Малината – един вълшебен плод

Малината е  полезна от корена до върха на листата, практиката на българина от години го потвърждава

Обичаният от много хора плод може да ни изкуши всякак – пресен, в сладка и компоти, в сиропи и желета. Вкусният плод съдържа пет жизнено важни киселини: лимонена, ябълкова, салицилова, капронова и мравчена. И още – дъбилни вещества, етерично масло, пектин, витамин Р, окиси на калия и калция, магнезий, фосфор, съединения на желязото, мангана и медта…остана ли нещо от таблицата на Менделеев? Малините помагат при проблеми с костите, при бъбречни и чернодробни болести, страдания на жлъчката. Неслучайно настинките минават по-лесно с чай от запарени сушени малини. Това е от салициловата киселина – тя действа противовъзпалително и понижава температурата. Важно за възрастните: малините предпазват от склероза и забавят развитието й. При бременност помагат срещу повръщане и гадене. Противно на подозренията, приятните плодове не са вредни за стомашно-чревния тракт – стига да няма някакъв стар възпалителен процес. И диабетиците могат да се поглезят с малинки, а сиропът и виното от плодовете са препоръчителни при сърдечни страдания. Единствените хора, за които тази храна на боговете е вредна, са болните от нефрит и подагра.

В народната медицина листата на малините се препоръчват при разстройство, стомашни и чревни болки, възпаление на венците и гърлото. Същото полезно въздействие имат и късчетата малиново коренище. С цветовете пък се натрива място, ухапано от насекоми и змии.
Ето една полезна запарка: две супени лъжици сушени листа се накисват в четвърт литър вряла вода за два часа и половина. Прецежда се и се пие по една винена чашка четири пъти дневно преди ядене. Помага на болен стомах и черва. Същото се прави вместо листа – с една лъжица сухи плодове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *