща се из цяла България по каменисти и сухи места до 1600 м. н. в. Вирее из цяла Европа, Северна Африка и Азия.

Използваните съставки на полезния магарешки бодил са листата и кошничката без долната част на стъблото. Те трябва да се берат през времето на цъфтежа. След като се набере и изсуши, той може да се ползва 3 години.

Лечебните съставки са сесквитерпенов лактон – аркциопикрин, който е горчив, дъбилни вещества, сапонини и малко алкалоиди. В кошничките се намира и полизахарида инулин. Семената му съдържат масло, протеини и скорбяла. В миналото маслото се е използвало за горене и за храна, също и целите семена. Съдържащите се в семената мазнини съдържат мастни киселини, които са ненаситени, флавоноиди, полиацетинили и есенциални мазнини с общо наименование силимарин. Той не е разтворим във вода и поради този факт, водният извлек не е толкова ефективен. Друга съставка има в бодила и тя се нарича силибинин, на който се дължат лечебните свойства на магарешкият бодил. Мастните киселини  в семената са представени от олеична киселина и линоленова киселина, които са около 25% от всички мастни киселини в семената. Общо мазнините в тях са около 50%. Флавоноидите са около 2-5%, те са силни антиоксиданти.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Силимаринът се абсорбира за 1 час в червата, а в черния дроб се обработва, при което той неутрализира токсините. Осен това неговото действие се заключава в елиминирането на свободните радикали, променя структурата на клетъчните мембрани на черния дроб, с това пречи на вредните вещества да влязат в него, стимулира делението на клетките и регенерира увредените.

Доказаните ползи от полезния магарешки бодил са при някои болести на черния дроб като хепатит, цироза, възпаления, алкохолна интоксикация, детоксикация на дроба и регенерация на клетките му.

Освен това чай от магарешки бодил е полезен при проблеми с хормоналния баланс, с простата, импотентност, слаба спермогенеза и други мъжки болести. Използват се за целта цветните кошнички като отвара и при язва и рак, за които само помагат. Полезен е и при проблеми със сърцето, при ниско кръвно и други.

Да се внимава за алергична реакция от билката. Малко хора я получават, но е възможно да се появи. Също могат да възникнат проблеми при диабетици, да наблюдават да не се повиши нивото на кръвната им захар.

Отвара от магарешки бодил – 3 супени лъжици от билката се варят за 10 минути в 0,5 литра вода. Остава само да се прецеди след изстиването й и да се пие по 4 пъти дневно след ядене, дозата е за 1 ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *