Мечо грозде – уникален лек за бъбреците и простатата

За уринарни инфекци, при цистит и простатит, можете да си помогнете с изпитаната в борбата с тези болести билка мечо грозде

Съдържание на статията: Мечо грозде. Мечо грозде действие. Мечо грозде деца. Мечо грозде бременност. Мечо грозде противопоказания. Мечо грозде странични ефекти. Мечо грозде таблетки. Мечо грозде цена. Мечо грозде цистит. Мечо грозде сода. Мечо грозде бъбреци. Мечо грозде диабет. Мечо грозде рецепта. Мечо грозде уретрит. Мечо грозде отводняване. Мечо грозде и червена боровинка.

Мечо грозде.

Лечебните свойства на билката мечо грозде са открити от северните народи, използвана е за първи път от уелски лекари през 13-ти век. Но едва в началото на миналия век, тя е започнала да се прилага в научната медицина и фармакология. Растението отдавна е смятано за диуретик. И до днес това е неговия основен терапевтичен ефект. Диуретичните й свойства се потвърждават и от научната медицина. Но също така важни са и другите му фармакологични свойства – антисептични, седативни, спазмолитични, кръвоспиращи, анти-канцерогенни и други.

Билката мечо грозде или както се нарича още в някои страни – мечо ухо, е многогодишен, вечнозелен храст с максимална височина 50 см.  Неговата характерна черта е, че расте по земята на дължина от 1 до 2 метра. Листата са малки, яйцевидна; цветовете са розови, събрани в чепки на върха на стъблото; плодовете му са с костилка, сферични бледо червени с неприятен вкус. Храстът цъфти през май, плодовете узряват от юли до септември, времето, за което зависи от климатичните пояси.

Мечото грозде е адаптирано към студа (арктически и субарктичен) климат. Повсеместно то е разпространено в Сибир и Далечния Изток, както другите северни горски плодове. Такива са червените боровинки, дивите къпини, боровинките и други. За разлика от другите плодови растения, то принадлежи към редките храсти, обича песъчлива, скалиста почва, открити пространства, където е огрявано от много светлина. Може да расте в планината.

Добре се вкоренява в тундрата с лишеи и върху сухи резници. В боровите гори може да се види по пясъчните насипи. Разпространено е главно в Северна Европа, Северна и Централна Америка. По-рядко храстът може да се види в горската зона на европейската част на Русия, на територията на Полесия и в други райони.

Растението предпочита сухи борови гори, лиственица, широколистни гори като бреза и други, поляни, добре расте на песъчлива почва с добър достъп на слънчева светлина. Добре обитава и се развива в гори след изсичане и изгаряне, също така расте върху крайбрежни скали. Когато му липсва влага, то забавя растежа си и поради това листата му стават кафяви и груби, и след време листните издънки умират.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Първите сведения за лечебните свойства на билката мечо грозде става през 12-ти век, когато билката вече е била използва във Великобритания. В Старата медицинска книга ”Meddygon Myddfai” се описват свойствата на растенията.

В средновековната арменска медицина народните лечители са я използвали като стягащо средство за диария и за кръвохрак.

Лечебното растение е било признато като такова в Германия по-късно – едва през 18 век.

Немската държавна здравна служба признава билката като едно от най-ефективните природни средства за лечение на пикочните пътища на възникналите в тях възпалителни процеси.

Инструкции по отношение на използването на коментираното мечо грозде в областта на науката и практиката на медицината във Франция датира от 20-те години на  20-ти век. Известният френски фитотерапевт Леклерк препоръчва растението като диуретик и естествено противовъзпалително лекарство за бъбречни патологии, за простатата и пикочния мехур.

В народната медицина на Сибир и Северна Русия, мечото грозде е използвано за патологии в органите на отделителната ни система, за лечение на гонорея и сифилис и други полово предавани болести. А в някои райони на Русия то се прилага за тази цел и досега.

В литовската народната медицина растението се използва при лечението на хронична диария, хипертония, невроза, за тонус на организма и за премахване на възпаленията.

Тибетските лечители използват листата на растението при киселини в стомаха, Базедова болест и гастрит.

През 1974 г. в института по химия и фармацевтика в Петербург е разработен метод за получаване на течен концентрат от листата на растението, който съдържа до 15% арбутин. В тези експерименти върху лабораторни плъхове, е било установено, че диурезата се е повишила на 37%.

Ин витро експерименти показват, че екстракти от листа на билката инхибират растежа на стафилококус ауреус, Enterobacter aerogenes, Enterococcus фекалии, Bacillus субтилис, Salmonella Typhimurium, Ешерихия коли, Proteus вулгарис, Proteus Mirabilis, Ureaplasma urealyticum, Serratia marcescens, Pseudomonas Aeruginosa, стрептококус мутанс и Mycoplasma Hominis.

През 2001 г. японски учени са установили, че екстрактът от мечо грозде подобрява чувствителността на St. aureus (метицилин-резистентни щамове) към Р-лактамни антибиотици.

В народната и традиционната медицина често се използват листата на билката мечо грозде. 

Ето какви са условията на бране, сушене и съхранение.

Време и условия на събиране. Препоръчва се да се събират листата преди цъфтежа. Вие не можете да измъкнете целия храст или да отрежете част от него, в такъв случай растението ще умре. От храстите могат да се режат по няколко издънки. Важно е също така да не се повредят цветовете му в колекцията. Можете да събирате листата и през есента, преди настъпването на студовете.

Сушене. При естествени условия сушенето може да отнеме до 3 седмици. Изтръгнатите листа за дълго време не избледняват. Листата се разстилат на тънък слой, сушат се в сухо помещение с вентилация. Готовата изсушена суровина трябва да изглежда като чай.

Съхранение. Суровината се съхранява в ленени торбички, защитени от влага. Срокът им на годност е 5 години.

Плодовете на мечо грозде не се считат за токсични, в тях също са открити много хранителни вещества – фибри, органични киселини, витамини и микроелементи. Въпреки това те са влакнести, а техният вкус е стягащ. Дори и сред най-северните народи, те не са подходяща за ядене пресни. Те се използват за лечебни желета и компоти.

Понякога неопитен човек може да обърка плодовете на мечото грозде с червените боровинки поради сходството на външния им вид. Но вкусът на плодовете е много по-различен. Защо в някои страни храстът е популярен и с името си „мечи уши“? Може би заради формата на листата, които наподобяват ушите на мечка. Но още по-вероятният произход на името мечо грозде е, че ягодоплодните мечки обичат да се угощават с тях.

Мечо грозде действие.

Лечебен ефект и химически състав на листата?

Гликозиди. Гликозидите арбутин и метиларбутин имат изразено антисептично действие, особено в органите на пикочоотделителната система.

Органични киселини. В листата са открити хининова киселина, мравчена киселина, галова, урзолова и други органични киселини. Те оказват благоприятен ефект върху храносмилането, поддържат алкално-киселинното равновесие, метаболизма, разширяват венозните съдове, стимулират сърдечния мускул. Например галовата киселина се различава с антивирусни и фунгицидно действие.

Танини (дъбилни вещества) от пирогалова група. Те осигуряват антибактериални, стягащи свойства. Тези биологично активни вещества образуват защитен филм върху лигавиците и намаляват възпалението.

Биофлавоноиди, или витамин P. Повечето от намерените вещества са квертецин, кверцитрин, мирицитрин, хиперозид. Тя влияят на процесите на образуването и отделянето на урина, стимулират функцията на надбъбречната жлеза, нормализират кръвното налягане, притежават антикарциногенни свойства, за предотвратяване на растежа на туморните клетки. В комбинация с витамин С увеличават здравината на кръвоносните съдове и укрепват стените им.

Също така в състава присъстват голям брой минерали и витамини, и малко етерично масло.

Химичен състав:

арбутин (до 20% в издънките) – през есента съдържанието му е завишено;

метиларбутин;

пицеозид;

п-метоксифенол;

6-О- галоиларбутин;

хидрохинон;

2-О- галоиларбутин.

Листата на билката мечо грозде също така са богати на:

терпеноиди (олеинова и урсулова киселини, лупеол, уваол, α- и β-амирин, еритродиол);

антоцианини (делфинидин и цианидин);

восък;

катехини;

йод, цинк, мед и манган;

смола;

аскорбинова киселина.

Издънките на растението съдържат:

флавоноиди (изокверцитин, кверцитин, мирицитрин, мирицетин, хиперозид);

C-бензилира дигидрофлаванони (хаманетин и изохаманетин);

иридоиди ((монотропеин и унедозид);

фенолкарбонови киселини с производни (до 6% галова киселина, п-кумарова, кафеена, сирингова киселина, елагалова, протокатехонова, ванилинова киселини, метилгалат, корилагин);

до 35% от пирогалови дъбили вещества (елаготанини и галотанини);

органични киселини (галсова, мравчена киселина, ябълчена, хининова и други);

малко етерични масла;

макро и микро елементи.

Действие на листата от мечо грозде: като диуретик; дезинфектант; за заздравяване на рани; противовъзпалително; бактерицидно; детоксикационно; антиканцерогенно; стипчиво; успокояващо; кръвосъсирващо; спазмолитично.

Показания

При следните симптоми и диагнози листата на мечо грозде, осигуряват терапевтичен ефект:

Отделителна система. Арбутинът има свойството да дразни епитела на бъбреците, което води до диуретично действие, т.е. ускорява отделянето на урина. При хидролиза арбутинът образува бактерицидно вещество хидрохинон. Листата на билката мечо грозде са полезни при цистит, уретрит, пиелит – с всички възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур при жените и мъжете. Добра помощ оказват при бъбречна недостатъчност, нормализират водно-солевия обмен, потискат патогенната микрофлора.

Храносмилателна система. Листата оказват добро стягащо действие, следователно са показани за диария, чревна атония и възпаление на стомаха. Полезно приложение има билката мечо грозде при отравяне от соли на тежки метали. Те помагат да се очисти организма и за нормализиране на храносмилането.

Нервна система. Листата на билката отпускат нервната система, облекчават стреса, помагат при безсъние, нервност, неврологични заболявания.

Лечение на алкохолизъм. Хората вярват, че билката е особено полезна, за хора страдащи от бирен алкохолизъм. Те я пият под формата на отвари и настойки за един месец, според лекарските препоръки.

Мечо грозде за жени. Използва се в областта на възпалението урогениталните органи вътрешно и външно под формата на душове. Билката помага при инфекции на половите пътища, прилага се и при лечение на болести предавани по полов път, за да се намали мускулния слой на матката след раждане. При женски проблеми, то може да Ви предпази след раждане от инфекции на матката, също и за връщане на матката след раждане към нормалното й състояние, при бяло течение за промивки.

Мечо грозде за мъже. Билката облекчава болката при уриниране, ефективна е при хроничен простатит. Също така намалява възпалението при инфекциозен простатит и в острата фаза на това заболяване могат първо да се изострят симптомите. Показано е между обострянията, да се пие като чай за предотвратяване на възпаление на простатата.

Билката се препоръчва при уретрит, пиелит, пиелонефрит, цистит, цистопиелит, остър и хроничен гломерулонефрит, цистопиелонефрит, нефролитиаза, при високо ниво на кръвната захар, обикновено при диабет; помага срещу инфекциите като повлиява имунната система; за дихателната система  –  предпазва от бронхит.

Мечо грозде деца.

За деца билката е позволена за външно приложение за кожни проблеми, ексудативна диатеза (скрофулоза, золотуха) гнойни, незарастващи рани, ако няма алергична реакция към нея. Добра помощ е при диария, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, но само ако при приемането не се наблюдават вероятните нежелани реакции към танините. Ето защо, без да се посъветвате с лекар е забранено използването на тази билка при деца от всички възрасти.

Мечо грозде бременност.

Билката мечо грозде е противопоказана през периода на бременността, по причина, че растението оказва тонизиращо действие върху маточните мускули, които са в състояние да доведат до непредвиден спонтанен аборт или дори преждевременно раждане. Макар че има такъв риск, някои лекари предписват лечебни средства с билката за жените заради лечебните й свойства, при откриването на възпалителни заболявания на пикочните пътища. Счита се, че тя е по-безопасна от химически синтезираните лекарства. Има все пак ограничения за жените от тази група, и е необходимо да им се обръща внимание.

Мечо грозде противопоказания.

Какви са противопоказанията за мечо грозде? Индивидуална непоносимост и алергия към билки. Не е редно да се ползва при хроничен запек, обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочната система. В официалните указания се посочва, че приемането на отвари или тинктури с мечо грозде по време на бременност и кърмене е забранено.

Общо взето билката не се препоръчва при: остра бъбречна недостатъчност; деца под 12 години; гломерулонефрит; бременни и кърмещи жени;  свръхчувствителни пациенти към растението.

Мечо грозде странични ефекти.

Дъбилните вещества на билката при удължено и неконтролирано приемане могат да доведат до странични ефекти – гадене, повръщане, запек или диария.

При лечение с растителни лекарства в много високи дози, те могат да повишат възпалението на пикочните органи и да ускорят развитието на симптоми на бъбречни проблеми, които се дължат на продължително възпаление на бъбречните тубули. Освен това по същия начин е възможно да се получи повръщане, втрисане, гадене, диария и висока температура.

При лечение с мечо грозде, когато се появят странични ефекти, се препоръчва то да се прави в комбинация с други растения (под формата на комбинирани чайове), които притежават диуретични и противовъзпалителни свойства, за да се намали вероятността от развитието и появата им.

Също така при появата на аномалии по време при лечение на пикочните пътища с растителни лекарства, трябва да бъдат изключени протеиновите храни, тъй като те окисляват урината. Основният порцион на диетата би трябвало да бъде от растителни храни. За да бъде рН на урината алкална, преди употребата на лечебни препарати с мечо грозде, трябва да се пие разтвор, получен от чаена лъжичка сода в чаша вода.

През време на терапията не трябва да вземате лекарства, със съдържание на основи и алкалоиди.

Мечо грозде таблетки.

Билковите таблетки и капсули с листа от мечо грозде се препоръчват за: уретрит, пиелит, пиелонефрит, цистит, цистопиелит, остър и хроничен гломерулонефрит, цистопиелонефрит, нефролитиаза.

Таблетки със сушени листа на мечо грозде Bearberry, на фирмата ”Томил Херб” ООД.

Таблетки със сушени листа на мечо грозде Bearberry, на фирмата ”Томил Херб” ООД..

При женски проблеми, то може да Ви предпази след раждане от инфекции на матката, също и за връщане на матката след раждане към нормалното й състояние, при бяло течение за промивки; при високо ниво на кръвната захар, обикновено при диабет; и помага срещу инфекциите като повлиява имунната система; за дихателната система –  предпазва от бронхит.

Таблетки мечо грозде Uva Ursi на фирмата Nature's Way.

Таблетки мечо грозде Uva Ursi на фирмата Nature’s Way.

Таблетки със сушени листа на мечо грозде Bearberry, на фирмата ”Томил Херб” ООД, която се намира в град Септември. Опаковката съдържа 120 таблетки по половин грам. В състава й влизат билката мечо грозде 325 мг и 125 мг инулин. Продуктът е без консерванти, стабилизатори и оцветители и отговаря на изискванията на европейските стандарти по определени сертификати. Дневната доза, приема се след хранене, е 3-6 таблетки, а препоръчителната поддържаща е 1-3 таблетки. Цената, която се предлага от сайта bilki.bg е 9,72 лева.

Друг производител на таблетки мечо грозде е Nature’s Way. Техният продукт Uva Ursi е от 100 капсули по 480 мг, който е нова разработка на фирмата и е тестван клинично. Той отговаря на сертифицирани стандарти за качество, а суровината е отглеждана в дивата природа. Съдържа желатин за обвивката на капсулите. Препоръчителната доза е 3 капсули трикратно през деня. Не е подходящ за продължителна употреба. Цената предлагана от biomall.bg е добра за този качествен продукт – 21,70 лева.

От сайта zdrave-ot-prirodata.com, предлагат мечо грозде Bearberry, със 120 таблетки, с общо тегло 140 грама, на цена 9,85 лева.

От Аптеки Фрамар предлагат продукт на българската фирма Биохерба ООД – 100 БИОХЕРБА. Той е от 100 капсули по 250 мг. Освен листа от мечо грозде съдържат и желатин и магнезиев стеарат. Дневната доза е 3 капсули всяка една изпита с около 200 мл вода. Цената е10,60 лева, но се предлага и на промоционална цена от 9,54 лева. apteka.framar.bg

Аптеки Фрамар предлагат също продукта Bearberry, на фирмата ”Томил Херб” ООД, намираща се в град Септември. Той е със 120 таблетки по 500 мг. Цената му за разлика от тази на сайта bilki.bg е от 13 лева.

От фирма Драгстор.бг ЕООД, предлагат от своя електронен магазин продукта Bearberry, на фирмата ”Томил Херб” ООД, със 120 таблетки по 500 мг. На сайта им drugstore.bg е публикувана цената, която е от 11 лева.

Мечо грозде цена.

Листа от мечо грозде за отвара на фирма Билек. Опаковката е от 40 грама и струва 1,50 лева от Аптеки Фрамар – apteka.framar.bg. Една лъжица листа от билката се кисне 500 мл вода за 8-10 часа и се вари за 5 минути. Употребява се по 100 мл дневно. Съхранението му може да бъде в хладилник при 2-8 °С, без да замръзва.

На сайта на фирма Билек предлагат друг начин на употреба – чрез запарване. Едно саше от билката се запарва във вода предварително кипнала за 15-20 минути, и се консумират 3 такива дози на ден. Пояснява се, че един пакет съдържа 16 сашета (филтърни торбички). Цената е 1,49 лева. bilec.net

Има и друг вариант предложен от фирма Билек на техния сайт. Опаковката е от 60 грама и струва 1,29 лева. Разликата е в това, че предлага и схема за приемане за различни възрасти.

От Аптеки Фрамар предлагат чай от мечо грозде с филтърни пакетчета за цена 1,60 лева, apteka.framar.bg. Едно пакетче се запарва за 3-5 минути в 200-250 мл завряла вода.

Мечо грозде цистит.

Мечото грозде, поради своите лечебни свойства е станало много популярен в областта на медицината. Използва се за лечение на различни заболявания, като например цистит, който основно се лекува в традиционната и в народната медицина с мечо грозде. Билката действа диуретично, противовъзпалително, дезинфекциращо и антибактериално.

Тествате ли се дали тялото Ви има липса на витамини? Смятате ли, че водите здравословен начин на живот? Какво е състоянието на нервите? Знаете ли, дали се храните правилно? Ще бъдете ли в състояние да се откажете от пушенето? Повече по темата за алкохолизма и за борбата с него писахме по-горе. Мечото грозде се използва за цистит, за заболявания свързани с патологии на отделителните органи, а с други билки и за лечение на стомашни и чревни заболявания. За приложението на билката в рецепти е писано по-долу.

Мечо грозде сода.

За терапевтичен ефект се препоръчва алкална диета или добавяне на сода в отвари и настойки например по ¼ чаена лъжичка. Освобождаването на хидрохинон в организма е възможно само с алкална реакция.

Освен това по време лечение на пикочните пътища с растителни лекарства, когато се появяват аномалии, трябва да бъдат изключени протеиновите храни, тъй като те окисляват урината. Основният порцион на диетата следва да е съставен от растителни храни. За да бъде рН на урината алкална, преди употребата на препарати с мечо грозде, трябва да се пие разтвор, получен от чаша вода с лъжичка сода.

Мечо грозде бъбреци.

Билката мечо грозде възстановява уринирането, помага за отделянето на излишната течност в бъбреците, подпомага отстраняването на възпаление. Когато приемате тази билка бъбреците бързо се възстановяват и започват да функционират нормално.

Мечо грозде диабет.

При отоци с различни етиологии (диабет, туберкулоза, алергични и септични) се взема мечо грозде като диуретик. Тогава излишната течност намираща се в органите и тъканите се отделя и изхвърля. С нея се отделя и излишната захар, когато има такава и така се понижава нивото й в кръвта.

Мечо грозде рецепта.

Отвара от мечо грозде

Използва се при хроничен гастрит и нефрит, отоци, уретрит, запек, циститматочно кървене, диатеза, диабет, хроничен колит, а също и за външно лечение на охлузвания, трудно зарастващи рани, драскотини.

Приготвяне: Една лъжица сушени листа, се смилат до образуването на брашнеста маса и се налива в нея чаша завряла вода и се слагат водна баня. Загряването на сместа е за 20 минути, и още 40 минути кисне. Прецежда се лечебното средство и се добавя преварена вода до първоначалния обем. Не се препоръчва за хора с чувствителен стомах, защото отварата съдържа танини и дразни храносмилателния орган.

Приема се 30 минути след хранене по 50 мл, само трикратно през деня.

Получаване на студена инфузия

Ефективна е при цистит и различни възпалителни процеси протичащи в уринарния тракт.

Приготвяне: 10 гр. сушени листенца на лековитото растение се добавят в 2 чаши студена вода.

Престояват 12 ч. и след това се загряват за 5 минути, без да кипват и се прецеждат. Този метод има предимство, че дава възможност да се извлекат от листата почти всички съществуващи съставки, но без танините. Така се стига до по-малка вероятност от странични ефекти и се осигурява меко, но не по-малко ефективно средство.

Употреба на студената инфузия с мечо грозде: по 30 мл 30 минути след хранене, 3 пъти за деня. Можете да я съхранявате в хладилника за 48 часа.

Алкохолна тинктура

Тя се използва при нарушения на съня, заболявания на бъбреците при наличие на камъни, на нервната система, алкохолизъм; ревматизъм, рак и при подагра като болкоуспокояващо.

Приготвяне: 40 г изсушени и нарязани листа се слагат в стъклен буркан, добавят се 250 мл водка и се поставят да стоят на тъмно за 2 седмици и тинктурата е готова.

Вземат се по 15 капки 30 минути след хранене трикратно през деня.

Екстракт

Той се използва за лечение главно на заболявания на нашия уринарен тракт: цистит, пиелонефрит, простатит, уретрит, както и в гинекологията при вагинит и цервицит. В козметологията се използва за външния вид, за подобряването му и препарат за почистване на кожата, ускоряване на възстановяването и подмладяването, за намаляване на възпаленията и заздравяванията на рани. Той въздейства положително при косопад и подпомага растежа на космените фоликули като ги стимулира.

Приема се 30 минути преди хранене по лъжица до 5 пъти дневно за 1 месец. През годината могат да бъдат извършена 4 такива курса на лечение. Външно също се използва за местно лечение на проблемните зони.

Билкова комбинация за лечение на цистит

Смесват се по 20 грама голо изсипливче и мечо грозде, добавя се смес от 5 г сушен магданоз и също толкова змийско мляко. Смелете сместа и добавете към нея чаша вряща вода и да киснат за 60 минути.

Приема се трикратно през деня, 30 минути след хранене по 50 мл.

Билкова комбинация за лечение на неврози и безсъние

Мечо грозде и билка дяволска уста се смесват в равни части. Първо се отделят 2 супени лъжици от сместа, към тях се добавят 3 чаши вода и след това се слагат в съд на водна баня. Варят се, докато обемът на течността се изпари до 1/3. изчаква се да се охладят и получената инфузия се прецежда.

Вземат се по 50 мл преди всяко хранене.

Билкова комбинация с диуретично действие

Вземете листа от мечо грозде, корен женско биле и цветове метличина в следното съотношение: 3:1:1. Следва към лъжица от тази смес да се добави 250 мл кипяща вода, и се запарват за 20 минути.

Взема се по лъжица трикратно през деня.

Рецепта с мечо грозде при подагра

Рецепта за пиелонефрит

Вземете по 10 г листа от мечо грозде, бреза, полски хвощ, сладък корен и по 20 г листа боровинки, коприва и ленено семе. Една лъжица от сместа се добавя в съд с 200 мл кипяща вода, загрява се на парна баня за четвърт час и трябва да кисне за 60 минути.

Взема се по 1/3 чаша двукратно през деня.

Рецепта за отоци

Смесете царевична коса, листа от бреза и мечо грозде в равни части. 100 г от сместа се добавя в 200 мл кипяща вода, престоява един ден на сухо и топло място.

Взема се по половин чаша трикратно през деня, един час след хранене.

Средство за лечение на туберкулоза

Пригответе 2 лъжици сушени листа от мечо грозде и ги смесете със 100 мл водка, оставете ги на тъмно за 14 дни, прецедедте.

Вземат се 3 пъти на ден по 10-15 капки след хранене.

Билкова комбинация за лечение на ревматизъм

В равни пропорции, се вземат билка полски хвощ, листа от мечо грозде, бобови шушулки, царевична коса, билка голо изсипливче и пача трева, кора от върба, цветове от метличина, пъпки от бреза. Смесете и смелете билките, вземете една супена лъжица от тази смес, залейте я с 250 мл вода и я варете 10 минути и за половин час да престои още сместа в течността. Прецедете.

Употребява се по 100 мл 40 минути след хранене петкратно през деня.

Билкова комбинация за лечение на атеросклероза

Вземете в равни пропорции мечо грозде, цветове от сърцевидна липа, риган, листа мента, живовляк, дяволска уста, полски хвощ, бял смил и плодове шипки. Смелете събраните билки. Една супена лъжица се залива с кипяща вода (2 чаши) и престояват 40 минути. Прецежда се.

Взема се по чаша два пъти на ден, 60 минути след хранене.

Мечо грозде уретрит.

Уретрит (възпаление на пикочните пътища) е заболяване, срещащо се при мъжете и при жените. Ако за лечението на уретрит се използва мечо грозде, може достатъчно бързо да се постигнат положителни резултати. Съдържащите се в листата на билката вещества унищожават вирусите и бактериите, които са причина за развитие на уретрит. След като се отървем от бактериите и вирусите, се получава възстановяване на пикочните функции и тяхната пълна дезинфекция.

Мечо грозде отводняване.

Коментираната билка мечо грозде действа като диуретик, т.е. за оттеглянето на течности от организма и освен това – противовъзпалително, дезинфекциращо и антибактериално. Полезна е за лечение на бъбречно заболяване (пиелонефрит, пиелити, пиелоцистити и други). Ако за заболяването се препоръчва използването на диуретици, различни лекарства могат да заменят мечото грозде.

Когато приемате тази билка бъбреците бързо се възстановяват и започват да функционират нормално. При пиелонефрит, мечото грозде намалява възпалението и елиминира вредните вещества. Целият процес се осъществява за сметка на отстраняване на патогенни агенти в урината.

Когато при отоци с различни етиологии (диабет, туберкулоза, алергични и септични), се взема мечо грозде като диуретик, излишната течност намираща се в органите и тъканите се отделя и изхвърля

Изследванията и инструкциите за прилагането на мечо грозде в областта на науката и практиката на медицината във Франция е записано още от 20-те години на изтеклия век. Оттогава се препоръчва растението като диуретик и за другата му важна функция – като противовъзпалително лекарство за патологии на пикочния мехур, бъбреците и простатата.

Диуретичното действие се свързва и с веществото хидрохинон и някои други феноли: те дразнят тъканите на бъбреците, когато минават през него, и му въздействат да се увеличи уринирането.

Мечо грозде и червена боровинка.

За уринарни инфекци, при цистит и простатит, можете да си помогнете с изпитаната в борбата с тези болести билка мечо грозде.

За уринарни инфекци, при цистит и простатит, можете да си помогнете с изпитаната в борбата с тези болести билка мечо грозде.

Диуретична комбинация – мечо грозде и червена боровинка

Вземете по 10 г от листа мечо грозде, пъпки от бреза, сладник и хвощ.

Добавете по 20 г листа червена боровинка, коприва и ленено семе.

Смесете билките и вземете лъжица от билковата комбинация.

Добавете ги към чаша вряща вода.

Оставете ги да киснат един час.

След това филтрувайте течността и ползвайте по 50 мл от нея два пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *