Причините за силно главоболие и мигрена

Мигрената е болестно състояние, измъчващо най-вече жените

Мигрената е болест, чиито симптоми са силно главоболие, придружено с гадене, повръщане, световъртеж и непрестанен сърбеж. По принцип болката е локализирана в едната половина на главата. Човек има усещането, че главата му ще се пръсне от болка.

Мигрената засяга най-често жените

Мигрената е заболяване, характерно за представителките на нежния пол. Заболяването има три стадия, като първия и третия не се проявяват при всеки човек. Мигрената е индивидуално заболяване и при всеки протича по различен начин.

При първият стадий, наречен предупредителен умората е най-характерна. Ако започнете да се изморявате по-бързо и по-често от преди, то това е сигнал за мигрена. Резките промени в настроението също са характерни за първия стадий.

Вторият стадий е същинският, при който болката е най-силна, като при всеки с различна сила и продължителност. Повръщане, гадене и световъртеж са останалите мъчителни симптоми на мигрената.

Третият стадий е възстановителен, при който след утихване на главоболието, може да последва известен период на сънливост или апатия.

Причините за мигрената не са пълно ясни. Какво причинява силно и периодично главоболие на огромен брой хора по света? Специалистите смятат, че на първо място това са гените. Генетичната предразположеност е много силна и човек не може да избяга от нея.

Едновременно с това обаче мигрената може да е резултат от прекомерен стрес или пък да бъде активирана вследствие от консумацията на определени хранителни продукти.

Сред тях са: лукът, доматите, някои видове твърди сирена и дори шоколадът. Резките промени в климатичните условия също притежават потенциал да създадат предпоставки за появата на мигрена, както и месечният цикъл при дамите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *