Масло от морски зърнастец (облепиха) – дар от природата

Морският зърнастец е растение, известно още в древността. Тибетските лекари и досега го използват при приготвяне на множество, уникални по своето въздействие върху човешкия организъм лекарствени препарати

Богатите на витамини листа и плодове на морския зърнастец имат невероятни лечебни свойства.Те се използват не само в народната, но и в традиционната медицина.

Масло от морски зърнастец (облепиха) – дар от природата
Масло от морски зърнастец (облепиха) – дар от природата

Плодовете са богати на витамини от B група, голямо количество витамин C, съхранен и след обработка. В морския зърнастец се съдържат и ябълчена киселина, каротин, минерали, желязо и други полезни вещества.

Едно от най-разпространените производни, получено от плодовете на този храст, е маслото от морски зърнастец. Това е един уникален и изключително здравословен продукт. Известни са много рецепти от народната медицина, в които се използва масло от зърнастец, като основа за подготовка на различни видове хомеопатични медикаменти.

Помага при различни болести, тъй като има регенериращо, укрепващо, антибактериално, а дори и обезболяващо действие.

Приема се като ефективен мулти-витаминен препарат за лечение на различни видове авитаминоза, в резултат на умора или повишена физическа активност. Маслото от морски зърнастец е незаменимо и при възстановяване от сериозни инфекциозни заболявания. Употребява се при лечение на грип и остри респираторни инфекции. В този случай се приема както вътрешно, така и външно.

Едно от основните приложения на маслото е в гастроентерологията. Неговите уникални свойства се използват при лечение на хипокинезия на червата и стомаха, атоничен запек намалена перисталтика и лениви черва), гастрит, язви от различен произход, дори и при хемороиди.

Използва се също и при радиационни поражения на кожата, ерозия на шийката на матката, затлъстяване, фарингит, ларингит, синузит, дори и при хемороиди.

Стоматолозите го употребяват при лечение на стоматит, пулпит, пародонтит.

“Фигурин

Маслото от морски зърнастец намира приложение не само в медицината, но и в козметиката – заздравява ноктите, подсилва косата, а при суха кожа – няколко капки масло в любимия дневен крем – вършат чудеса.

Въпреки всичките полезни свойства на маслото от морски зърнастец, то не бива да се използва при панкреатит, хепатит, жлъчно-каменна болест, а също и при възпаление на панкреаса и черния дроб.

Нека все пак не забравяме, че самолечението може и да е опасно. Преди приемането на каквото и да е лекарствено средство е желателна консултация със специалист.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *