Мини апарат спира хъркането

Пластинката отваря въздухоносните пътища

Хъркането е сериозен проблем, който в по-ранен или късен етап от живота ни е засягало всеки от нас. За съжаление много хора не осъзнават колко сериозен може да е този проблем. Например хъркането при децата може да означава, че те имат астма. Някой хора хъркат през цялата нощ, всяка нощ, докато други само, когато заспиват или спят по гръб. Някои хъркат, когато вземат медикаменти или когато са настинали.

Хъркането не е само проблем за ушите на хората около нас

Според последни проучвания 90% от хората над 60 – годишна възраст хъркат по време на сън. При 5% от тях това е проява на сънна апнея – нарушение на дишането по време на сън. Добре известно е, че вдишванията ни при спане са дълбоки и продължителни. При сънната апнея те продължават дотолкова, че се пропускат едно или повече поемания на въздух. Клиничните й нива са определени на пет или повече дихателни паузи в рамките на един час.
За лечението на хъркането могат да ни помогнат специални мини апарати. Пациентите ги поставят в устата си по време на сън. Мини апаратът е пластмасова пластинка, която придвижва долната челюст напред, отваря въздухоносните пътища, нормализира дишането и спира хъркането. Апаратът се ползва индивидуално. Изработва се според анатомичните особености на всеки отделен пациент. Доста често обаче причината за хъркане може да е повече от една и справянето трябва да е комплексно. Ако сами не можете да се справите с хъркането, може да потърсите помощ от лекар. Съществува и хирургично лечение на хъркането.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *