Кои са важните витамини, необходими при менопауза

Да се преодолее по-леко неприятната менопауза помагат някои витамини и микроелементи

Колкото и да се опитвате да задържите младостта, човешкото тяло има свой предел и неизбежно настъпва една не особено приятна възраст и за двата пола – за жените менопауза, а за мъжете – андропауза. През този труден период особено жените се нуждаят от много витамини и допълнителни минерали и микроелементи, за да бъдат по-здрави и пълноценни. Има особено полезни витамини, от които всяка жена в менопауза има нужда.

менопауза

Да се преодолее по-леко неприятната менопауза помагат някои витамини и микроелементи

Доста от жените през зрелия си период са пили противозачатъчни или са били подложени на хормонозаместваща терапия. По този начин те са лишавали организма си от важни витамини, и то най-вече от разновидностите на витамин В. Това е така, защото синтетичните хормони отслабват действието на витамините от В групата.

И тъй като те са особено полезни като комплект, за да се извършват жизненоважни процеси в човешкия организъм, недостигът им се отразява негативно на здравето. Така че първите витамини за менопауза, които трябва да си набавяте, са именно В-комплекс.
Дефицитът им предизвика умора, депресия, емоционална нестабилност, променливи настроения, загуба на паметта и на либидото.

менопауза

Да се преодолее по-леко неприятната менопауза помагат някои витамини и микроелементи

Следващият от полезните витамини за менопауза е витамин С. Той действа антистресово и има успокояващ ефект и не на последно място поддържа колагена, който е главният опорен протеин на кожата, костите, сухожилията и свързващите тъкани. В комбинация с калций, витамин С поддържа костите здрави.

“Демир

Друг полезен витамин за менопауза е витамин Д. Той съдейства за абсорбцията на калция в организма. Излагането на слънчева светлина внася в организма необходимите количества. Освен като хранителни добавки полезните витамини за менопауза могат да бъдат набавяни и с храната.

Диетолозите съветват жените в менопауза за се хранят с повече бобови и пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Съдържащите се омега 3 и омега-6 мастни киселини в сьомгата, скумрията, сардините и рибата тон също много помагат да се изживее много по-лесно и здравословно този особен и нетолкова приятен момент в живота на жените – неизбежната менопауза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *