Месечен цикъл-четирите фази на протичане

Месечният цикъл е сложен процес в женския организъм

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни като това се изчислява от първия ден на периода до деня, преди започване на следващия период. Между 11 и 14 години при момичета за първи път настъпва менструалния процес. До този момент те се развиват физически и вече имат пораснали гърди. Менструалният цикъл е сложен и контролиран от много различни жлези и хормони процес. Четирите основни фази на менструалния цикъл са менструация, фоликуларната фаза, овулацията и лутеалната фаза.

Месечният цикъл протича в четири конкретни фази

Под менструация се разбира настъпващото след смъртта на яйцеклетката изхвърляне на подготвения предварително за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума, протичащо с кръвотечение. Менструалната течност съдържа кръв, клетки от лигавицата на матката (ендометриума клетки) и слуз. Средната продължителност на периода е между три дни и една седмица, в зависимост от жената.

Фоликулярна фаза започва на първия ден на менструацията и завършва с овулацията. Фоликуло-стимулиращият хормон стимулира яйчниците да произвеждат около пет до 20 фоликула. Само един фоликул от всички ще узрее в яйцеклетка, докато другите умират. Това може да се случи на около 10-я ден на 28-дневен цикъл. Растежът на фоликулите стимулира лигавицата на матката, за да се сгъсти в подготовка за възможна бременност.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетката годна за оплождане. Процесът настъпва 14 дни преди края на цикъла или средно от 24 до 36 часа след повишаване на Лутеинизиращия Хормон. Продължителността на процеса трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа.

Лутеалната фаза: по време на овулацията, яйцеклетката се освобождава от своя фоликул, но разкъсаният фоликул остава на повърхността на яйчника. За следващите две седмици фоликулът се превръща в структура, известна като жълтото тяло. Тази структура започва освобождаване на прогестерон заедно с малки количества естроген. Ако оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката, тя произвежда хормони, които са необходими за поддържане на жълтото тяло. Жълтото тяло продължава да произвеждат повишени нива на прогестерон, които са необходими за поддържане лигавицата на матката.

Ако бременност не се случи, жълтото тяло вехне и умира, обикновено около 22-ия ден в 28-дневен цикъл. Спадът в нивата на прогестерона причинява лигавицата на матката да отпаднат. Това е известно като менструация. И цикълът се повтаря.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *