При марсилска треска лечението трябва да започне веднага

Нелекувана опасната марсилска треска може да порази и увреди необратимо много важни органи

Заради по-влажната пролет тази година ще има повече кърлежи, предупреждават епидемиолози от няколко дни. Вече има дори ухапани от кръвопиещото насекомо и бройката на пострадалите нараства с всеки изминал ден. Всеки почти знае, че ухапване от кърлеж може да презивика опасната и дори понякога смъртоносна марсилска треска. Болестта представлява остро инфекциозно заболяване, което е причинено от бактерията Рикетсия конори . Като източник и преносител на бактериалната инфекция се явява кучешкият кърлеж.

марсилска треска

Нелекувана опасната марсилска треска може да порази и увреди необратимо много важни органи

Рикетсиите имат разнообразна форма, като задължително паразитират и се размножават вътреклетъчно и веднъж достигнали цитоплазмата, рикетсиите се размножават свободно. Те имат патогенно действие върху човешкия организъм.
Симптоми при марсилска треска са ясно откроими. На мястото на ухапване на кърлежа се появява специфично кожно възпаление, което представлява черно петно. Това петно е некроза на дермата и епидермиса. Появява се и възпаление на кръвоносните съдове в тялото. В резултат от това се получава поражение на храносмилателния тракт, бъбреците, сърцето, централната нервна система, кожата, белия и черния дроб.
Първите прояви на марсилска треска са доста неочаквани. Наблюдава се внезапното влошаване на общото състояние – повишение на температурата до 39 градуса, ставни и мускулни болки, втрисане и отпадналост. Открива се и характерното черно петно, а след няколко дни се появява кожен обрив, който обхваща лицето и цялото тяло, дори стъпалата и дланите. Обривът може да трае до 10 дни.
След отминаването му, на мястото на пъпчиците се наблюдава кафява пигментация. Болестта отминава до две седмици. В някои случаи протича много тежко и засяга жизненоважни органи. Когато е засегната сърдечно-съдовата система се наблюдават миокардит и перикардит; при нарушения в храносмилателния тракт се появяват повръщане и диария; когато са засегнати бъбреците – остра бъбречна недостатъчност.
Диагностицирането на марсилска треска се извършва на база клиничната картина, черното петно и последващия обрив. Взема се кръв за изследване, както и се прави биопсия от обрива.
Лечението на марсилска треска трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата. Прилагат се различни антибиотици. Хубавото е, че неприятната марсилска треска е напълно лечима болест, стига да се започне навреме, за да се избегнат опасните усложнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *