„Ангелска вода” с листа от мирта стяга и тонизира кожата

Екстрактът от кората на мирта има силно запичащо, стягащо и антибактериално действие

Средиземното растение мирта е вечнозелен храст с бели благоуханни цветове. Представлява устойчив вечнозелен храст или дърво с овални, лъскави, ароматни листа и красиви бели цветове със сладък аромат, които впоследствие се заменят от синьо-черни плодове. Това красиво растение е била символ на мира и любовта в древна Гърция. Победителите я носели вплетени в лавровите венци и била свещена за богинята Венера, която често се почитала като Миртила.

мирта

Екстрактът от кората на мирта има силно запичащо, стягащо и антибактериално действие

Пъпките, цветовете, плодовете и листата на красивата мирта се събират и изсушават. Целите клонки се дестилират като от тях се извлича етерично масло, което се използва в парфюмерията, козметиката и ароматерапията.

В козметиката масло от мирта се използва главно за ароматизиране на мъжка козметика. В Средните векове от листа и цветове на мирта се е приготвяла ароматна „ангелска вода”, с която жените се грижели за кожата си. Тя имала стягащ и тонизиращ ефект. И днес мирта се използва от много реномирани козметични марки като съставка при приготвянето на тоалетни води и лосиони за почистване на склонна към възпаления кожа.

мирта

Екстрактът от кората на мирта има силно запичащо, стягащо и антибактериално действие

Екстрактът от кората на мирта пък има силно запичащо, стягащо и антибактериално действие и от него се приготвят лекарства за храносмилателни проблеми и за инфекции на горните дихателни пътища. Кората се използва в лосиони за стимулиране растежа на косата.

“Фигурин

Листата на мирта, цветните пъпки и плодовете са популярни в средиземноморските рецепти, особено от Корсика и Сардиния, за овкусяване на свинско, агнешко, пастет и дребни дивечови птици. Те се слагат в сосове и ликьори. Плодовете притежават мек вкус на хвойна, а изсушени заедно със сухите цветове, се стриват на подправка със същия вкус.

Етеричното масло от мирта се употребява в чайове, салатни заливки, за готвене на пилешко, риба, десерти и печива. Горчивите листа със смола са с подобен вкус на тези на лавровото дърво. От тях се прави чай и те са пикантна подправка за супи и задушени ястия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *