Мазнините и нашето здраве, добрите срещу лошите (ВИДЕО)

Мазнините, които употребяваме чрез храната се делят на добри и лоши

Разглеждането на въпроса за храните и здравето никога не е пълен без да се вземат под внимание и мазнините. Призивът „Не яжте мазнини!” е не само неправилен, но може и да е опасен за здравето, макар и не във всеки случай. Своеобразната битка, която се е развихрила между добрите и лошите мазнини продължава да е актуална и сякаш няма край. Но как да разберем кои са добри, кои не толкова добри, кои – лоши и кои – вредни.

Растителните мазнини трябва да присъстват на нашата трапеза.

Мазнините и нашето здраве, добрите срещу лошите.

Добрите мазнини

Всички сме чували изрази от типа „Мазнините са вредни” – това е напълно невярно тъй като сред тях има полезни и вредни. Всъщност те са напълно необходими за здравето ни. Ако знаем как да различаваме полезните от останалите, то може да си помогнем за здравето и даже в някои случаи да ни спаси живота.

Ненаситени мазнини

Ненаситените мазнини са така наречените добри мазнини, които са полезни. Те се съдържат в растителните масла, семената, ядките, повечето видове риба. Те се делят на мононенаситени и полиненаситени.

Мононенаситените мазнини се съдържат предимно в:

– маслото от канола,

– фъстъченото масло,

– зехтина,

– авокадото,

– различни семена (тиквено семе, сусам и други).

Демир бозан билки за бъбреци

Полиненаситените мазнини се съдържат в:

– слънчогледовото семе;
– орехите;
– лененото семе;
– кашуто;
– бадемите;
– лененото масло;
– соевото масло;
– рибата (така популярните напоследък омега-3 мастни киселини).

Не много полени мазнини

Наситените мазнини са тези, които трябва да избягваме. Те се съдържат в месото особено червеното и морските дарове и в кожата на пилето, в пълномаслените млечни продукти, палмовото и кокосовото масло.

Наситените мазнини повишават нивото на „лошия” холестерол (LDL) и затова са вредни. От друга страна и не можем да ги изключим напълно от храната си, защото много източници на наситени мазнини съдържат и ненаситени. Правилното решение е да ограничим консумацията на наситените мазнини доколкото е възможно.

Трансмазнини

Те са най-вредните мазнини, които се съдържат в много от познатите ни храни днес. Установено е, че са вредни и правилното е да ги избягваме напълно.

Трансмазнините не се съдържат в никоя естествена храна, а се създават чрез хидрогенизация – растителното масло се загрява заедно с водород, при което то става по-трайно и се втвърдява, за да е по-лесно за влагане в производството на различни видове храни и за да е по-лесно за транспортиране.

Ако на етикета на дадена храна прочетем надпис „с частично хидрогенирано зеленчуково или растително масло”, е най-добре да не я купуваме, а да потърсим друга храна. Тези мазнини се употребяват в производството на маргарини, сладкиши, преработени храни, защото удължава срока на годност на стоката и е по-евтино.

Трансмазнините повишават нивото на лошия холестерол (LDL), а в същото време понижават нивото на добрия холестерол (HDL).

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *