Чудна смес от маслодайни семена и ядки лекува безотказно болести

Тези маслодайни семена и ядки са истинско благословение за нашето здраве

Великолепните маслодайни семена и ядки, които лекуват нашето тяло са горещо препоръчвани от лекари-светила в диетологията. Те са тези, които имат високо съдържание на ненаситени мастни киселини и особено популярните омега 3 и 6. Тяхното значение е съществено за организма.

Ето най-полезните от тях: орехи, бадеми, лешници, шам-фъстък, фъстъци, семена от коноп, сусам, кедрови ядки, тиква, слънчоглед, мак, чиа и лен.

Маслодайни семена и ядки за вашето здраве

Маслодайни семена и ядки за вашето здраве

Световната здравна организация препоръчва да се консумира по една шепа смес от маслодайни семена всеки ден.

Те са толкова ценни заради съдържанието на полезните ненаситени мастни киселини и омега мазнините. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, защото действат като истински „чистачи” на кръвоносните артерии.

Маслодайните семена са отличен източник на минерали и микроелементи като магнезий, калий, желязо, селен, цинк и мед.

Освен това са ценен източник на растителен протеин, който ги прави особено подходяща храна за онези, които спазват веган и вегетарианска диета.

Маслодайните семена са богати на витамините А, Е и някои от група В.

Съдържанието на фибри в тях ги прави отлично средство за нормализиране функцията на червата, понижава нивата на захарта и мазнините в кръвта. Създават чувство за ситост.

Има много рецепти за маслодайните семенна. Ето една от най-ефикасните:

Правилният начин, по който трябва да се приемат е около 30 грама дневно от следната смес от сурови маслодайни семена: по 1 супена лъжица семена от коноп, сусам, кедрови ядки, тиквени семки, слънчоглед, и ленено семе заедно с 20 ядки от орех, 20 ядки от бадем и 20 ядки от шам-фъстък. Можете да начупите по-големите ядки или да ги смелете с чопър.

Полезни съвети:

“Фигурин

Когато консумирате маслодайните семена е много важно те да бъдат в сурово състояние, понеже обработват ли се при висока температура, семената могат да загубят голяма част от своите лечебни свойства.

В случай, че сте решили избраната от вас рецепта да се пържи, което никак не е за предпочитане, направете го като използвате тиган с незалепващо покритие, съвсем малко мазнина и се постарайте да не се образува дим.

Консумацията на ядки се препоръчва да стане  до около една година от тяхното производство. Като през този период трябва да се съхраняват на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина. В противен случай мазнината, която се съдържа в тях образува вредните за здравето пероксиди и свободни радикали.

Лененото семе не трябва да се консумира ако потъмнее. За препоръчване е са де яде прясно смляно и докато е още светло на цвят. Потъмняването показва, че смлените зърна са окислени.

Чудна смес от маслодайни семена и ядки лекува безотказно болести

Чудна смес от маслодайни семена и ядки лекува безотказно болести

При окисляването се образува вредно за организма вещество и не трябва да го изяждаме.

Хората с наднормено тегло да бъдат внимателни с количеството, което приемат от маслодайните семена, защото те са много калорични. За фъстъците трябва да се знае, че не се препоръчват да се употребяват сурови, а печени. Но и печените не са много здравословни, защото съдържат пурини и поглъщат всякакви вещества от почвата и особено нитрати, трудно смилаеми са и затова по умерено да се консумират или да се избягват.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *