При болести на отделителната система – мечо грозде

Пийте чай от мечо грозде срещу заболявания на отделителната система

Билката мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) е храст с вечно зелени листа, които растат по пълзящите клонки на растението, дълги до 20 – 50 см. Листата му са малки кожести с продълговата форма, разположени на къси дръжки. Отгоре листата са по-тъмни,а отдолу са по-светли, а на вкус са от стипчиви до горчиви.

Цветовете на билката мечо грозде са на цвят бели или бледо розови, те цъфтят през месеците май–юни. Плодчетата му са малки червени с по 6 семена, които узряват в края на лятото или в началото на есента.

При болести на отделителната система - мечо грозде

При болести на отделителната система – мечо грозде

Билката мечо грозде вирее по всички планина в страната от 1500 до 2900 м. н. в. Използваема част за лечебни цели са листата.

Тя съдържат флавоноиди, гликозиди, хиперозид, кверцетин, кверцетирин, етерично масло уваол, свободен хидрохинон, органични киселини, мирицитирин, мирецитин, урзолова, хинова и мравчена киселини  и други. В плодовете му се съдържат манган, желязо и витамин А.

Свойствата на билката действат антисептично и диуретично на пикочните пътища и се препоръчват при заболявания на бъбреците от съвременната медицина, за да се намалят употребата на антибиотици от болните. Тя намира приложение при възпаление на органите на отделителната система и пясък и камъни в тях. Действа и адстрингентно и това се дължи на наличието на повечко танини в нея. Препоръчва се да се добавя и по 1 чаена лъжичка сода за хляб на една чаша чай от мечо грозде, защото хидролизното разпадане на веществото арбутин се извършва само в алкална среда. Прилага се и при пикаене на кръв, туберкулоза на бъбреците, диабет.

При остър стадий на заболяванията, за които е предписано, е по-добре да се спре приемането на чая. При пиене на по-големи дози от билката се получават нежелани реакции като повръщане, разстройство и изостряне на възпалението в тубуларната система на бъбреците.

Листа от мечо грозде се пият като отвара и воден извлек. Отвара се прави с 1 супена лъжица от билката се варят в 700 мл вода за половин час на слаб огън. Приема се по 4 пъти за деня по 100 мл. Студен извлек се прави като се остави 1 супена лъжица да престои в 200 мл вода за 8 часа. От извлека се пие по 1 или 2 суп. лъжици 4-5 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *