Маточина – чай от билката за вашето здраве и спокойствие

Здравните ползи от билката маточина – успокоява нервите, помага за съня, понижава кръвното, за жените и подобрява храносмилането

Съдържание на статията: Маточина. Маточина полезни свойства. Маточина действие. Масло от маточина. Чай от маточина. Маточина лечение. Сироп от маточина. Чай от маточина бебе. Маточина отглеждане.

Маточина.

Билката маточина е многогодишно растение от род Melissa и семейство Lamiaceae – Устноцветни. Научното й име е Melissa officinalis, което идва от думата пчела на гръцки – Melissa, тъй като е медоносно растение и привлича пчелите с аромата си. Тя вирее главно в Северна Европа и Средиземноморието, също и в Иран и в Централна Азия, а е култивирана още от 16 век в Северна Америка и в Южна Америка и в много страни от Стария континент. За нейна родина се счита района около Средиземно море.

Тя израства до 70-150 см, и в края на летния сезон се появяват малки цветчета пълни с нектар. Розовите й или бели цветове образуват розетка в пазвите на горните листа. Расте из тревисти и каменисти места, среща се из редки гори и храсталаци из България. Древните римляни и гърци са използвали надземната част на тревистото растение, тъй като са харесвали аромата на лимон идващ от листата, който им напомня на аромата на лимонова кора. Още в далечното минало е била използвана като лечебно средство при проблеми с нервната система и различни бактериални инфекции.

Тя е популярна и с други имена у нас: пчелно биле, маторка, лимонче, а в други страни като Русия например: лимонова трева, пчелна трева, раевник, сърдечна радост, маточник, дамско щастие и други. На английски се нарича лимонов балсам – lemon balm flower.

Отглежда се от 1992 г. в някои страни като Египет, Унгария, Италия, Ирландия за нейното етерично масло.

Много от култивираните сортове на Melissa officinalis включват:

Melissa officinalis  ‘Citronella’

Melissa officinalis  ‘Lemonella’

Melissa officinalis  ‘Quedlinburger’

“Демир

Melissa officinalis  ‘Lime’

Melissa officinalis  ‘Variegata’

Melissa officinalis  ‘Aurea’

Melissa officinalis  ‘Quedlinburger Niederliegende’

Семената от маточина изискват светлина и топлина най-малко 20 °С за покълване. Тя расте и се разпространява вегетативно, както и от семена. В по-студените умерени зони, стъблата на растенията измират в началото на зимата, но отново прокарват през пролетта и важното е да се знае, че растат енергично. Билката не трябва да се засажда там, където ще се разпространи в други насаждения.

Листата от билката маточина са много използвани в австрийската народна медицина, а и до ден днешен е основна съставка в Carmelite water, която все още е в продажба в германските аптеки. Използва се като помощно средство за храносмилането и за сън.

Тя е описана в ботаническата илюстрация от книгата « Köhler’s Medizinal-Pflanzen », 1887 година. Най-популярното национално име е мелиса лекарствена – лимонова мента и дори маточина. Това се обяснява с нейния приятен аромат на лимон, който често може да се идентифицира от растението. Той се увеличава, когато докоснете растението или го стриете с ръката си.

Билката маточина се отглежда в много европейски страни, като отлично медоносно растение, с висока фармакологична стойност и суровина за етерично масло. Тя успешно се отглежда в домове, градини, овощни градини.

Маточина полезни свойства.

Тя е ценена в народната и научната медицина за нейните лечебни свойства: седативно, спазмолитично, тонизиращо, апетитно, газогонно, аналгетично, антимикробни, антивирусни, против повръщане. Употребява се в различни дозирани форми – етерично масло, алкохолна тинктура, чай, отвара и инфузия.

Полезните свойства и противопоказанията на билката са тествани чрез вековния опит на народната медицина. Но също така е добре проучена и в научната медицина и се използва широко за лечение на функционални нарушения на нервната система и храносмилането и сърдечносъдови заболявания. В допълнение, билката се използва във ветеринарната медицина, готвенето, козметологията. Маточината (Melissa officinalis) е ценно медоносно растение, от което пчелите дават по-високо качествени и ценни сортове мед.

Какви са лечебните свойства на билката маточина и какво действие има?

Общоукрепващи;

Успокояващи;

Болкоуспокояващи;

Повишава апетита;

Газогонно;

Холеретично;

Слабително действие;

Антиконвулсивно;

Потогонно;

Против повръщане;

Спазмолитично;

Тонизиращо;

Имуностимулант.

По-известните и по-използваните въздействия върху организма са: антиоксидантно, антибактериално, болкоуспокояващо, потогонно и антиспазмолитично.

Химически състав на билката.

Най-ценно е етеричното масло, което включва вещества, мирцен, цитрал, цитронеллал, кариофилен, гераниол. Цитралът дава лимоновия аромат на растението. Също така в него са откритие:

полезни органични киселини: аскорбинова киселина, урзолова, олеанолова, кофеинова;

минерални дъбилни вещества;

смоли;

слуз;

дъбилни вещества;

флавоноиди;

мастно масло;

каротин.

Лимоновият балсам съдържа евгенол, танини и терпени. Също така съдържа – цитронеллал, 1-октен-3-ол, 10-α-cadinol, 3-октанол, β-bourbonene, 3-octanone, α-humulene, α-cubebene, кафеена киселина, кариофилен, кариофилен оксид, катехин, хлорогенова киселина, cis-3-hexenol, citral A, citral B, cis-ocimene, copaene, δ-cadinene, γ-cadinene, eugenyl acetate, geranial, geranyl acetate, geraniol, germacrene D, линалол, лутеолин-7-глюкозид, isogeranial, methylheptenone neral, nerol, октил бензоат (octyl benzoate), олеанолова киселина (oleanolic acid), pomolic acid ((1 R) -хидрокси урзолова киселина), протокатехинова киселина,   rhamnazin, розмаринова киселина (rosmarinic acid), стачиоза, янтарна киселина, тимол, транс-оцименова (trans-ocimene) и урзолова киселина (ursolic acid). Лимоновият балсам (маточина) може да съдържа следи от хармин.

Розмариновата киселина изглежда е най-важният активен компонент, но взаимодействието на химикалите в билката маточина с химикали в други билки, които обикновено се използват в лековете от народната медицина, е слабо изследвано. Листата от маточина съдържат приблизително 36,5 ± 0.8 мг розмаринова киселина на грам от тях.

Маточина действие.

Каква е ползата от лекарствения балсам? При каква диагноза и симптоми тази билка е най-полезна?

За нервната система. Тя отдавна е известна като успокоително средство. Взема се при функционални разстройства на централната нервна система, невроза, истерия, хронична умора, загуба на сила, спазми, гърчове. Билката помага при мигрена, раздразнителност, нарушения в съня, виене на свят.

Сърдечни заболявания. Полезна е за сърцето: облекчава болката, намалява пристъпите на тахикардия и сърдечната диспнея, за нормализиране на сърдечния ритъм.

Съдови заболявания и високо кръвно налягане. Тя е добро средство за високо налягане, облекчава болката, предотвратява отлагането на холестерола и помага при атеросклероза и метаболитни нарушения.

За тъканта на ставите и периферните нерви. Маточина се пие при възпалителни процеси в съединителната тъкан и ставите – при подагра, ревматизъм и невралгия.

За храносмилателните органи. Билката подобрява апетита, регулира храносмилането, премахва метеоризъм, стомашни и чревни спазми, включително психосоматични и също така помага при гадене, действа като средство против повръщане. При запек може да се приема през устата и да се направи клизма с отвари от нея. Билката помага при заболявания на нашия черен дроб и жлъчния мехур действа като холеретично лекарство.

Антивирусно средство. Има информация, че етеричното масло от маточина помага при херпес тип 1 и 2, варицела, и има силно антивирусно действие. Тя не е лек за вируса, но намалява симптомите, насърчава бързото заздравяване на херпес. Маточина се препоръчва да се приема отвътре и отвън, за засегнатата област на кожата и лигавиците като ги мажете и избършете.

Външно приложение. Растението добре облекчава болка, възпаление и подуване с натъртвания, ставни заболявания, ухапвания от животни. В допълнение, широко се използва в дерматологията. С отварите се лекува акне, язви, циреи, обриви. Те се използват и в стоматологията – за зъбобол и възпаление на венците. За кожни проблеми, невралгия и заболявания на ставите, са показани терапевтични вани, компреси, втривания, лосиони. Но също така и в същото време може да се вземе вуътрешно.

Също така има мнения, че билката облекчава болки в ухото при отит. Пресен сок от маточина или разредена алкохолна тинктура се капва в ушите, и се прилагат лосиони към паротидното пространство. Въпреки това, най-добре е да помним, че при остри болки в ушите веднага трябва да потърсим лекар аудиолог. Със затоплянето на ушите може да се получи точно обратното, да се увеличи болката и възпалението.

Противопоказания

Има ли някакви противопоказания за употребата на маточина? Първо – индивидуалната непоносимост и алергичната реакция към билката. Също така не трябва да вземате билката при силна сънливост, летаргия, хипотония, нервно затормозяване. Не се препоръчва едновременното приемане с други успокоителни и приспивателни. При свръхдоза възможните странични ефекти са: гадене, повръщане, диария, замайване, намалена концентрация, сънливост.

Приемане на билката маточина в домашни условия

Тя може да се приема в различни лекарствени форми, които могат да бъдат закупени от аптеката. Какво е използването на билката в народната медицина и какви ползи има за жени, мъже и деца? Как се използва в козметиката? Тя може да се консумира като отвари и инфузия, тинктури и нейното етерично масло по предназначение.

По аптеките се продават сушени листа от билката в опаковки от 30, 50, 75 г и може да бъде в прахообразна форма и опакована във филтърни торбички от 1,5 грама, приложими към фармакологичната група на седативни и спазмолитични билкови лекарства. Основни указания – за раздразнителност на ЦНС и проблеми със заспиването. От билката се приготвят настойки и отвари у дома.

Тинктура. В официално изявление е посочен обширен списък на указания за употреба: хипертония (високо кръвно налягане); неврози; признаци на нервна дистония от хипертоничен тип (слабост, виене на свят, главоболие, раздразнителност, нарушения на съня); свръхрастеж на бактерии, заболявания на храносмилателния тракт, газове; респираторно възпаление; имунодефицит; менструални нарушения; дерматит, трофични язви; токсикоза на бременността.

Масло от маточина.

Етерично масло от маточина. То се отнася към нетоксичните масла със седативно действие. Какво е приложението на етеричното масло от маточина? Използвайте това средство по различни начини – за масажи, ароматерапия, терапевтични вани, лечение на кожата и лигавицата, за маски и кремове. Също така, е предписано за анемия, астеничен синдром, нервност, депресия, главоболие, безсъние. Маслото помага при вирусни инфекции, може да се взема за предотвратяване на грип и остри респираторни вирусни инфекции. В допълнение то има антибактериално, противогъбично, инсектицидно и антихистаминово действие. То се окислява бързо и трябва да бъде защитено от светлина и се съхранява само в хладилника.

Сух екстракт от маточина и основен състав от маслото често се включват към лекарства със спазмолитично и седативно действие. Те най-често се предписват за функционални нарушения на нервната система, безсъние, стомашни спазми, психосоматично и сърдечни заболявания, за повишаване на апетита.

Чай от маточина.

Основните терапевтични свойства на чая с маточина са успокоително, спазмолитично и възстановително. Той е показан за нервни, раздразнителни хора, които са обект на редовен стрес и имат ниска толерантност при стрес.

Вземете 3 ч. л. нарязани супени листа от билката. Добавете ги към 300 мл завряла вода. Затворете с капак и оставете да киснат за 15 минути.

Запарката се взема топла. Може да изглежда, че 3 чаени лъжички в чаша вода е твърде висока доза. Но при различни симптоми на невроза и безсъние са препоръчани доза, която ще даде седативен ефект. Тя може да се регулира – чрез поставяне 1, 2 или 3 супени лъжици в зависимост от индивидуалната поносимост и състояние. Препоръчваме да сложите мед в чая – той увеличава седативните свойства на билките.

Отвара и инфузия

Как да варим билката маточина така, че да запазим най-много хранителни вещества в нея?

Приготвяне на отвара

Вземете супена лъжица от билката. Добавете я в чаша завряла вода и я варете 1 минута. Остава да престои захлупена за 40 минути и се филтрува.

Употребява се само по половин чаша сутрин и вечер преди хранене. За външно приложение се прави концентрирана отвара от маточина. В чаша вряща вода се слагат 4 супени лъжици билки и престояват по-дълго. Тази отвара се използва под формата на лосиони, и се добавя към калните бани.

Приготвяне на гореща инфузия

Вземете 1 супена лъжица от билката. Залива се с чаша завряла вода. Кисне час и се филтрува. Този метод елиминира приготвянето до кипене. Дозировката е същата – половин чаша 2 пъти на ден. Можете също така да подготвите гореща лапа. За да направите това, листата от маточина се добавят във вряща вода, увиват се в кърпа и се прилагат към болезнени стави и циреи.

Получаване на студена инфузия

Вземете 1 супена лъжица суровини. Залейте ги с чаша студена преварена вода. Престоява 4-6 часа и се прецежда през цедка.

Инфузията е богата на витамини. Тя се взема предвид не само като успокоително, но и като тоник, имуностимулант, повишаващ апетита агент.

Алкохолна тинктура

Какво е приложението на тинктурата от маточина в медицината? Индикациите са за всички от посочените по-горе диагнози и симптоми. По-често се употребява за сърдечни заболявания и неврози. Също така се прилага в пременопаузно състояние, заболявания на панкреаса, черния дроб, възпаление на дихателната и пикочно-половата система, жлъчния мехур и диабет.

Приготвяне

Вземете 1 част от билката и 3 части 40% алкохол. Престояват 24 часа на топло. Прецежда се. Можете да пиете по 20 капки трикратно за деня преди основното хранене. Еднократната доза се разрежда в половин чаша вода.

Тинктура за външна употреба от маточина

Взема се 1 част билки и 5 части от 70% алкохол. Престояват 7 дни на топло място и остава да се прецеди. Тинктурата се използва за втриване на пациенти с подагра, ревматизъм, невралгия, изплакване на устата с възпаление на венците, също и при зъбобол. Препоръчва се, тя да се разреди при пряк контакт с кожата и лигавицата.

Маточина лечение.

Билката може да бъде полезна за жените

В пременопауза. Споменатите успокояващи свойства на билката може да помогнат за облекчаване на раздразнителност, тревожност и атаки по време на менопауза. Маточината дава благоприятен ефект върху емоционалната сфера на жените, нормализира обмяната на веществата и хормоналния баланс.

Бременност. Мента и маточина по време на бременност – те са едни от най-сигурните билки, но те не могат да се включат, защото са възможни ефекти върху хормоните. Назначаване на билките може да направи само един лекар, като се вземат предвид индивидуалните особености на жената и тежестта на симптомите. Те се употребяват като се правят отвари и настойки като успокоително, спазмолитично, леко газогонно средство, за нормализиране на храносмилането и съня. Най-често се предписва чай с маточина през бременността в умерени дози, но алкохолна тинктура е противопоказано да се взема. Маточината често се предписва за бременните жени в ранните етапи: тя помага при токсикоза през първото тримесечие, намалява гаденето и повръщането, нормализира апетита, облекчава повишената тревожност и сълзливост.

Кърмене. Маточината е от лактогонните билки. Когато майката кърми може да приема само водни отвари, инфузии или чай. Препоръчва се също така да се повиши лактацията с приготвянето на билкови чайове с маточина, анасон, риган, копър, хмел, градински чай, орех.

Ползи за мъже

От древни времена, ароматната маточина се счита за билка за жените. Поради това, има мнение, че за мъжете тя е вредна, тъй като намалява потентността. Тази информация не е научно доказана. Никъде в инструкциите за медикаментозните растения маточина или мента, не е посочено, че това се отразява отрицателно на потентността на мъжете. Не е наблюдавана разлика в показанията при приемане на маточина. Също така както за жените, тя е полезна и за мъже с нарушения на съня, в храносмилателната система, нервни разстройства, стрес, раздразнителност, сърдечни заболявания. В умерени дози няма да даде някакви вреди на здравето и силата на мъжете.

Най-важното е да се запомни, че от препарати въз основа на маточина се притъпяват психическите моторни реакции и степента на концентрация. По тази причина не трябва да се приема лекарството при управлението на автомобил, професионални дейности, свързани с режещи машини и инструменти.

Козметика

Билката често се използва в козметиката, където се добавя като ароматизираща съставка в козметични продукти – кремове, лосиони, маски, шампоани и сапуни. Нейните свойства са от полза и за дамите за косата и кожата, и затова е добре да се познават добре и да се знае как да се използва. Полезните й свойства приложими в козметиката са следните:

Подобрява цвета на кожата.

Подмладява и прави кожата стегната и еластична.

Премахва излишните мазнини.

Стимулира обмяната на веществата.

Успокоява кожата, премахва раздразнението и лющенето по нея.

Намалява възпалението, с билката се обработват пъпки и акне.

С отвари и запарки се изплакват косите, което им дава здрав цвят и блясък.

Тя помага да се отървете от пърхота и укрепва косата.

Особено популярно е етеричното масло от маточина за коса и кожа. То се използва в маски против стареене и подхранващи маски, лосиони за тонизиране, релаксираща и успокояваща вана.

Основните полезните свойства на маточината са успокоително и спазмолитично. Затова билката се отнася до растенията на първо място при неврози, безсъние, спастична болка в стомаха и червата, главоболие, сърдечни болки. На второ място е използването на билката при заболявания на храносмилателния тракт. Също така, тя е широко използвана в дерматологията и козметологията.

Сироп от маточина.

Приготвят се 10-15 стръка маточина, 1 кг захар, пакетче лимонена киселина и литър вода. Маточината е най-ароматна, когато се бере преди да е цъфнала, затова е задължително да се бере през този период. Стръковете и листата се измиват добре, ръсят се с лимонена киселина и отгоре се заливат с водата. Така се оставя да престои поне 48 часа в хладилник и се прецежда. Идва ред на захарта, която я добавяме и бъркаме до пълното й разтваряне.

Готовият сироп от маточина се пресипва в бутилки, които се съхраняват в хладилник.

Предлага се и друг вариант – стерилизира се за 5 минути капачката и така се консервира за цялата година.

Сиропът може да се разрежда със сода или с вода, с което се получава много освежаваща напитка за през лятото.

Чай от маточина бебе.

Ползи за деца

Чай с мента е разрешено да се дава на бебета. Тази билка често се включва за успокояващи, спазмолитични нужди за деца. След като бебетата се наспят добре, те са по-малко капризни. Тя също така помага при колики, метеоризъм, храносмилателни смущения.

Индивидуална непоносимост на билката. Преди да започнете да я давате на бебето си, трябва да се консултирате с педиатър. Лекарят предписва са определана възраст и дозиране в проценти. Също така, билката можете да дадете на деца със симптоми на хиперактивност, с лош сън и без апетит.

За приготвянето на чай от маточина за бебета, смесете листа от мента и маточина и цвят от лайка в равни количества. Сложете лъжица от изсушените билки в 300 мл завряла вода и ги запарете за четвърт час. Остава да прецедите и да давате на бебчо при необходимост, вместо вода. За подобряване на успокояващото му действие, можете да добавите и малко дилянка или лавандула. Чаят е натурален и безопасен, и може да се употребява от майката и детето без прекаляване за повече време.

Маточина отглеждане.

Основните полезните свойства на маточината са успокоително и спазмолитично.

Основните полезните свойства на маточината са успокоително и спазмолитично.

Ароматната маточина трябва да се бере според някои билкари преди прецъфтяването, до средата на юли, защото, след това губи полезните си свойства. Според други обаче листата би трябвало да се берат през периода на цъфтежа от месец юли до септември като се суши на сянка под стряхата и вентилираните тавани. В народната медицина от маточината се правят тинктури, отвари, а във фармацевтичната индустрия и прахове в желатинови капсули.

Подготовка за зимата. Нарежете цялата надземна част на растението. Препоръчва се те да бъдат вързани на букети и да висят вързани на тавана, може да се разпрострени в тавански помещения, веранди и навеси с достъп до свеж въздух. След изсушаване на билката се отделят само листата и цветовете, а грубите клони и стебла се отделят.

Съхранение. Препоръчва се да се съхранява като етерично масло в плътно затворен съд за срок от 2 години.

Особености на отглеждането. Храстите се засаждат в началото на пролетта, на разстояние 30-40 см един от друг. Достатъчни са 3 храста, за да се получи добра реколта от растението. Размножаването на растенията става чрез разделяне на храстите. Обича топлината, не понася студа и горещото време. Маточината изисква поливане и торене на почвата с химически торове. При благоприятни условия, се разраства бързо и около главния храст образува издънки. Лесно се вкореняват младите клонки, които се забиват в земята и се поливат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Маточина – чай от билката за вашето здраве и спокойствие

  1. Много е полезна тази информация за билката “Маточина “ ! От тази информация за качествата на невероятната билка всеки може да извлече полза за своето здраве , особено пък когато се отнася за сърдечните
    проблеми , например високо кръвно , пък и не само за това ! Маточината както и Ментата имат такива полезни качества , че всеки може да се възползва от този дар от природата !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *