Какви са причините за поява на млечница при бебетата

Гъбичното заболяване млечница поразява най-често бебетата, но може да се появи и при по-възрастни хора

Неприятната млечница е гъбично заболяване, познато под медицинския термин кандида и поразява най-често бебетата.

Това се получава най-често при кърмене когато в устата на бебето и в млякото по зърната на кърмещата майка се появяват гъбички.

Както знаете гъбичките са много упорити и коварни и намират място да се развиват дори и в млечните канали и в млякото по зърната на гърдите, откъдето попадат в бебешката уста.

Млечница може да бъде открита и при некърмещи жени, дори и при мъже.

Като един от факторите за развитие на млечница при майката се смята нелекувана вагинална инфекция получена преди или по време на бременността.

Друг фактор са антибиотиците, които майката взима преди и по време на самата бременност, както и при самото раждане, ако то е извършено със секцио или при евентуална стрептококова инфекция.

Други фактори за възникването на млечница са употребата на противозачатъчни, които съдържат естроген, а така също липса на хигиена при кърменето, използването на влажни тампони за гърди или такива, които съдържат изкуствени материали и дори от диетата на майката, ако тя се храни с много сладки изделия, тъй като се знае, че гъбичките много обичат сладка среда.

При бебето едни от най-характерните симптоми са нетипични обриви, бели петънца в устата, по венците, по бузите и езика, отказ от сукане, поради възпаление на устата, увеличени газове в червата.

При майката млечница се проявява с болки в зърната на гърдите, която не отминава след като от началото на кърменето е минало време.

Други симптоми на млечница при майката са разранените и напукани зърна, придружени с вагинална инфекция.

Лечението се провежда с различни медикаменти и препарати, назначени от лекар и се взимат по-дълъг период, въпреки че след седмица може да се получи облекчение.

Важно е да се спазват стриктни хигиенни правила за предотвратяване на повторно инфектиране с млечница като често измиване на ръцете и зърната на гърдите, изваряване по 20 минути на всички шишета, биберони, играчки, които са в контакт с бебето, използването на памучни пелени вместо памперси за определен период, дезинфекция с белина на дрехите, сушене на слънце на прането.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *