Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

Маслен извлек от мащерка помага при парализа, множествена склероза, мускулна атрофия, ревматизъм и навяхвания

В планината или на село в градинката, дъхавата и лечебна мащерка ни пленява цял живот с прекрасния си аромат и здравословни качества.

Тя се бере докато е разцъфтяла и се суши, а после от нея се приготвят много лечебни смеси, чай, отвари и маслен извлек.

В нашата народна медицина чай от мащерка се прилага при заболявания и възпаления на дихателните пътища и белия дроб. При заболявания на дихателните пътища, много силно затлачване на бронхите и бронхиална астма, та даже и при магарешка кашлица комбинацията от равни количества мащерка и остролист живовляк е старо изпитано средство.

мащерка

Маслен извлек от мащерка помага при парализа, мултиплена склероза, мускулна атрофия, ревматизъм и навяхвания

В чаша студена вода се слагат парченце лимон и една чаена лъжичка смес от билките и се оставя половин минута да се изкисва. След това се вари, прецежда и се пие много горещ, на глътки. Четири-пет пъти на ден се приготвя от този чай, който е добре е да е пресен. Той може да се пие и при опасност от развитие на пневмония.

Билката мащерка се използва много успешно и при стомашни и менструални спазми, както и при спазми в корема. Пие се два пъти дневно чай, който се приготвя като препълнена чаена лъжичка мащерка се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да изкисва.

Маслен извлек от мащерка пък се прилага при парализа, апоплектични удари, множествена склероза, мускулна атрофия, ревматизъм и навяхвания. Цветовете на билката се пълнят в стъклен буркан и се заливат с олио или зехтин. Бурканът се оставя да престои 10 дни и после с това масло се мажете.

Тинктурата от мащерка пък служи за разтривка с цел укрепване на ставите и помага на болните от множествена склероза. Набраните на обедно слънце съцветия се сипват без да се тъпчат в бутилка до гърлото. Отгоре се заливат се с 40%-тов спирт или ракия се оставят 14 дни на слънце.

Чай или баня с мащерка помага много при нервни, чувствителни и неспокойни хора. При деца може да направите възглавничка, в която да сложите от билката и детето да спи върху нея.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *