Яжте манго – суперплод за добро зрение, перфектна кожа и тънка фигура

Плодът манго е не само вкусна, но и много здравословна храна, пълна с каротин и мощни антиоксиданти

Екзотичният суперплод манго е един от най-полезните, тъй като съдържа много полезни витамини и минерали и осигуряват по малко от почти всичко нужно на човешкия организъм. Той съдържа почти всички витамини, но е особено богат на витамин С и провитамин А, по-познат като каротин.

манго

Плодът манго е не само вкусна, но и много здравословна храна, пълна с каротин и мощни антиоксиданти

Вкусното манго съдържа широк кръг минерали, сред които преобладават калий и мед.
Както във всички жълто-оранжеви плодове, и в него има много каротин. Месестата му част е богата на бета-каротин, като по съдържание надминава дори и моркова. Много е богат и на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества.

Високото съдържание на бета каротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда и го прави отлично средство за добро зрение и предпазване от кокоша слепота.

Вкусното манго има и умерен гликемичен индекс и нисък индекс на гликемично зареждане, което го прави идеален за хора, страдащи от диабет.
Манго плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротиноиди, полифеноли, флавоноиди, галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. Уникален за мангото е ксантоновият дериват мангиферин.

манго

Плодът манго е не само вкусна, но и много здравословна храна, пълна с каротин и мощни антиоксиданти

Плодовата киселина в екзтичното манго стимулира храносмилането. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, засилва апетита.
За да озрее добре, манго се оставя на стайна температура, а не в хладилник. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. Плодът се яде пресен, добавя се в плодови салати, използва се при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура в някои месни ястия.

От мангото се приготвят също сок и ароматни плодови напитки. В 100 г продукт се съдържат 1.4 белтъчини, 13.9 г мазнини, 2.9 г въглехидрати и 147 калории.
Екстракт от плодовете на африканско манго е истински хит сред продуктите за отслабване и топене на мазнини.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *