Уникалното масло от чаено дърво – приложения и ползи за здравето

Опитайте невероятното масло от чаено дърво, за да сте с добро здраве и да решите куп с проблеми – едно от най-използваните в ароматерапията

Съдържание на статията: Масло от чаено дърво. Как се получава масло от чаено дърво? Масло от чаено дърво полезни свойства. Масло от чаено дърво приложение. Масло от чаено дърво акне. Масло от чаено дърво против въшки. Масло от чаено дърво гъбички. Масло от чаено дърво екзема. Масло от чаено дърво против мухъл. Дяволски нокът с масло от чаено дърво. Масло от чаено дърво цена.

Масло от чаено дърво.

Популярното масло от чаено дърво е специален вид етерично масло, получено чрез дестилация на листа от чаено дърво с вода. Чаеното дърво или както го наричат още Мелалеука, расте в тропиците и на външен вид прилича на евкалипт. То има научно име Melaleuca alternifoliа, и е известен и с други имена синоними Tea-tree, Cajuput, Narrow-leaved Paperbark, Narrow-leaved Ti-treе, Narrow-leaved Tea-tree и Snow-in-summer и представлява вид диворастящо дърво или храст, принадлежащо към семейство Миртови (Myrtaceae), и е от род Melaleuca.  

Чаено дърво - Мелалеука (Melaleuca alternifoliа).

Чаено дърво – Мелалеука (Melaleuca alternifoliа).

Заради антимикробните му свойства, маслото добито от чаено дърво се използва като активна съставка в различни медикаменти и местно приложение в козметични средства за лечение на кожни инфекции. Широко разпространено е във фармацевтичната мрежа в Австралия, Северна Америка и Европа и се предлага като средство за много заболявания.

Първи австралийските аборигени са открили чудотворните свойства на листата от този храст още в далечното минало. Те ги използвали за лечение на скорбут, хранително отравяне, кожен обрив. За ухапване от змия и тропически инфекции местните жители прибягват до помощта на сок, получен от листата на чаеното дърво. Ефектът му е толкова силен, че от време на време е успявал да възстанови дори и най-безнадеждните пациенти.

В Европа се научава за здравните свойства на лековитото масло от чаено дърво, благодарение на английския пътешественик и откривател на нови земи Джеймс Кук. Заедно с експедицията през 18 век той пътувал до Австралия, където той е видял как местните аборигени се борят с болести и инфекции, използвайки естествени средства. След това на растението е дадено познатото ни му популярно име, като са опитали отвара от листата, които имат вкус на силен чай. Въпреки факта, че през 18 век, след откриването на използването на лечебните средства с основа на чаено дърво не са направи кой знае какво впечатление, след известно време, хората са били в състояние да оценят стойността му.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Учените са започнали да проучват маслото от чаено дърво, след като се е появила ароматерапията. Изследванията са показали, че то има широк спектър на терапевтично действие, и е в състояние да упражнява положително влияние върху човешкото тяло и неговите свойства не са по-слаби от много от използваните силни антибиотици.

Още в началото на 20 век, са били проведени опити да се докаже, че маслото от чаено дърво е ефективен антисептик. Към това може да се добави, че не е токсично и не дразни. С него може да се лекуват по-бързо рани, порязвания, да се справите с болести, засягащи пикочо-половата система, назофаринкса, ректума. То е било използвано за борба с гъбичните инфекции.

Въпреки това, попълнение към всичките му свойства е в състояние да се научат хората и по-специално войниците само по време на Втората световна война. Тогава в аптечките на войниците е трябвало да бъдат заредени е масло от чаено дърво. Обработка на раните им давало възможност да ги излекуват по-бързо, отколкото използването на традиционните лекарства. След време било установено, че кръвта повишава лечебните свойства на ценното масло от чаено дърво. Действието му помогнало за кратко време да се лекуват дори разкъсвания. Име си маслото получава в Австралия, където се използва много и не случайно се превежда и е придобило смисъл като „първа помощ“.

Как се получава масло от чаено дърво?

По време на обработката на листата на растението е важно да се запазят всичките му лечебни свойства. В тази връзка се използва метод, включващ парна дестилация, който е избран като основен за производство на етерично масло от чаено дърво. Опитите показват, че той е най-ефективен и нежен.

Натрошени листа чаено дърво се задушават. Целият процес се извършва под високо налягане. При това, заедно с парата се захваща и етеричното масло. Когато парата се охлади, е възможно да се изолира маслото и да се филтрира. Полученото по този начин масло от чаено дърво се опакова в отделен съд, и се пусна в продажба.

Чаено дърво - Мелалеука

Чаено дърво – Мелалеука

Продължителността на дестилацията се отразява на качеството на маслото. Летливите вещества ще бъдат в състояние да се съхранят толкова повече време колкото повече време отнеме обработката на листата от парата. Въпреки това, този срок е свързано със значителни разходи и поради това полученото масло ще трябва да се продават на по-висока цена. Поради тази причина, търговците на дребно често предлагат масло от чаено дърво, което се получава от използването на ускорения метод. Въпреки това продуктът също се характеризира с високо качество. Евтино и полезно днес коментираното масло от чаено дърво е широко използвано в различни области на човешката дейност, както в България, така и в чужбина.

Масло от чаено дърво полезни свойства.

Листата и маслото от чаено дърво получено въз основа на тях, имат стягащо действие и ободряващ аромат. Той съдържа горчиви и пикантни нотки. При вдишване на маслото първоначално се чувства лек аромат на прясно нарязан дървен материал. След това то се придобива забележими остри и горчиви нотки. Освен това в основата на миризмата му стои плодов аромат. На пръв поглед такава комбинация може да изглежда малко странна. Благодарение на този необикновен и тайнствен аромат, популярното масло от чаено дърво се използва за ароматерапия. Освен това то е съставка от много смесени парфюми. Ароматът от чаено дърво успешно допълва пикантните миризми.

Използването на чаено дърво в ароматерапията може да Ви отърве от тревожност, депресия и маниакални идеи. Пациентите след сесиите се чувстват много по-спокойни. Затова ароматерапията е от съществено значение за тези, които искат да подобрят ефективността си и да преодолеят състоянието на стрес. Маслото от чаено дърво може да помогне за укрепване на мисловните процеси, подобряване на паметта и подобряване на възприемането на реалността.

То има уникални антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Всички тези качества го превръщат в един от най-ефективните антибиотици и имуностимуланти, които се правят от естествен произход. Това средство може да бъде реална алтернатива на лекарствата получени по изкуствен начин. Маслото от чаено дърво помага при различни инфекции, както и ускорява процеса на възстановяване от заболяване. Настинка и грип при децата се излекуват бързо, ако то се използва за ароматерапия.

Преди да го използвате маслото от чаено дърво, първо трябва да разберете каква концентрация има от 5 или 10%. На този показател е необходимо да се обърне специално внимание, тъй като по него се определя избора на целите, за които ще бъде използвано това средство.

Масло от чаено дърво приложение.

Това естествено средство може да бъде полезно в следните случаи:

За асептични и антисептични рани, драскотини, порязвания, кожен обрив при алергични реакции;

Воден разтвор на маслото помага на тялото да се справи със стомашни и чревни инфекции. Според австрийските лекари, тази естествена защита е много по-ефективна от фармацевтичните лекарства с подобен ефект;

Маслото може да бъде ефективно за пациенти, страдащи от остри респираторни вирусни заболявания;

То също така допринася за поддържане на имунната система и да се получи сила при депресия;

С маслото ще можете да бъдете в състояние, да се възстановите от наскоро претърпяна сериозна операция или тежко заболяване;

То е ефективно при гинекологични проблеми. Използва се за лечение на някои заболявания, предавани по полов път, гъбична инфекция, дисбаланс на микрофлора;

Ароматерапия се препоръчва за пациенти със съмнение за онкологични заболявания. Маслото инхибира растежа на доброкачествени и злокачествени тумори. Благодарение на това свойство на маслото, то се използва от проктолози и гинеколози;

Ексудативна диатеза и варицела също могат да бъдат лекувани с масло от чаено дърво. Често се използва в детската педиатрия, докато тялото на детето е много по-възприемчиво към продукти с естествен произход;

Маслото се използва от зъболекари, за целите на зарастване на рани след вадене на зъб и други операции, при лечението на венците.

Широко се използва маслото в козметиката поради неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства. То помага да се отървете от белези чрез подобряване на общото състояние на кожата, стимулира растежа на косата и я кара да блести. С нейна помощ е възможно бързо да се справите с отоците. То също така позволява да се приведе в изправност кожата и да се премахне увреждането на епидермиса, удебелявания и тумори, формирани в горния слой.

Тези, които страдат от брадавици, също могат да си послужат с масло от чаено дърво.

В ежедневната грижа за жените с мазна и проблемна кожа, е препоръчително да включат козметика на основата на такива масла. Няколко капки могат да се добавят към продуктите за лична хигиена, да засилят техните антибактериални свойства. Маслото от чаено дърво често се използва за ароматизиране на помещения. Така че е възможно не само да се удължи приятно горчивия аромат, но и да се обеззарази въздуха. Ароматерапията с масло от чаено дърво представлява също една отлична превенция на бактериите и вирусите, причиняващи болести.

Широката гама от приложения на този естествен продукт се дължи на факта, че то рядко предизвиква дразнене на кожата, дори и ако дозата е превишена. Избягвайте употребата на масло от чаено дърво само когато сте свръхчувствителни към него. То също така значително се отразява на имунната система, така че не трябва да се използва за лечение на различни заболявания при малки деца.

За ароматна вана, ще трябват само няколко капки етерично масло. Тя може да се комбинира с лавандулово масло. В този случай, необходимостта е от 4 капки от всяка съставка. Компресите, превръзките инхалациите се основават на разтвора, който се използва за получаване на чаша вода и 4 капки масло. При настинки и простудни заболявания се извършва инхалация. Тази процедура е за 8-10 минути и включва вдишване на пара над съд с гореща вода или билков екстракт, в която са добавени 5 капки етерични масла.

 

Маслото от чаено дърво има успокояващ и антисептичен ефект, така че с него могат да бъдат третирани места с ухапвания от насекоми (комари, оси). При настинка или синузит се препоръчва леко да се смазват ноздрите. Този метод на лечение дава възможност бързо да се справите с претоварването. Когато синузит положителен ефект може да се постигне с редовна употреба. В този случай, трябва да се вземат предпазни мерки, тъй като твърде често използването причинява прекомерно изсушаване на кожата.

По време на епидемията от грип или простудни аболявания капчици масло трябва да се прилага на тилната страна на дланите или около врата за защита срещу вируси. Въпреки това, ако не е било възможно да се избегнат инфекциите, е необходимо да се постави компрес на гърдите. За тази цел се нагрява растително масло 2 супени лъжици и се добавят 2 капки масло от чаено дърво като след това с получената смес трябва да се намокри чист плат или кърпа. Този компрес трябва да бъде поставен точно на гърдите, като избягвате областта на сърцето. На кърпа положете лепенка, и топъл плат или шал. Компресът трябва да се държат 1-1,5 часа.

Масло от чаено дърво за лице.

За прилагането на масло от чаено дърво може да се приготвят различни маски за лице. Те имат прочистващо и тонизиращо действие.

За мазна и комбинирана кожа.

Козметична глина, овесени люспи и масло от чаено дърво по 2 чаени лъжички; кефир или кисело мляко            3 чаени лъжички. Смесете всички съставки, за да се получи гъста паста. Маската от тази смес се държи на лицето за 15 минути.

Проблемна кожа.

Прах от синя глина 1 супена лъжица, нискомаслена заквасена сметана 2 чаени лъжички, масло от чаено дърво 2 капки. Смесете всички съставки до гладка консистенция. Маската от тази смес се държи 10 минути на лицето.

За всеки тип кожа, за да придаде добър външен вид и тонус.

Зелен чай 3 супени лъжици, овесени люспи 1 супена лъжица, лимонов сок 1 чаена лъжица и масло от чаено дърво 2 капки. В добре сварения чай сипете овесените люспи, добавете лимонов сок и маслото, след това сместа се разбърква. Маската орт тази смес се държи 20 минути на лицето.

Противовъзпалителна маска за всички типове кожа.

Извара 100 грама; отварата от лайка 30 мл; козметична глина 50 грама; кайсиево масло 30 мл и масло от чаено дърво 7 капки. Всички съставки добре се смесват. Получената маска се държи        15 минути върху кожата на лицето.

Масло от чаено дърво за коса.

То може да се добави в шампоан за по-добър ефект.

Разресването с ароматни масла е полезна и приятна процедура. Тя включва разресване с дървен гребен, на който са били капнати и размазани няколко капки масло от чаено дърво. Ежедневното провеждане на тази процедура за дълго време спомага за заздравяване на косата.

За суха коса, можете да си направите маска чрез леко смесване на затоплено кисело мляко (половин чаша) и 2 капки масло от чаено дърво. Полученото природно средство за маска се разпределя равномерно върху косата и се държи за около половин час под фолио и кърпа.

Друга маска ще бъде ефективен против пърхот. Необходимо е да се смесят в чаша кисело мляко, една супена лъжица масло от жожоба и 7 капки масло от чаено дърво. Дръжте маската върху косата 20 минута. При редовното провеждане на тази процедура веднъж седмично пърхотът постепенно преминава.

Избелване на зъбите с масло от чаено дърво.

Като алтернатива на използването на четка за избелване е изплакването. Трябва да се приготви разтвор предварително, за който са необходими да вземете чаша вода и 5 капки масло от чаено дърво. Изплакването на устата с това средство може да се прави както преди миене на зъбите с почистващата паста, така и след края на всеки ден. В резултат на това тъмните налепи на плаката от зъбите ще изчезнат и те ще станат по-бели и по-чисти.

Бързо и интензивно избелване с помощта на чаено дърво и лимоново масло. Първоначално зъбите трябва да се почистват с четка и паста. След това се промива четката прилагат върху нея 2 капки масло от чаено дърво и 1 капка лимоново масло и след това се мият зъбите за 5 минути. Такова избелване може да се извършва веднъж седмично за един месец. При извършване на процедурата, твърде често съществува риск да се увреди емайла.

Масло от чаено дърво при папиломи

Папиломите са доброкачествени новообразувания на кожата, които могат да се появят в човешкото тяло. Те могат да причинят дискомфорт, а по-късно – да доведат до по-сериозно заболяване. В традиционната медицина, се използва процедура за папиломи, която позволява обгарянето им с течен азот. В някои случаи, туморът се отстранява хирургически. И двата вида процедури са доста болезнени, така че много от пациентите предпочитат да се справят с проблема, използвайки методите на народната медицина.

Отстраняването на папиломите може да става с масло от чаено дърво. Достатъчно е, за да се справите с тях да ги обработите няколко пъти на ден. След процедурата, засегнатата област на тялото трябва да бъде покрита с кърпа или с някакво мазило. Ако кожата е твърде чувствителна, или папиломите са образувани в областта на лигавицата, маслото от чаено дърво може да се смеси със зехтин в съотношение 1:10.

Може ли да се взема масло от чаено дърво вътрешно?

Поглъщането на масло от чаено дърво е опасно за здравето, така че това е възможно само след консултация със специалист. Самостоятелните лечение по този начин с предозиране може да причини изгаряне на лигавиците. Използването на масло от чаено дърво вътрешно става причина за диария, повръщане, нарушена имунна функция. Човек при това е постоянно сънлив, и може да изпадне в кома.

Но използването му външно е полезно, за да се бори безопасно срещу много заболявания. Не е необходимо да го вземате и вътрешно. Достатъчно е да се комбинират компреси, маски, ароматерапия, вана с масло от чаено дърво и лечение на фармацевтични продукти, за бързо постигане на положителни резултати.

Противопоказания при прилагането на масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е безопасно, когато се използва външно в определени дози. Въпреки това, в някои случаи, използването му като лекарствен продукт трябва да се изхвърли. На първо място група с повишен риск се включват хора, които имат индивидуална непоносимост към масло от чаено дърво. Такива случаи са редки, но не могат да се изключат. Поради тази причина, ще трябва да използвате масло от чаено дърво, за да се тествате за алергични реакции. За да направите това, нанесете малко количество от него върху свивката на лакътя и наблюдавайте дали се появява дразнене кожата след известно време.

Противопоказно е използването на масло от чаено дърво от бременни жени, кърмачки и малки деца. За деца до 6 години не трябва да се прилага маслото, но за ароматерапия по 1-3 капки може даже и за бебета. За деца над 6 години се дава половината от дозата за възрастни. В чиста форма, може да предизвика дразнене, така че пациенти с чувствителна кожа е по-добре да го смесват със зехтин, облепихово масло или от праскова. Да се избягва контактът с масло от чаено дърво в очите, устата и лигавиците. Не го прилагайте по отношение на мястото на изгаряне, раздразнение или измръзване. Сред противопоказания за употребата на масло от чаено дърво е също така наскоро получени наранявания на главата. В такива случаи занимаването с лечение или с всякакви средства, без предварителна консултация със специалист е опасно за живота на пациента.

Опитайте невероятното масло от чаено дърво, за да сте с добро здраве и да решите куп проблеми.

Опитайте невероятното масло от чаено дърво, за да сте с добро здраве и да решите куп проблеми.

По време на орално изплакване с разтвор с добавка на масло от чаено дърво е необходимо да се вземат предпазни мерки. То не трябва да влязат в стомашно-чревния тракт. Също много важно за лечението е да се използват само висококачествени и пресни продукти. Съхраняването на масло от чаено дърво трябва да става в стъклен съд в хладилника, а когато го използвате винаги внимателно контролирайте дозата.

Масло от чаено дърво акне.

Антисептичните и антибактериални свойства на маслото от чаено дърво, го правят много ефективно срещу акне. То действа добре да изсъхне акнето и не му позволява да се разпространява из лицето. В допълнение, маслото от чаено дърво практически няма странични ефекти, така че е безопасно за кожата дори когато се използва в чист вид. Въз основа на това е възможно да се подготви лосион и маска.

Чисто масло от чаено дърво се нанася с памучен тампон или клечка сутринта върху пъпките и вечер върху добре почистена кожа. Положителните резултати се наблюдават обикновено след няколко дни. Най-съществените промени, се получават в рамките на 2-3 седмици. Важно е да се прилага лековитото масло от чаено дърво всеки ден. Само с редовна употреба, можете да постигнете по-добро състояние на кожата.

Ако се добавят към 3 супени лъжици вряла вода 5 капки масло от чаено дърво, тогава лесно се постига ефективен лосион за лице. Той е подходящ за мазна и комбинирана кожа. Лосионът трябва да се използва след измиване сутрин и вечер. Той може също да се получи въз основа на билкова отвара. Две супени лъжици от невен, градински чай или лайка от аптеката се доливат в чаша завряла вода и се оставя да се запари. В резултат отварата е необходимо да се отцеди, и към нея се прибавят 9 капки масло от чаено дърво и естествения и полезен лосион за акне е готов. Ако той е предназначен за мазна кожа, добавя се чаена лъжичка пресен лимонов сок.

За да се приготвят маски трябва да се разбият яйчни белтъци и към тях се прибавят: масло от чаено дърво (4 капки), лавандулово масло (2 капки), масло от розмарин (2 капки), зехтин (2 капки). Получената смес се нанася равномерно върху лицето. Трябва да я измийте след 15 минути. Тази маска е най-ефективна, когато се прилага при акне върху мазна или смесена кожа.

Маска за суха кожа се получава въз основа на един яйчен жълтък, една чаена лъжичка зехтин, масло от розмарин (2 капки), масло от чаено дърво (4 капки). Всички съставки трябва да бъдат старателно смесени, и след това се прилага получената смес в точка до засегнати области на лицето. След 20 минути, маската трябва да се отмие.

Преди да използвате всеки козметичен продукт, който се намира в състава на масло от чаено дърво, трябва да проверите реакцията на организма към него. За да направите това, нанесете малко количество от маската или лосиона в свивката на лакътя. Ако след половин час не се е появило раздразнение, след това средството може да се използва за лечение на акне по лицето.

Масло от чаено дърво против въшки.

Масло от чаено дърво гъбички.

Гъбички на ноктите – това неприятно заболяване, поради което не само ноктите придобиват грозен вид, но също така трябва да се изтърпява постоянен дискомфорт. За да се справите с причините и симптомите на инфекцията помага лековитото масло от чаено дърво. Най-простото изпълнение на използването на това средство в такива случаи е прилагането върху засегнатите нокти масло в чиста форма.

Маслото от чаено дърво се втрива старателно така, че да проникне дълбоко. Необходимо е да се избягва контакт с кожата около ноктите. След лечение, всеки пръст трябва да се обвие с лейкопласт или превръзка. Компресът трябва да се държи най-малко 6 часа. Изпълнението на процедурата трябва да бъде сутрин и вечер за 3 месеца, за да се постигне положителен ефект. За чувствителна кожа, в които използването на масло от чаено дърво предизвиква дразнене, можете да го смесвате със зехтин.

Ефективни за гъбички по ноктите са и ваните за краката с добавка на мед, морска сол и сода. Чаена лъжичка от всяка съставка трябва да се разтвори в един литър гореща вода с 20 капки масло от чаено дърво. Необходимо е  да държите краката си във ваната, докато водата се охлади. Осъществяването на тези процедури трябва да става всеки ден за един месец. Дори и ако симптомите преминат рано преди този срок, също е необходимо да се проведе пълен курс на лечение.

При гъбички по ноктите е полезно да се втрива в нокътната плочка смес от маслиново масло, масло от мащерка и чаено дърво. Всички съставки се смесват в равни пропорции. Готовото средство се прилага към всички засегнати от гъбичките нокти и да се втрива. След това, на върха отново се добавят няколко капки масло. След 15 минути сместа трябва да се прилага към нокътната плочка за трети път и добре да се разтрива с четка за зъби. Извършвайте описаната процедура всеки ден, докато симптомите за гъбички по ноктите не изчезнат.

Масло от чаено дърво екзема.

Масло от чаено дърво против мухъл.

Добавят се в 2 чаши вода в лъжици масло от чаено дърво. Получената течност изсипете в бутилка за пръскане като предварително налейте малко алкохол или спирт за по-добро разтваряне на маслото. Разбъркайте и пръскайте върху проблемните места в стаята.

Дяволски нокът с масло от чаено дърво.

Ефектите от лечение с при съчетаване на масло от чаено дърво с екстракт от билката от Южна Африка дяволски нокът. Двете природни съставки се използват в масажен гел, който е популярен със свойствата си. Той помага да се овладеят симптомите при ставни заболявания.

Такъв гел се произвежда от няколко водещи фирми; съставките им са с доказана персонална характеристика въздействат по-ефективно в комбинация. Гелът с тези в компонента действа обезболяващо, съдейства за “свиване” на отока и подобрява подвижността.

Масло от чаено дърво цена.

Цената, на която се среща полезното масло от чаено дърво е между 4 и 40 лева, в зависимост от производителя на съответния продукт, и грамажа. Както и при хранителните добавки по-скъпо излизат био вариантите. Например продуктът на Евтерпа е малко над 4 лева. Същата цена е и на Етерика. Алтея органикс предлага продукт, със сертификат като био, и затова цената е 13 лв. На тази цена е и маслото произведено от Бомб козметикс, което е малка бутилчица с вместимост от 10 мл.

По-скъп е продуктът на Стикс. То е в шишенце също с от 10 мл и струва 23 лв. Natural Factors. Предлага свой продукт на същата цена, а маслото със същото количество на Вивасан е за 40 лв.

В сайта на фирмата Ревита може да намерите и спрей от 30 мл за 16 лева. Той е в комбинация с екстракт от мента, чрез който се подсилва ефектът на охлаждане на чаеното дърво.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *