Как да облекчите симптомите при менопауза

Жените в менопауза трябва да консумират по-малко сол, за да не задържат течности и да приемат повече витамини

Неприятната, но неизбежна в живота на жените менопауза е доста мъчителен и труден период в живота на нежната половина на човечеството. Тя започва да се проявява със симптоматика след 45-50-годишна възраст, но все по-често зачестяват случаи на ранна менопауза, когато симптомите започват да се появяват дори и към 40-годишна възраст. Жените, които са преживели този мъчителен период, знаят колко промени настъпват в женския организъм – топли вълни, зачервяване, напълняване, влошаване на съня, подуване на корема, проблеми с настроенията, изпотяване.

менопауза

Жените в менопауза трябва да консумират по-малко сол, за да не задържат течности и да приемат повече витамини

Според съветите на лекарите жените в менопауза трябва да поемат повече витамини. Те трябва да приемат повече цинк, калций, витамин В комплекс, които да си набавят както с храните, така и чрез хранителни добавки. Храните, полезни в този период, са цитрусови плодове като мандарини, портокали, грейпфрут, а така също богати на витамини храни, както и млечни продукти, които ще им дадат повече калций. Хубаво е млечните продукти да бъдат нискомаслени и да се предпочитат храни като кисело мляко, извара, козе сирене.
Против топлите вълни специалистите съветват да се ядат по-леки храни, повече соеви продукти, ленено семе. Трябва да се избягват мазните и тлъсти храни и меса, както и пикантните подправки.
Жените в менопауза трябва да консумират по-малко сол, за да не задържат течности и да намалят значително тютюнопушенето и алкохола, което ще снижи многократно риска и от сърдечно-съдови заболявания.
Голяма част от времето трябва да бъдат посветени на движението и спорта, тъй като те ще помогнат за укрепване на костите и няма да ви позволи да качвате излишни килограми.
Жените в менопауза може да хапват черен шоколад и пълнозърнести продукти, които ще запълнят липсата на витамин от В групата и магнезий. Те ще помогнат да намалите стреса и безпокойството.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *