МЕЛАНОМЪТ е най-страшния кожен рак (ВИДЕО)

Главният причинител на най-страшния кожен рак меланом слънцето, става все по-опасно

 

Ракът на кожата се увеличава драстично. В пловдивския онкодиспансер над 7600 са болните. Не малко засегнати има и от малигнен меланом – най-опасния и неумолим кожен рак. Най-лошото е това, че той най-често се развива от бенки.

Главният причинител на най-страшният кожен рак меланом слънцето, става все по-опасно.

Меланомът е злокачествен тумор на кожата, който се причинява и развива от дегенерация на клетките меланоцити, които произвеждат пигмента меланин, който определя цвета на кожата и предпазва по-дълбоките слоеве от ултравиолетовите лъчи. Меланомът нараства много бързо и образува злокачествени образования – метастази по кожата, белите дробове, мозъка, надбъбречните жлези, черния дроб и лимфните възли.

Медиците определят пет основни признаци, по които се различава меланома. От събраните първи букви на всеки признак се получава думата „АКОРД”.

А – асиметрия, обикновено бенките са овални и симетрични, а меланомите имат неправилна форма. В болниците има специално устройство, чрез което може да се оцени бенката по 12 оси.

К – край. Краищата на бенките са равни, на меланома – назъбени.

О – оцветяване. Ако бенката не е оцветена еднакво или е променила цвета си, това е лош знак.

Р – размер. Колкото по-голям е размерът на бенката, толкова по-голяма е вероятността от развиване на меланом. Размер над 6 мм е пределен, след което нарастване е вече подозрително, макар че има и с размер 1 мм в диаметър.

Д – динамика. Наблюдават се всички външни промени и ако се наблюдават такива като нарастване на бенките, лющене, кървене, поява на струпеи, пукнатини, възпаление или внезапното им изчезване.

Ако забележите някой от тези признаци потърсете лекарска помощ, без да отлагате.

Демир бозан билки за бъбреци

Смъртността от меланом  в САЩ е само 5%, а в България е 95%. Причината е, че българите отиват много късно на лекар, а лечението е едно и също навсякъде. Много важно е ранното откриване и навременното му лечение.

От следния линк може да отворите една стара вече публикация за един мъж болен от най-страшният кожен рак, меланом в САЩ – от тук.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *