За профилактика на пикочните пътища помага мечо грозде

Отвара от мечо грозде помага при цистит, уретрит и други възпаления и проблеми на отделителната система

Още в древността хората са използвали лечебните сили на растението мечо грозде. Този вечнозелен храст се среща в почти цяла Европа и Северна Америка и вирее по сухи и каменливи места и иглолистни гори.

мечо грозде

Отвара от мечо грозде помага при цистит, уретрит и други възпаление и проблеми на отделителната система

В листата му се съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, урзолова киселина и фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, хиперозид, кверцетин, кверцетирин, свободен хидрохинон, етерично масло, мирицитирин, мирецитин, урсолова киселина. В плодовете на растението мечото грозде има и много високо съдържание на желязо, манган и витамин А.

Основната причина за широката му употреба при заболявания на отделителната система е, че ефективно ускорява изкарването на пикочна киселина от организма. Затова билката се използва често при заболявания като остър или хроничен цистит, както и при уретрит.

В съвременната медицина и фитотерапия екстрактът от мечо грозде се прилага при лечението на леки и средно тежки инфекции на пикочните пътища. Тази мярка се прилага с цел да се избегне употребата на тежки антибиотици.

мечо грозде

Отвара от мечо грозде помага при цистит, уретрит и други възпаление и проблеми на отделителната система

Също така мечо грозде може да се употребява за дезинфекция и свиване на пикочните пътища. Има слабо диуретично действие. Съдържащият се арбутин, който в тялото се превръща в хидрохинон има антисептично действие и унищожава бактериите и другите микроорганизми. Отдавна е доказана високата ефективност на билката срещу обичайните виновници за инфекциите на пикочните пътища – Ешерихия коли и Стафилококи.

Билката е много ефективна срещу обичайната причина за гъбичните инфекция – кандида. Препоръчва се при язви на пикочния мехур, бяло течение, както и за редуциране на силното менструално течение. За успокояване на мускулни болки и срещу навяхвания може да се направи лапа от листа от мечо грозде.

Добре е преди да започнете употреба на мечо грозде, да се консултирате с вашия лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *