Ако забележите тези симптоми на мигрена, потърсете лекар

 

Основните симптоми на мигрена включват главоболие, гадене и други

Заболяването мигрена е хронично съпроводено с повтарящи се пристъпи и главоболие от едната страна на главата, фотофобия, гадене и повръщане. То е едно от най-често срещащите се главоболия и от него страдат 10% от населението. Жените са по-податливи на болестта и сред тях се среща 3 пъти повече.

Основните симптоми на мигрена включват главоболие, гадене и други

Основните симптоми на мигрена включват главоболие, гадене и други

Мигрената има 2 основни форми – с аура и без аура. Мигрена с аура се нарича още класическа мигрена и е с неясна генеза, която включва много фактори – ендогенни и екзогенни, с генетична предиспозиция.

Така наречената аура при заболяването мигрена представлява съвкупност от сетивни моторни и визуални прояви преди започването на главоболието или без него като обикновено продължават 20-25 минути.

Когато се лекува, мигрената обикновено продължава от 4 до 72 часа, но честотата, с която се среща главоболието варира от човек на човек. Може да имате мигрена по няколко пъти на месец, или много по-рядко. По време на пристъпите на мигрена, може да се появят следните симптоми: болка от едната или от двете страни на главата си, болка, която е пулсираща, чувствителност към светлина, звуци и понякога на миризми, гадене и повръщане, замъглено зрение, замаяност, понякога последвано от припадък, състояние след мигренозен пристъп.

Последната фаза настъпва след мигренозен пристъп. През това време можете да се чувствате изцедени, макар че някои хора споделят за усещане на леко еуфорично чувство. Често страдащите от болестта получават сълзене на очите, безсъние, страдат и от синузит.

Симптоми на мигрена

Симптоми на мигрена

Освен това симптомите могат да са и по-сложни като рязко, силно главоболие с треска, схващане на врата, умствено объркване, гърчове, двойно виждане, слабост, изтръпване или говорейки несвързано. Главоболието може да се получи след травма на главата, особено, ако то се влошава, също и, което е по-лошо – след кашляне, усилие, напрежение или внезапно движение и ако сте по-възрастни от 50 г.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *