Мащерка – чудодейна билка и доказан лек за много болести

Уникалната билка мащерка е един невероятен природен дар за нашето здраве, която намира приложение и като подправка в кухнята, полезна против стрес

Съдържание на статията: Мащерка. Лечебни свойства на билката мащерка. Чай от мащерка. Чай от мащерка при бременност. Народни рецепти с мащерка. Сироп от мащерка. Масло от мащерка цена. Отглеждане на мащерка. Мащерка отглеждане в саксия. Готвене с мащерка.

Мащерка.

Красивата мащерка е вид многогодишни тревисти растения, също и малки храсти, достигащи до височина от 40 см. Тя е от род Мащерка (Thymus), който има около 350 вида ароматни растения растящи с произход от западното Средиземноморие на Европа и Южна Европа, и е разпространено освен в Стария континент и в Азия и Северна Америка като в Северна Америка вероятно е била принесена от преселниците. Среща се и в Северна Африка. Няколко от нейните видове имат отделно свои няколко хемотипа.

Нейните стъбла са тънки, а листата й са вечнозелени и са подредени в срещуположни двойки в повечето видове с овална форма, малки и ненарязани, с дължина между 4 и 20 мм. Цветовете са разположени в терминални гъсти съцветия, които имат неравни чашки с горна триделна устна и долна цепната устна. Венчето на мащерката е тубуларно, с дължина 4-10 мм, с бяло, виолетово или розово оцветение.

Билката мащерка е ароматно растение, растяща най-вече върху каменисти склонове и в дефилета. Нейните стъбла са разпръснати по земята, а красивите й розови – лилаво малки цветове, са събрани в пакети. Родът на това многогодишно растение има голям брой видове – кимова мащерка (Thymus herba-barona), пиринска мащерка (Thymus perinicus), мъхната мащерка (Thymus pseudolanuginosus), пълзяща мащерка (Т. serpyllum), декоративна, обикновена (Thymus vulgaris L.), сибирска, кримска и други.

Всички тези видове не се различават много една от друга и да имат по същество един и същ състав на хранителни вещества. Противопоказанията и терапевтичните свойства на това растение трябва да знае всеки, който реши да го използва като лекарство. Това цвете има маса полезни свойства, които са били успешно използвани в народната медицина.

Познатата ни като градинска или обикновена мащерка (Thymus vulgaris L.), и другата известна като пълзяща или дива (планинска) мащерка (Т. serpyllum), са две вечнозелени подобни растения, от семейство Устноцветни (Lamiaceae).

Дивата мащерка обитава пасища, равнинни местности и планински райони с умерен климат. Тя образува ниски, дълги, пълзящи стебла и затова е получила наименованието serpyllum имащо значение „подобен на змия“.

“Фигурин

Както и останалите видове тя цъфти на слънчеви места, но и върху каменисти сухи поляни и брегове, има свойството да отблъсква белокрилките. За пчелите е много привлекателна, които добиват от нея много ароматен мед.

Растението е познато от Древността с вълшебните си кулинарни и лечебни качества. Пиенето на чай през лятото според преданията, създава във въображението на хората образа на танцуващи феи. С разцъфналият цвят от машерка, девойките се закичвали и така демонстрирали желанието си за романтична връзка.

Наименованието Thymus на гръцки означава кураж и вероятно идва от свойствата на билката. Гръцките народни лечители вярвали, че тя вдъхва кураж на войниците. На древните гърци се харесвал нейния силен аромат и със стръковете й натривали гърдите си.

Древните римляни са вярвали, че малко ароматна мащерка добавена във водата за къпане им увеличава енергията. Освен това поставяли мащерка и в постелята си, за да гонят кошмарите и меланхолията. Силният й аромат бил използван, за дезинфекция и за да гони молците.

Обикновената мащерка (T. vulgaris) се използвана главно като зелена подправка. Нейният произход е то Средиземноморието и е най-подходяща за отглеждане на добре отводнени почви и както всичките й видове обича да расте на слънце.

Кимовата мащерка (T. herba-barona) има силна миризма на ким и се използва както като декоративно растение, така и като подправка.

Цитрусовата мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) е също популярна подправка, със селектирани сортове, с миризмата на различни цитрусови плодове.

Мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) и дивата мащерка (Thymus serpyllum) не са подправки, но са лечебни и атрактивни декоративни растения.

Дивата е и важен източник на нектар за пчелите, както и всички видове, но дивата мащерка покрива скалисти сухи почви на големи площи в Южна Европа (специално известна с този вид мед е Гърция) и Северна Африка, а също и в някои терени в Катскилските планини и Бъркшърските планини в североизточната част на САЩ.

Видовете мащерка от рода Thymus се използват за храна от ларвите на някои видове пеперуди като Coleophora видовете и Chionodes distinctella, C. lixella, C. struella C. niveicostella, и C. serpylletorum (като последните три изключително се хранят само с Thymus).

Тя е една много ароматна билка, която цъфти почти през цялото лято. За терапевтични цели, се използва тази част, която расте над земята. Трябва да се отреже по време на изобилния й цъфтеж, препоръчително е това да става сутрин, и се суши на сянка, разстлана на тънък слой, в проветриви помещения или на окрито. Мащерката в целия свят се радва на заслужена „уважение“ от огромен брой хора. Стойността й на първо място се определя от богатия й състав и полезните й свойства. В този храст са намерени етерични масла, обогатени с тимол, широко използвани в производството на фармацевтични продукти и козметика. В билката се съдържат танини, витамини, мазнини и смоли, както и минерални соли и смола. Особено забележително набор от органични киселини, сред които е и урзолова, която е доста, и други редки компоненти.

Билката мащерка с латинското име Thymus е маломерен полухраст с много ароматни цветове и листа. Тя съдържа голям брой фенолни съединения, който се считат за една от основите на ароматните растения. Цъфтежът й започва през май и свършва през септември (разбира се, в зависимост от зоната на растеж).

Пълзящата или дива (планинска) мащерка (Т. serpyllum), се използва широко:

– в готвенето (например, включена е в известната френска подправка „Билки от Прованс“);

– в парфюмерията;

– като най-често срещаната съставка в билкови чайове;

– в алкохолната промишленост;

– като трева с високи медоносни свойства;

– като декоративни растения;

– и разбира се, в областта на медицината и особено в билковата медицина.

Пълзящата мащерка отдавна е известна със своята терапевтична стойност. Нейните листа, цветове и масла са били използвани при лечението на много заболявания от древни времена. Тя се предлага в прясна и изсушена форма. Прясната мащерка е по-ароматна и се продава в пакети от клонки. Едно клонче се състои от отрязаното стебло, в двойка с листа или пъпки. Тя също може да се използва в готвенето.

Лечебни свойства на билката мащерка.

Химичен състав

Богатият химичен състав определя полезните свойства на растението. Надземната му част включва:

етерично масло, което съдържа голямо количество тимол и карвакрол, както и пинен, терпинен и;

– флавоноиди;

– органични киселини – олеанолова, урзолова, тимунова, тритерпенова, хининова, кафейна;

– танини;

– мазнини;

– витамини С и от група В;

– минерални соли;

– сапонини;

– смоли;

– смоли;

– горчиви вещества.

Етеричното масло е безцветно или жълта течност със силна миризма. Маслата получени от свежи растения са 0,1-0,5%, а от сушените е 0.8-1.2% от сухото вещество. Всички полезни свойства на мащерка са от етеричното масло и от другите съставки.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на мащерката са разнопосочно. Дори великите Авицена и Теофраст са я считали за божествено растение, което не само помага при лечение на заболявания, но също така ни помагат да се удължи живота. Какви са свойствата на това ароматно растение?

Мощното антисептично действие позволява използването му за лечение на възпалителни процеси с различна локализация под формата на препарати за вътрешно приложение, инхалация, изплакване при тонзилит, стоматит, гингивит, ларингит, фарингит, остра респираторна вирусна инфекция, халитоза, възпаление на матката.

Отварата се използва се за измиване на рани, включително, гнойни, язви, за лосиони на акне и фурункули;

Отхрачващото и бронходилататорното действие са ефективни при лечение на продължителен бронхит и кашлица, и магарешка кашлица;

Билката действа потогонно, следователно е полезна, когато температурата се покачва с придружаващи възпалителни заболявания;

Аналгетичните свойства на билката мащерка помагат за облекчаване на болката при ишиас, неврити, травми, стомашно-чревни колики, гастрит, метеоризъм и запек. Тя се препоръчва за жените при болезнена менструация;

Антиспазмолитичното й действие позволява използването й при високо кръвно налягане, мигрена и силно главоболие;

Нормализирането на чревната биоценоза и благоприятният й ефект върху храносмилателния тракт, помагат при дисбиоза, ферментация, за подобряване на апетита, болести на червата и стомаха;

Тя е ефективна при заболявания на ставите. Външно се използва под формата на лосиони, лапи и вани за ревматизъм, артрит и подагра;

Приспивателните и успокояващите свойства на растението имат благоприятен ефект върху нервната система, при депресия, нервност, безсъние;

Мащерката се използва за лечение на простатит и импотентност при мъжете;

Намалява подуването и възпалителните процеси при пчелни ужилвания;

Действа и диуретично, тонизиращо и се използва като антипиретичен агент (понижава температурата).

Традиционните лечители използват билката мащерка при алкохолизъм: тя помага за премахване на алкохолна интоксикация, има хепатопротективно действие, премахва продуктите на разлагане на етанола. Паралелно с това допринася за отвращаване към алкохола до пълното му нетърпимост;

Чаят от мащерка подобрява производителността, повишава общия тонус, помага да се справяме с хроничната умора и подобрява имунната система.

Антимикробните и противовъзпалителните свойства на тази билка действат за лечението на много заболявания на дихателните пътища като бронхит, пневмония, туберкулоза и други.  Мащерката е мощен естествен антибиотик, и затова се използва при следните заболявания:

– цистит, нефрит и други възпалителни заболявания на пикочо-половата система;

– язви, рани, изгаряния и други увреждания на кожата;

– магарешка кашлица;

– за устата – премахва бактериите, заздравява венците и премахва лошия дъх.

Билката мащерка има положителен ефект върху храносмилателния тракт и действа антипаразитно. Подобрява секрецията на стомашен сок и я стимулира. Благодарение на всички тези свойства, се използва за премахване на дисбиоза и за лечението на гастрит. В допълнение, това растение забавя процеса на развитие на микрофлора с инфлуенца в стомашно – чревния тракт.

Мащерката се използва под формата на отвари, тинктури, лосиони, чайове, инхалации и други. Това също е част от лекарствата на народната медицина. В допълнение към вътрешната и външната употреба, банята с това растение не само може да ви помогне да се отпуснете след тежък работен ден, но и за облекчаване на болките в ставите, последици от натъртвания, ревматизъм. От сушени билки, увити в ленен плат, може да се направи лек за безсъние. Мащерката, която можете да си купите в аптеката или ако е възможно, да си я съберете, е добър анти-стресов агент.

За здравето на костите

Мащерката е източник на витамин К, желязо, калций и магнезий. Тези минерали играят важна роля за здравето на костите чрез насърчаване на правилния растеж на костите и тяхното развитие, както и да доведат до намаляване на риска от техни заболявания. Мащерката помага за поддържане на здрави кости и превенция на заболяванията. Към това се прибавя и факта, че мащерка има обезболяващ ефект и с това се получава едно отлично средство за болки в ставите.

Може да се използва за лечение екстракт от мащерка и корен от бяла ружа. Той е доказан лек за магарешка кашлица при деца и в случая за здравето на костите, който сме описали по-долу към рецептите от народната медицина. Дозата за възрастни е 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Успоредно към възпалените места се наслагва топла лапа от приготвения екстракт.

Контрол на кръвното налягане

Водният екстракт от мащерка помага за увеличаване на кръвното налягане при хипотония и за нормализирането му. Листата на това растение са богати на калий, който помага за поддържане на кръвното налягане и на сърдечния ритъм под контрол. Плюс това чаят от мащерка има леко диуретично действие, което улеснява извеждането на излишните течности от организма. Разбира се, това не е панацея, но добър постоянен помощник.

Чаят от мащерка трябва да се пие по определена закономерност при хипотония, редуващ се с други чайове, за нормализиране на кръвното налягане.

Мащерката подобрява зрението

Билката мащерка е богата на витамин А, който е мастно-разтворим витамин и антиоксидант. Той помага за поддържане на доброто зрение и за минимизиране на очните заболявания. За по-ефективно лечение с мащерка, тя се използва под формата на чай и като подправка за различни ястия.

Антибактериални свойства

Антибактериалните свойства на мащерката са ефективни срещу различни видове бактерии и гъбички. Екстрактът от масло то мащерка има способността да се бори срещу щамове, устойчиви на антибиотици от различни видове бактерии. Той помага да се убиват бактериите както вътре, така и извън тялото. Отварата от мащерка се използва и за дезинфекция на кожата и нейните повърхности.

Неприятна миризма

Антибактериалните свойства на мащерка я превръщат в едно от най-популярните средства за премахване на лош дъх, тъй като помага в борбата с бактериите и инфекции в устата. Увеличението на бактериите в устната кухина е отговорно за появата на неприятни миризми в устата. Мащерката се използва като съставка в търговските антисептични води за лечение на устата и венците.

Укрепва имунната система

Мащерката е богат на антиоксиданти, които поддържат здраво тялото чрез предотвратяване на инфекции и заболявания. Като мощен антиоксидант, мащерката може да помогне за защитата от щети, причинени от свободните радикали. Тя се смята за отличен източник на енергия за човешкото дълголетие. Летливото масло от мащерка също активира мозъчната активност, като същевременно се запазват здравите клетки и се забавя процесът на стареене.

Подобрява храносмилането

Чаят от мащерка е известен за насърчаване на доброто храносмилане и за намаляване на отделянето на газове и подуването на корема. Тази билка съдържа етерични масла, които могат да лекуват чревни спазми. Използва се при стомашни болки и болки в червата. Като страничен ефект, използването на чай от мащерка (в резултат на създаването на работата на червата), често помага да се отървете от проблеми с кожни обриви и акне.

Потенциални противоракови свойства

Чудодейната мащерка е уникален лек за много болести и състояния.

Чудодейната мащерка е уникален лек за много болести и състояния.

Проучванията са доказали, че съставките, намиращи се в екстракта от мащерка, могат да предпазят от рак на дебелото черво. Редовната употреба на мащерка е доказано, че причинява клетъчна смърт на раковите клетки

Противовъзпалителни свойства

Според изследванията мащерката съдържа противовъзпалителни свойства, които са ефективни при предотвратяване на общо хронично възпаление в организма.

Противопоказания

Въпреки всички положителни свойства на ароматната мащерка, тя има и редица противопоказания, които е необходимо да се знаят, за да не се навреди на здравето.

– Тя е строго забранена за хората, които страдат от предсърдно мъждене.

– Това растение е противопоказано за бъбреците и черния дроб. Това се дължи на високото съдържание на тимол.

– Също така, да не използват препарати на базата на мащерка, хора, чиято история е обременена с такава диагноза като церебрална – атеросклероза.

– Заболявания, които се характеризират с висока киселинност на стомашно – чревния тракт, не „понасят“ мащерка.

– Намалена функцията на щитовидната жлеза – при такава диагноза също е сериозно забранено използването на това растение.

– Бременните жени и кърмачките трябва да използват мащерката с повишено внимание.

– Ако сте свръхчувствителни към нея.

И по-важното – както и за всякакви други билки, терапията с мащерка трябва да се прави на курсове със задължителните почивки! Много дългата и редовна употреба на мащерка, дори и под формата на чай, може да подобри здравето, но и да създаде допълнителни проблеми. 

Чай от мащерка.

Билката мащерка се прилага в различни дозирани форми, всяка, от които има показания. Всички те са нужни просто, за да се приготви и с правилна, редовна употреба помага при лечението на много заболявания.

Чай от мащерка. Най-популярната дозирана форма. Варят се 1 чаена лъжичка сушени или пресни цветове от мащерка в 200 мл кипяща вода за 10 минути, филтрува се през цедка и се пие като обикновен чай. Към чая можете да добавите мед. Той помага при лечението на бронхите и белите дробове и на УНГ болести, хипертония в ранните етапи, както и за укрепване на имунната система. Този чай е естествен афродизиак и помага за повишаване на либидото. Лятото утолява жаждата, а през зимата – затопля, след като сте се разходили по улицата.

Чай от мащерка при бременност.

За бременните жени, лечението с мащерка може да бъде само с разрешение на лекар! Чай от мащерка за бременни жени може да се пие като добър диуретик, за да се отърват от прекомерното подуване. Плюс това, този чай е склад на витамин С. Но някои проучвания показват, че мащерка може да повиши тонуса на матката, което е изпълнено с много сериозни последици.

Народни рецепти с мащерка.

Инфузия при неврологични проблеми (безсъние, нервност ). Приготвят се 15 г суха билка и се сваряват в 200 мл кипяща вода, запарват се за половин час и след това се прецежда. Вземайте по 2 лъжици 2 пъти (сутрин и следобед) и 2 часа преди лягане се пие ¼ чаша.

Инфузия при ниска киселинност, както и за бронхит и суха кашлица. Вземете 10 г сушена билка и я добавете в чаша завряла вода, оставя се в продължение на половин час да се запари, и се филтрува. Вземайте по супена лъжица два или три пъти дневно при гастрит, 1-2 супени лъжици до 4 пъти на ден при респираторни заболявания.

Инфузия за ишиас, артрит и парализа. Вземат се по 10 грама сух материал и се заваряват в 200 мл гореща вода, запарват се за 15 минути. Взема се 20 мл по три пъти на ден.

Инфузия за изплакване при заболявания на устната кухина и гърлото. Две лъжици сушени билки се варят в 200 мл завряла вода, и се запарват за 1 час. Изплаквайте с тази инфузия 3-4 пъти на ден.

Баня за мускулите, за ставен ревматизъм и невралгия, полезна и за безсъние. Вземете 200 г мащерка и я изсипете в 2 литра вряла вода, да се запари за два часа. Правете по една баня за 15 минути, веднъж на 2 дни.

Вани за деца. Мащерката се използва за къпане на неспокойни деца, които имат проблем със спането. За баня за бебета е достатъчно да се ползва 10-20 мл инфузия, направена съгласно рецептата по- горе.

Тинктура подходяща за разтривания при болки, натъртвания и настинки. Сложете 30 г натрошена мащерка, поставете я в стъклен буркан и добавете 150 мл алкохол. Преместете буркана на тъмно място и го дръжте там за 14 дни. След това го прецедете и го използвайте по предназначение.

Уникалната билка мащерка е един невероятен природен дар за нашето здраве, която намира приложение и като подправка в кухнята.

Уникалната билка мащерка е един невероятен природен дар за нашето здраве, която намира приложение и като подправка в кухнята.

Универсална тинктура с вино. Вземете 100 г изсушен материал и го сложете в литър сухо бяло вино. Оставя се за седмица като през това време се разбърква бутилката веднъж на ден. Довежда се до кипене, отстранява се от огъня, престоява 4-6 часа, филтрува се. Пие се по 2-3 пъти на ден по 30 мл преди храна. Тинктурата много добре подобрява здравето, имунната система, увеличава продължителността на живота, лекува настинки, премахва стомашно-чревни спазми, облекчава главоболието и помага в борбата със стреса и безсънието.

Средство за подобряване на потентността. Две лъжици сух нарязана билка се изсипва в 100 мл кипяща вода, оставя се за 2 часа да се запари. Полученото средство се взима по 50 мл по 2 пъти на ден преди хранене.

Масло от мащерка

Масло от мащерка

За сън. При хронично безсъние и стрес, се ушива торба от плат и се пълни със сушена билка мащерка и се поставя до главата.

Инхалации за вдишване. С нея се оказва добра помощ на бронхите и при белодробни заболявания с трудно отхрачване. На литър вода се слага шепа от сушената билка и се вари, и се вдишва парата й за 10 минути, главата се покрива с кърпа.

Подхранващо масло за суха кожа. Една супена лъжица сушена мащерка се изсипва в стъклен буркан, въвежда се 100 мл зехтин, студено пресован, престоява 1 ден и се този състав се запарва на водна баня за 3 часа. Полученият препарат се прецежда през тензух и се съхранява в хладилник. Трябва да се прилага ежедневно върху кожата вечер за 10-15 минути, и се изплаква с топла вода.

Рецепти с комбинации от билки

Успокояваща рецепта, препоръчвана за тежка депресия. Приготвят се по равни количества сушени билки: мащерка, хмел, див пелин, риган, коприва, пача трева, ранилист, разбъркайте ги добре. След това се вземат 15 г от тази смес и се слагат в 500 мл вряща вода да се варят за половин час на топло и се прецеждат. Взема се по 50 мл сутрин и половин чаша 2 часа преди лягане.

Рецепта за лечение на първични етапи на хипертония. Пригответе 3 части мащерка, по 2 части теснолистна върбовка и риган и 1 част от лайка. Към 15 грама от тази смес добавете половин литър завряла вода и се оставя да престои 40 минути, взема се четвърт чаша три пъти на ден.

Рецепта за копривна треска, уртикария. Вземете 20 грама обикновен хмел, коренища и корени от валериана, мащерка, маточина. Добавете 8 грама от билковата смес в чаша гореща вода и я оставете да се запари за 30 минути. Изконсумирайте получената течност през деня.

Рецепта за косопад. Смесват се равни количества от мащерка, коприва, листа бреза, шишарки хмел. Вземете 20 грама от сместа и го добавете към литър вода, оставя се да поври на слаб огън за 15 минути, запарва се за половин час. Използва се за изплакване на главата или за втриване в корените на косата.

Екстракт от мащерка и корен от бяла ружа е доказан лек за магарешка кашлица при деца. Първо се приготвя обикновена отвара от мащерка – 15 г билка на 200 мл вода и отделно обикновена отвара от корен от бяла ружа – 10 грама корен на 200 мл вода. След това тези две отвари се смесват и се изпаряват на водна баня до половината. Към екстракта се добавя мед и се дава на болното дете по чаена лъжичка 20 минути преди хранене 3 пъти на ден. Дозата за възрастни е 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Сироп от мащерка.

Сироп за кашлица. Препаратът е подобен на този от аптеката, но можете да си го приготвите и в домашни условия. Вземете малка китка цъфтящи растения, добре ги измийте, и ги оставете да изсъхнат. Изсипете нарязаната мащерка в около 450 мл вода и я поставете на слаб огън, така че водата да заври, и се вари, докато остане наполовина. Отварата се оставя да изстине, след това към нея се добавя сока изцеден от 50 грама чесън (ако се прави сироп за деца, след това добавете чесъна) и 300 грама качествен мед. Сместа се разбърква и се съхранява в хладилник в затворен буркан. Вземайте по чаена лъжичка 2 пъти на ден при настинки, храчки, УНГ заболявания. Сиропът се съхранява за дълъг период от време, до шест месеца.

Сироп за заболявания на стомаха и червата. Прясно цъфтяща мащерка се промива, суши се, нарязва се на малки парчета и се поставя в стъклен буркан на слоеве, поръсва се със захар и се натиска надолу на товара и се оставя на тъмно за 2 седмици. Полученият сироп се излива в друг буркан и се покрива с капак. Вземайте по чаена лъжичка 3 пъти на ден с чай.

Масло от мащерка цена.

Био етерично масло от билката мащерка 10 мл се продава за 48 лв. от сайта freen.bg. Марката е Ecomaat. То е много добро като дезинфектант, и в много случаи е по–силно дори от други химически лосиони за дезинфекция. Подобрява притока н кръв и е полезно при ниско кръвно.

Аптека Фрамар предлага друга марка на сайта им apteka.framar.bg, която се казва Етерика. Продава се в шишенце с грамаж от 5 мл и струва 7 лева.

Друго предложение има от Bomb kosmetiцсs за 10 мл с цена от 12,80 лева, на сайта bomb.bg.

Маслото от билката мащерка се използва за ароматерапия, за вана, за инхалации, гаргари и масаж.

Отглеждане на мащерка.

 

Мащерка отглеждане в саксия.

Готвене с мащерка.

Мащерката е една от многото пресни билки, използвани в много италиански кухни. Ароматът на мащерка допълва южните италиански сосове на люти чушки и патладжани, и е използвана като първична билка в супи и яхнии.

Ако сте достатъчно късметлии да имате в изобилие мащерка, която расте в градината Ви, може да решите да се направите, както древните римляни са … да се къпете в нея, в нейна отвара разредена във водата на ваната! Гърците и римляните са смятали, че е много полезно добавянето на тази билка директно към техните бани,  и маслените екстракти от растението използвани за баня и масажни масла. Не е изненадващо, ако тази ароматна билка се използва също и като тамян.

Мащерката е била свързана със здравето и жизнеността, и се смята, че засилва очистването на организма. Днес нейното етерично масло тимол, все още има много терапевтични приложения – то е широко използвано като антисептик и дезинфектант и за инфузии от мащерка, и се смята за отлично средство за респираторни заболявания на гърлото … и дори за махмурлука! Мащерката също се казва, че помага за усвояването на мазни храни.

Тези средиземноморски билки, които сега се отглеждат в много региони на света, имат и много кулинарни приложения. Мащерката се използва широко в италианската кухня – в която е позната като „Тимо”, произнася се „тий-мо“ – и още повече във френската кухня. 

Въпреки че има около 350 разновидности на тази билка, най-често срещаните видове, използвани в готвенето са  Thymus vulgaris (обикновена мащерка),  Thymus citriodorus (цитрусова мащерка),  Thymus Herba-Barona (кимионова мащерка) и  Thymus serpillum (дива мащерка) – която е често срещана в Съединените щати. Обикновената мащерка, най-често се среща в Италия, е многогодишно растение с пикантен аромат.

При готвене с мащерка, не забравяйте да я добавите в ранния етап на готвенето, така че маслата и ароматът да имат време да бъдат освободени от растението. Тази билка е страхотна, когато се използва прясна, и се използва в много типични за Южна Италия сосове за спагети, които често са с чушки и патладжани. Мащерката също е много подходяща за много зеленчуци, включително домати и печени картофи. Много скара и печени на фурна рибни рецепти, като лаврак или кефал, подхождат за мащерка.

За печени меса и на скара, мащерката е подходяща с градински чай и розмарин. Когато правите ястия на грил, можете да получите добри резултати, ако се маринова месото за няколко часа преди печенето с тези три билки (мащерка, градински чай и розмарин), заедно с добро качество италиански зехтин и черен пипер. Мащерката се използва често в акции и яхнии – това е основен компонент на подправките the bouquet garni и herbes de Provence, които често се използват в италианска кухня – и в ароматните масла.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мащерка – чудодейна билка и доказан лек за много болести

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *